Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2024

A apărut la Editura "Presa Bună" broșura Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2024, cuprinzând textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni de rugăciuni, între 18 și 25 ianuarie 2024. Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 76 de pagini și prețul de 15 lei, poate fi procurată din Librăria "Presa Bună".

Tema și materialul din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor pentru anul 2024 au fost pregătite de un grup ecumenic local din Burkina Faso, coordonat de Comunitatea Chemin Neuf. Broșura a fost tradusă în limba română de pr. Mihai Pătrașcu.

"Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău [...] și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți (Lc 10,27) este motoul biblic care se constituie ca temă de reflecție pentru întâlnirile ecumenice din acest an. Textul extras din Evanghelia după Sfântul Luca arată importanța fundamentală a celor două dimensiuni ale iubirii, cea de Dumnezeu și cea de aproapele, care trebuie considerate în relația lor de interdependență. Iubirea de aproapele capătă o conotație aparte pentru o țară subminată de diviziuni și nesiguranță socială.

Despre ce țară este vorba?

Documentul ne oferă câteva date despre Burkina Faso, o țară din Africa de Vest. Teritorial, se întinde pe 174.000 km? și are 21 de milioane de locuitori, aparținând celor aproximativ 60 de grupuri etnice. Aproximativ 64% din populație este musulmană, 9% aderă la religiile tradiționale africane și 26% este creștină (20% catolică, 6% protestantă). Aceste trei grupuri religioase sunt prezente în fiecare regiune a țării și practic în fiecare familie.

Țara se confruntă cu o criză gravă care subminează siguranța personală și socială și care implică toate comunitățile de credință. După un atac jihadist major organizat din afara țării în 2016, situația de securitate din Burkina Faso și, în consecință, coeziunea socială a țării s-au deteriorat dramatic. Grupurile extremiste provoacă conflicte, de aceea s-a creat Comisia pentru dialogul creștino-musulman a Conferinței Episcopilor Catolici din Burkina Faso - Niger.

Iubirea are exigențe înalte. Ea stă în ADN-ul oricărui creștin. Reconcilierea și căutarea soluțiilor pentru instaurarea păcii sociale trece prin căutarea fraternității cu diferitele comunități ecleziale, cu celelalte confesiuni. Reținerile nefondate, teama pierderii identității confesionale, izolarea în propria tradiție sunt forme care împiedică adevăratul ecumenism, manifestarea iubirii voite de Isus, ca toți să fie una (In 17,21).

Broșura conține, pe lângă explicațiile introductive, texte, rugăciuni, reflecții pentru fiecare zi din Săptămâna dedicată ecumenismului. Toate sunt menite să răspundă chemării pe care o adresează Isus în evanghelie, "ca toți să fie una" în demersul pentru o conviețuire pașnică, pentru înfruntarea răului care se manifestă în diviziune.

Rugăciunile creștinilor de pretutindeni, mai ales ale acelora din Burkina Faso, să fie ascultate în această perioadă din luna ianuarie și să contribuie la realizarea unității dorite de Domnul!

Pr. Cristian Diac

* * *

Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2024
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Ed. "Presa Bună", 2024, 14x21 cm, 76 p., 15 lei

* * *

Textul simplu, în format electronic (docx), al broșurii în limba română poate fi descărcat de la adresa: www.ercis.ro/utile/sruc2024.zip.

Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 76 de pagini și prețul de 15 lei, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii).

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat