|
© Vatican Media |
Discursul Papei Francisc adresat comunității Seminarului Arhiepiscopal din Napoli (16 februarie 2024)
Discursul înmânat al Sfântului Părinte
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Vă mulțumesc pentru că ați venit astăzi și pentru că ați dorit această întâlnire la a 90-a aniversare a inaugurării Seminarului vostru "Alessio Ascalesi". Îl salut pe arhiepiscop, mons. Domenico Battaglia, și pe frații episcopi, pe rector, pe educatori și pe părinții spirituali, pe toți mulțumind pentru slujirea prețioasă. Cu bucurie îi salut pe cei care, în diferite forme, contribuie la formarea voastră: președintele și decanul facultății, surorile, precum și perechile de soți, a căror prezență este un semn important, care ne amintește complementaritatea între ordinul sacru și sacramentul căsătoriei: în formarea sacerdotală avem nevoie de contribuția celor care au ales calea căsătoriei. Mulțumesc pentru ceea ce faceți! Și mulțumesc consultanților psihologici, personalului administrativ și de serviciu.
Mă adresez cu afect vouă, seminariștilor. Simt că trebuie să vă exprim recunoștință pentru că ați răspuns la chemarea Domnului și pentru disponibilitatea de a sluji Biserica sa; și că trebuie să vă încurajez să cultivați în fiecare zi frumusețea fidelității cu entuziasm și angajare, încredințând viața voastră lucrării neîncetate a Duhului Sfânt, care vă ajută să asumați forma lui Cristos. Să ne amintim acest lucru: că formarea nu se termină niciodată, durează toată viața, și că dacă se întrerupe nu rămânem acolo unde eram, ci ne întoarcem înapoi. Tocmai gândindu-mă la această continuă lucrare interioară care este formarea sacerdotală și la aniversarul seminarului vostru, îmi vine în minte imaginea șantierului.
Biserica este înainte de toate un șantier deschis mereu. Adică ea rămâne constant pe cale, deschisă la noutatea Duhului, învingând ispita de a se proteja pe ea însăși și propriile interese. Lucrarea principală a "șantierului Biserică" este să meargă în compania Răstignitului Înviat ducând oamenilor frumusețea evangheliei sale. Acesta este esențialul. Este ceea ce ne învață drumul sinodal, este ceea ce ne cere, fără compromisuri, ascultarea Duhului și a oamenilor din timpul nostru; dar este și ceea ce este cerut de la voi: a fi servitori - asta înseamnă slujitori - care știu să adopte un stil de discernământ pastoral în orice situație, știind că toți, preoți și laici, suntem pe cale spre plinătate și suntem lucrători dintr-un șantier în construcție. Nu putem oferi realității complexe de astăzi răspunsuri monolitice și pre confecționate, ci trebuie să investim energiile noastre vestind esențialul, care este milostivirea lui Dumnezeu, și manifestând-o prin apropiere, paternitate, blândețea, ascuțind arta discernământului.
Pentru acest motiv, și drumul de formare la preoție este un șantier. Nu trebuie comisă niciodată greșeala de a ne simți sosiți, de a ne considera deja pregătiți în fața provocărilor. Formarea sacerdotală este un șantier în care fiecare dintre voi este chemat să intre în joc în adevăr, pentru a lăsa ca Dumnezeu să fie cel care edifică în cursul anilor lucrarea sa. Așadar, nu vă fie frică să-l lăsați pe Domnul să acționeze în viața voastră; ca într-un șantier, Duhul va veni mai întâi să demoleze acele aspecte, acele convingeri, acel stil și chiar acele idei incoerente despre credință și despre slujire care vă împiedică să creșteți conform evangheliei; apoi același Duh, după ce a curățat falsitățile interioare, vă va da o inimă nouă, va edifica viața voastră după stilul lui Isus, vă va face să deveniți creaturi noi și discipoli misionari. Va face să se matureze entuziasmul vostru prin cruce, așa cum a fost pentru apostoli. Dar nu vă fie frică de asta: poate să fie desigur o muncă obositoare, însă dacă rămâneți docili și adevărați, disponibili la acțiunea Duhului fără a vă îndârji și a vă apăra, veți descoperi duioșia Domnului în fragilitățile voastre și în bucuria pură a slujirii. În acest șantier care este formarea voastră, săpați așadar adânc, "făcând adevărul" în voi cu sinceritate, cultivând viața interioară, meditând cuvântul, aprofundând în studiu întrebările din timpul nostru și problemele teologice și pastorale. Și permiteți-mi să vă recomand un lucru: lucrați asupra maturității afective și umane. Fără asta nu se merge nicăieri!
În sfârșit, însăși structura seminarului este ca un mare șantier. Și nu mă refer desigur la clădire. Asupra formării sacerdotale este în desfășurare un proces care cuprinde noi întrebări și noi cunoștințe: itinerarele de formare suferă multe transformări, ascultând provocările care așteaptă slujirea sacerdotală și cer din partea tuturor angajare, pasiune și creativitate sănătoasă. Se experimentează noi experiențe pastorale și misionare; se imaginează timpuri de întrerupere în parcurs pentru a favoriza maturizarea individuală. Este frumos să se primească și să se analizeze aceste noutăți, trăindu-le ca oportunități de har și de slujire, percepând în ele prezența lui Dumnezeu.
Tocmai am început drumul Postului Mare care, așa cum am avut ocazia de a spune, este "timp de mici și mari alegeri împotriva curentului [...] în care să regândim stilurile de viață" (Mesajul pentru Postul Mare 2024). Fie ca și comunitatea voastră să parcurgă acest drum de convertire și reînnoire. Cum? Lăsându-vă cuceriți cu uimire reînnoită de iubirea lui Dumnezeu, fundament al vocației care se primește și se redescoperă îndeosebi în adorație și în contact cu cuvântul; redescoperind cu bucurie gustul sobrietății și evitând risipele; învățând un stil de viață care vă va folosi pentru a fi preoți capabili să vă dăruiți celorlalți și să fiți atenți la cei mai săraci; nu lăsându-vă înșelați de cultul imaginii și al apariției, ci îngrijind viața interioară; având grijă de dreptate și de creație, teme actuale și fierbinți în ținutul vostru, care așteaptă de la Biserică în acest sens cuvinte curajoase și semne profetice; trăind în pace și în înțelegere, depășind diviziunile și învățând să trăiți în fraternitate cu umilință. Și fraternitatea este, în special astăzi, una din cele mai mari mărturii pe care o putem oferi lumii.
"Lucrările în desfășurare" din șantierul vostru să fie însoțite de mijlocirea sfinților: de patronul vostru Ianuariu, a cărui prezență și a cărui sânge continuă să irige ținuturile în care locuiți, de Sfântul Vincenzo Romano, paroh care s-a format în seminarul vostru, model de zel apostolic și de spirit misionar, și de Fericitul Mariano Arciero, care a fost părinte spiritual, a cărui comemorare liturgică este astăzi. Vă urez tot binele pe cale și vă însoțesc cu rugăciunea. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu