Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Dublă sărbătoare pentru Familia Guanelliană, hram și centenar

Familia Guanelliană a avut o dublă sărbătoare: duminică, 17 martie 2024, a fost anticipat hramul Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif", iar în solemnitatea Sfântul Iosif, marți, 19 martie, a sărbătorit centenarul doamnei Viorica Teleman, găzduită în acest cămin.

În inima comunității noastre din Iași am sărbătorit două evenimente deosebit de importante. În primul rând, i-am adus omagiu și recunoștință Sfântului Iosif, patronul Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif", loc de adăpost și rugăciune pentru mulți dintre noi. Hramul Casei "Sfântul Iosif" este un prilej de a ne aduce aminte de credința noastră, de solidaritatea și compasiunea pe care le arătăm unii față de alții și de rolul esențial pe care îl joacă credința în viețile noastre de zi cu zi.

Duminică, 17 martie 2024, Preasfințitul Petru Sescu a prezidat Sfânta Liturghie, înconjurat de un număr de opt preoți, care sunt buni prieteni și sprijinitori ai casei noastre și a pr. Baktisth Walagan, Slujitor al Carității. Atmosfera încărcată de comuniune a fost cu adevărat binecuvântată și de prezența credincioșilor din comunitate. Corul, prin glasurile angelice ale membrilor, a umplut biserica de o armonie divină, transformând Sfânta Liturghie într-o călătorie către cer.

În cadrul procesiunii la ofertoriu a fost oferit Colacul cu boabele de grâu, împreună cu lumânarea încununată cu o coroană de spini, care simbolizează suferința și jertfa Mântuitorului nostru, mâțișorii și iconițele au adus o notă de tradiție și devoțiune, amintindu-ne de Sfântul Iosif și virtuțile sale care ne îndrumă în viața de zi cu zi și, în final, tămâia, care, cu aroma sa purificatoare, a înălțat rugăciunile noastre către ceruri și a amintit de importanța sacrificiului și a adorării sincere în viața creștină.

După încheierea Sfintei Liturghii, pr. Bakthist Wallagan a adus cuvinte de mulțumire preoților care ne-au fost alături și întregii comunități. Acesta le-a urat "La mulți ani" persoanelor prezente ce-și sărbătoresc onomastica și ne-a invitat la o agapă fraternă, unde am împărtășit bucate și am povestit cu căldură despre experiențele noastre spirituale. A fost un prilej de a consolida legăturile noastre și de a ne bucura împreună, surori, preoți, angajați, aparținători, tinerele și tinerii guanellieni și cooperatorii, de harurile pe care le primim de la Dumnezeu.

Cea de-a doua sărbătoare din Casa "Sfântul Iosif" a fost sărbătorirea unui secol de trăiri și experiențe a doamnei Viorica Teleman, membră de seamă a comunității noastre chiar de la început, din anul 2002. Aceasta a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani de viață, în data de 19 martie 2024. Cu toții am fost încântați să sărbătorim această ocazie unică alături de ea și de întreaga sa familie. Dimineață, Sfânta Liturghie a fost celebrată de către părintele Bakhthist Wallagan, aducând în mijlocul nostru binecuvântarea și învățăturile tradiției noastre religioase. La finalul Sfintei Liturghii, într-un gest plin de căldură și respect, părintele i-a adresat doamnei Viorica Teleman urări de La mulți ani și a rugat-o să ne ofere câteva îndrumări pentru a putea avea și noi experiența sa de viață.

Un moment deosebit de emoționant a fost oferit de grupul "Flori de primăvară" de la Colegiul Național de Artă "Octav Băncilă", care ne-au încântat inimile cu cântecele lor tradiționale românești. Atmosfera a fost plină de bucurie și recunoștință pentru viața îndelungată și pentru toate momentele frumoase împărtășite împreună.

Petrecerea s-a încheiat într-o notă dulce, cu un delicios tort și cu ridicarea unui pahar de șampanie, în cinstea doamnei Viorica Teleman și a tuturor celor prezenți. Fie ca bunătatea și generozitatea ei să ne inspire pe toți să trăim vieți pline de iubire și bucurie, în slujba celor din jur și în comuniune cu Dumnezeu.

Aceste momente speciale au fost prilejuri deosebit de binecuvântate în comunitatea noastră și ne-au amintit încă o dată de frumusețea și puterea unității și comuniunii noastre în credință. Să continuăm să ne sprijinim și să ne încurajăm reciproc în călătoria noastră spre cer, așa cum dorea și fondatorul nostru, Sfântul Alois Guanella, și să ne bucurăm împreună de toate binecuvântările pe care le primim de la Dumnezeu.

Mulțumim celor care au participat și care s-au străduit ca aceste două sărbători să fie minunate.

Paula Lupu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: Iași: Hramul Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif". Foto: Adrian Cuba




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat