Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
În evenimentele din Săptămâna Sfântă suferința transformată în izvor de viață

Cu el încercările noastre

de Mons. Bruno Forte
arhiepiscop de Chieti-Vasto

"Oamenii merg la Dumnezeu în suferința lor / plâng pentru ajutor, cer fericire și pâine, / salvare de boală, de vină, de moarte. / Așa fac toți, toți, creștini și păgâni. / Oamenii merg la Dumnezeu în suferința sa, / îl găsesc sărac, chinuit, fără acoperiș și fără pâine, / îl văd consumat de păcate, slăbiciune și moarte. / Creștinii stau aproape de Dumnezeu în suferința sa". Dietrich Bonhoeffer - martir al barbariei naziste în lagărul de concentrare de la Flossenbürg - ne amintește cu aceste cuvinte (Resistenza e resa. Lettere e scritti dal carcere [Rezistență și capitulare. Scrisori și scrieri din închisoare], Edizioni Paoline, Cinisello Balsamo, 1988, pag. 427) cum discipolul lui Isus este chemat să-i țină companie în durerea sa, mergând cu el spre Cruce, unde Dumnezeu vorbește în tăcerea abandonării și a morții.

Deoarece din durere se ridică întrebarea care ne interesează pe toți, Cristos suferind vorbește fiecărui om, îndeosebi în zilele noastre în care, fiind naufragiate certitudinile asiguratoare ale ideologiilor, au explodat conflicte tragice și neliniștitoare. Durerea se prezintă încă o dată drept categoria universală în care toți ne află uniți: "Oamenii - afirmă teologul evanghelic Jürgen Moltmann - se disting unii de alții în posesie, dar sunt solidari în sărăcie". Din adâncul acestei experiențe se ridică întrebarea neliniștitoare cu privire la sensul a toate acestea și aspirația la dreptate, a cărei absență și nostalgie este ghimpele suprem al durerii. Aceasta este și problema lui Dumnezeu: "Si Deus iustus, unde malum?" ("Dacă există un Dumnezeu drept, pentru ce există răul?"); și, dacă există răul, cum va putea exista un Dumnezeu drept? Din rănile istoriei se nasc refuzarea sau invocarea celui totalmente Celălalt.

Evenimentele din Săptămâna Sfântă ne ajută să înfruntăm aceste întrebări și să găsim lumină pentru ele: ce anume s-a întâmplat în acele zile pentru istoria fiecăruia dintre noi și a lumii întregi? Ce experiență a durerii umane a trăit Fiul lui Dumnezeu venit în trup și ce sens i-a dat ei? Isus se îndreaptă "cu hotărâre" spre Ierusalim (Lc 9,51; literalmente "și-a întărit fața"), mergând în fața discipolilor săi, care îl urmează descumpăniți (cf. Mc 10,32). Conștient de fărădelegea care urmează să se consume cu privire la el, Nazarineanul o înfruntă cu iubirea celui care vede moartea îndurată pe nedrept ca o dăruire voluntară, trăită din ascultare față de Tatăl și rodnică în viață: sunt dovadă relatările Ultimei Cine, în care le destăinuiește ucenicilor săi memorialul alianței noi în sângele său. Moartea sa este pentru Lege ziua în care moare cel care rostește blasfemie și pentru putere ziua în care moare cel subversiv. Credința pascală va recunoaște în ea ziua în care, în Nevinovatul care moare, este Fiul lui Dumnezeu cel care în mod liber și din iubire se dă la moarte pentru noi. Aceasta este "Evanghelia suferințelor": durerea nu are ultimul cuvânt pentru că este acceptată și oferită de Isus din iubire față de Tatăl și față de noi toți. Suferința este transformată în izvor misterios de viață: iubirea schimbă dinăuntru durerea și face din ea auroră de lumină.

În fața lui Isus care intră în Ierusalim și merge în mod liber în întâmpinarea pătimirii sale din iubire față de noi, nu putem să nu ne întrebăm, așadar, despre modul în care trăim experiența noastră zilnică a limitei și întâlnirea inevitabilă cu durerea. Teama și cutremurarea răspunsurilor noastre posibile la provocarea suferinței pot să fie depășite cu singura certitudine pe care este posibil să riscăm totul: aceea care vine din credință. Învățătorul este cu noi în ora durerii și ne ajută să suportăm și să oferim suferințele noastre. Este atât de convins de acest lucru Ignațiu de Loyola încât nu ezită să ne indice, în urmarea lui Isus pe drumul spre Cruce, trei etape la care să tindem în compania Mântuitorului. Le numește cele trei "moduri de umilință": "Primul mod de umilință [...] constă în a asculta în toate de legea lui Dumnezeu, Domnul nostru [...]. Al doilea este de a nu voi și a nu dori să fii mai degrabă bogat decât sărac, mai degrabă onoare decât dezonoare, de a nu dori mai degrabă o viață lungă decât scurtă [...]. A treia este umilință foarte perfectă și o am atunci când [...] pentru a imita și a mă asemăna mai concret cu Cristos Domnul nostru, eu vreau și aleg mai degrabă sărăcia cu Cristos decât bogăția, mai degrabă batjocurile cu Cristos care este plin de ele decât onorurile, și mai degrabă dorința de a fi considerat nesăbuit și nebun pentru Cristos care cel dintâi a fost considerat astfel, decât înțelept și prudent în această lume" (Exerciții spirituale, 165-167).

Dacă poate costa ascultarea față de poruncă, dacă și mai mult costă docilitatea deplină față de voința lui Dumnezeu pentru noi, cu cât mai mult nu va costa alegerea de a-l imita pe Isus sărac, suferind și abandonat? Și totuși, aceasta este calea pe care Săptămâna Sfântă o propune discipolului, ajutându-l să privească la Cristos răstignit și înviat pentru a imita exemplul său și a-i cere ajutor în a purta cu el încercările noastre, învățând la școala sa arta exigentă și rodnică de a iubi suferind și de a suferi iubind. Cu totul altceva decât evadare consolatoare, Paștele este viață nouă cu prețul unei credințe umile și al unei iubiri mari. Va fi așa pentru fiecare dintre noi? Cerem ca să fie așa pentru cei care au responsabilitate în conflictele dramatice care umplu de durere și de moarte zilele noastre?

(După L'Osservatore Romano, 23 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat