Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bacău, despre Postul Mare

În vederea pregătirii pentru solemnitatea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, comunitatea Fraților Augustinieni Asumpționiști din Mărgineni (BC) a fost gazda unei minunate zile de reculegere, sâmbătă, 16 martie 2024, pentru cele 45 de persoane consacrate din zona Bacău (surori, frați, laici consacrați) din mai multe ordine călugărești, congregații și institute de viață apostolică. Tema întâlnirii a fost Postul Mare.

După primirea călduroasă a participanților de către Frații Augustinieni Asumpționiști, la ora 9.30 a urmat meditația pregătită de către părintele Florentin Hălănduț care și-a început reflecția prin a răspunde la următoarea întrebare: "Cum a apărut în istorie Postul Mare?"

Pentru noi, creștinii de astăzi, este ceva normal să trăim postul în maniera pe care am moștenit-o de la părinții și bunicii noștri. Însă, este important să știm că postul are o istorie lungă ce își are originile încă din secolul al IV-lea înainte de Cristos. Hipocrate spunea: "Postul poate ajuta la sănătatea omului, el este benefic atât pentru trup, cât și pentru suflet."

Desigur, postul nu este întâlnit doar în creștinism, aceasta fiind o practică prezentă și în iudaism, în budism sau în islamism. Isus trăiește și experimentează postul în familia sa iudaică, el însuși se retrage în pustiu pentru a posti timp de patruzeci de zile și patruzeci de nopți (cf. Mt 4,1-11).

În primele patru secole Postul Mare era un timp de pregătire pentru primirea Botezului de către catecumeni. Sacramentul Botezului era primit de către adulți, iar ritualul Botezului se realiza numai în Noaptea de Paști. Astfel, înainte cu patruzeci de zile de a primi Botezul, catecumentul era încurajat să renunțe la anumite alimente, să fie mai bun, să ia parte la activitățile sociale și să dedice cât mai mult timp pentru rugăciune.

Postul de patruzeci de zile era ținut doar de către catecumeni, adică de cei care urmau să primească sacramentul Botezului, și nu de către întreaga Biserică. Însă, de-a lungul timpului, în semn de solidaritate, s-a propus Postul pentru toată Biserica, fiind considerat un timp benefic de pregătire pentru Paște. Conciliul Vatican al II-lea propune Postul Mare ca pe un timp al redescoperirii Botezului fiecărui creștin, timp de pregătire pentru marea întâlnire cu Cristos cel Înviat.

În a doua parte a meditației, părintele Florentin a adresat celor prezenți invitația de a aprofunda textele evanghelice din duminicile timpului sfânt al Postului Mare.

După aceste cuvinte încurajatoare și pline de har a urmat Sfânta Liturghie care a fost celebrată în capela fraților ce au găzduit întâlnirea noastră.

Sfânta jertfă a fost prezidată de părintele Gică Păuleț, superiorul casei, în timp ce cuvântul de învățătură a fost ținut de către părintele Florentin Hălănduț care, la lumina textului evanghelic, a adresat tuturor celor prezenți invitația de a trăi mai intens acest timp de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos.

După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, unde, într-o atmosferă de comuniune și de fraternitate, am experimentat din plin bucuria de a fi împreună.

La ora 14.00 a continuat programul spiritual cu celebrarea Căii sfintei cruci în Biserica parohială "Maria Regină" din Mărgineni. Acest moment de rugăciune a fost condus de către părintele Florentin Hălănduț și de către sora Clementina Gîrleanu OA.

Ziua s-a încheiat cu un moment artistic deosebit de frumos susținut de copiii din comunitatea parohială gazdă. Îi felicităm pe toți cei care s-au implicat în pregătirea lor cu multă dăruire și profesionalism.

Mulțumim, deopotrivă, tuturor organizatorilor și participanților la această frumoasă zi de reculegere și sperăm ca experiența înălțătoare de care am avut parte să aducă cât mai multe roade în viața fiecăruia dintre noi, pe drumul desăvârșirii creștine. De asemenea, îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze dieceza noastră cu noi vocații la viața consacrată și la sfânta Preoție. Într-un mod special le mulțumim Fraților Augustinieni Asumpționiști pentru găzduire și ospitalitate!

Sr. Rafaela Pușcașu, SMCB

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Mărgineni: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bacău, despre Postul Mare




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat