Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul adulților din Acțiunea Catolică pe urmele Fericitului Anton Durcovici la Sighetu Marmației

La 10 ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, adulții și simpatizanții Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași au pornit spre Sighetu Marmației, pe urmele episcopului martir, într-un pelerinaj intitulat: "Anton Durcovici încurajator și susținător al continuității Acțiunii Catolice", în perioada 15-17 martie 2024.

Însoțiți de asistenții spirituali ai sectorului adulți, pr. Francisc Fărcășel și pr. Iosif Dămătăr, călătoria spirituală a început vizitând mai multe obiective religioase, istorice și muzee, însă Sighetul Marmației și locurile fericitului nostru au fost ținta pelerinajului.

Cele trei zile de comuniune, o împletire de trăiri sufletești și cunoaștere a unei părți din istoria României uneori crudă, alteori frumoasă, documentată cu îndeletnicire de ghidul nostru, pr. Francisc, și completată de pr. Iosif care are un umor aparte descrețind la momentul potrivit frunțile pelerinilor.

Mai multe popasuri spirituale au fost:

- La sanctuarul dedicat Fericitei Veronica Antal din Nisiporești, martira curăției, rugându-ne și ascultând viața acestui "crin însângerat".

- Biserica Catolică "Sfântul Ludovic" din Cârlibaba, lăcaș frumos situat mai aproape de cer, pe culmea dealului unde liniștea și pacea sufletească e ajutată de decorul naturii, prin peisajul mirific.

- Catedrala "Sfântul Carol Borromeu" din Sighetul Marmației, unde ne-am rugat și admirat acest lăcaș frumos și "altfel", impunător și pregătitor pentru ceea ce de fapt am venit.

- "Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței", muzeul unde a fost închisoarea groaznică și care păstrează în el durerea, spaima cutremurare a cruzimii regimului comunist, un loc unde "pereții plâng" de greutatea sufletelor exterminate, pereți plini de "informațiile suferințelor". Am înmărmurit la vederea camerelor negre de tortură retrăind groaza și umilința prin care a trecut și Anton Durcovici, bătut, maltratat și lăsat să moară de foame! La vederea unei așa celule, fiorii te cuprind și nu poți decât să te rogi pentru martirii cunoscuți și necunoscuți care și-au păstrat credința până la capăt.

- Trei cimitire au fost incluse în pelerinajul nostru: Cimitirul vesel, al săracilor și cimitirul unde se presupune, după ultima ipoteză, ca ar fi locul unde s-ar afla trupul martirului nostru, "Cimitirul orașului". Ne-am îndreptat în tăcere spre zona indicată, "zona ruteană", în partea dreaptă a cimitirului, în tăcere și rugăciune, meditând și invocând pe fericitul de noi căutat, să mijlocească pentru noi și familiile noastre, pentru păstorii noștri și membrii Acțiunii Catolice și să dea semnul la momentul potrivit, pentru următorul pas mult așteptat de a fi proclamat sfânt!

Îndreptându-ne spre casă, cu o atâta încărcătură sufletească și trupească unde Sfânta Liturghie a fost centrul acestor zile, completate dintr-un loc în altul al pelerinajului de rugăciuni, devoțiuni, momente de cunoaștere și comuniune, membrii și simpatizanții pot da dovadă că sfinții zilelor noastre sunt mulți, pentru care trebuie să ne rugăm să ajungă la cinstea altarelor!

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest pelerinaj și fiecărui pelerin în parte pentru dorința de creștere spirituală!

Simona Enășoaie,
vicepreședinte diecezan

*

Mărturii ale pelerinilor:

  • Mulțumim Domnului pentru aceste zile de har, alături de acționarii dornici de a merge pe urmele lui Anton Durcovici!"

  • La sanctuarul Fericitei Veronica Antal am rămas impresionată pentru curajul și dorința de a rămâne alături de Isus, dându-și viața pentru el."

  • Cel mai mult m-a marcat închisoarea din Sighet. Toate acele poze pe pereți ale celor care au avut de suferit din cauza comunismului te urmăresc cu privirea și suferința lor."

  • Celulele sărăcăcioase, întunecoase, unde și-au dat viața în chinuri."

  • Atâția preoți care au suferit și au murit pentru credința lor."

  • După acest pelerinaj am învățat că noi astăzi, având atâta libertate, trebuie să ne păstrăm credința și să o ducem mai departe, ca să nu fie în zadar moartea martirilor noștri."

  • Trebuie să ne rugăm pentru răposații martiri știuți sau neștiuți."

  • A fost despre prietenie, cunoașterea martirului, slujire, dăruire și rugăciune."

  • Multe informații despre credință necesare sufletului nostru."

  • Multe rugăciuni, a fost un pelerinaj plin de credință."

  • Aceste zile au avut o încărcătură emoțională aparte, a fost nevoie ca «bobul de grâu căzut în pământ să moară» pentru ca noi să fim în aceste zile pe urmele Fericitului Anton Durcovici. Îi mulțumim Domnului și celor ce au gândit și organizat acest frumos pelerinaj, încredințăm lui Dumnezeu rugăciunile, intențiile noastre și așteptăm cu încredere harul pentru ca episcopul martir să fie declarat cât mai curând sfânt."

  • Mulțumiri din inimă pentru răbdarea și dăruirea de care au dat dovadă și organizatorii acestui pelerinaj plin de har și încărcătură sufletească!"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 martie: Pelerinajul adulților din Acțiunea Catolică pe urmele Fericitului Anton Durcovici la Sighetu Marmației

* * *

Albumul "Pelerinaj ACA la Sighet" publicat pe pagina de Facebook Acțiunea Catolică Iași.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat