Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dărmănești: Sărbătoare aniversară și lansare de carte

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, în Biserica "Preasfânta Inima a lui Isus" din orașul Dărmănești, județul Bacău, Preasfințitul Petru Sescu a prezidat Sfânta Liturghie prilejuită de împlinirea a 170 de ani de la înființarea Parohiei Dărmănești (cu 35 de localități la acea dată) și a 20 de ani de la sfințirea noii biserici. Cu această ocazie s-a conceput, realizat și prezentat lucrarea monografică "Catolicii din Dărmănești, învingători ai vitregiilor vieții și ai istoriei", o carte de 346 de pagini, apărută la Editura "Presa Bună" din Iași. Celebrarea liturgico-istorică a fost transmisă audio la ERCIS FM și audio-video la Angelus TV.

Motivați de prezența episcopului, a fostului paroh Eugen Lucaci, a autorităților locale și a altor invitați, comunitatea catolică din Dărmănești s-a adunat în lăcașul lor de cult pentru a participa la Liturghia solemnă prilejuită de aniversarea a 17 decenii de la înființarea parohiei, în anul 1853 - de către episcopul Anton de Stefano, și a două decenii de la consacrarea altarului și sfințirea noii biserici - care a avut loc la 1 septembrie 2003. Alaiul ministranților și al preoților, care l-a precedat pe Preasfințitul Petru Sescu, a fost întâmpinat în biserică de sute de credincioși care însoțeau atât cântarea corului parohiei, cât și oaspeții care se îndreptau spre altar.

După rugăciunile și cântările introductive ale Sfintei Liturghii, a urmat proclamarea textelor din Sfânta Scriptură și cuvântul de învățătură ținut de preotul Alois Moraru. Analizând unele versete din lecturile biblice proclamate, predicatorul a evidențiat eforturile comunității catolice din Dărmănești de a-și trăi credința de-a lungul timpului, depășind multe încercări care s-au abătut asupra ei: războaie, incendii, inundații, lipsa preoților etc. Numărul mare al filialelor, numărul mic al credincioșilor din Brătulești și satele dimprejur, nivelul scăzut de trai al enoriașilor și alte neajunsuri au făcut ca în Dărmănești să fie clădite biserici modeste, cu eforturi mari și jertfe deosebite. Acestea au culminat cu frumoasa și măreața biserică care a fost sfințită în urmă cu 20 de ani, dar care are nevoie de un turn și alte dotări.

După Sfânta Liturghie, părintele paroh Daniel Cimpu a moderat o emoționantă manifestare istorică, căutând să reînvie și unele frânturi ale graiului moldovenesc. Așa cum a scris în prefața monografiei ce urma a fi prezentată ("Nu putem trece ușor cu vederea momentele comemorative la care se face referință în acest an: 170 de ani de la constituirea centrului parohial Dărmănești și 20 de ani de la sfințirea actualei biserici... Cunoașterea trecutului ne ajută să trăim mai bine prezentul și să lăsăm ceva posterității, de aceea am dorit ca și comunitatea catolică din Dărmănești să aibă o monografie, o sinteză a istoriei de peste 250 de ani și o consemnare a principalelor evenimente care s-au derulat de-a lungul secolelor...), a dorit ca autorul să prezinte în câteva minute opera realizată și să ajute auditorul ca să înțeleagă ce conține o monografie istorică. Părintele Alois a arătat că această carte ne invită să intrăm într un oraș, cu o parohie a Diecezei Romano-Catolice de Iași, care are o viață particulară, proprie, care începe, crește și se desăvârșește mereu. Pentru a cunoaște acest parcurs și pentru a pătrunde în perspectiva ce se proiectează este nevoie să privești în trecut, dar mai ales să cunoști realitățile prezente. A urmat apoi prezentarea conținutului cărții.

În continuare, părintele paroh l-a invitat să ia cuvântul pe preotul ortodox Teodor Alexandrescu, care a evocat prietenia și frumoasa colaborare pe care le-a avut cu preoții catolici care au activat în Parohia Dărmănești. Mulțumindu-i pentru frățietate, părintele Cimpu a dezvăluit apoi că manifestările din acea zi au fost concepute împreună cu domnul primar Constantin Toma, pe care l-a invitat să ia cuvântul. Edilul urbei a elogiat comunitatea catolică din Dărmănești, a evidențiat câteva moment semnificative, l-a felicitat și i-a oferit o distincție părintelui Eugen Lucaci pentru activitatea deosebită pe care a desfășurat-o ca paroh la Dărmănești. La rândul său, fostul paroh a mulțumit pentru diploma primită și a evocat câteva aspecte din eforturile depuse de el și comunitate pentru ridicarea bisericii în care a avut loc celebrarea liturgică și manifestarea istorică.

După mulțumirile făcute de părintele paroh, la finalul celebrării a luat cuvântul Preasfințitul Petru Sescu, care a tras câteva concluzii, i-a felicitat pe toți aceia care au lucrat și lucrează pentru bunul mers al comunității parohiale, invocând de la Dumnezeu binecuvântările de care fiecare are nevoie.

Așa s-a scris încă o filă din istoria comunității catolice din Dărmănești, care se adaugă celor redactate deja în "cartea de identitate" ce s-a emis la 9 septembrie 2023.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 septembrie: Dărmănești: Sărbătoare aniversară și lansare de carte. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:

* * *

Catolicii din Dărmănești, învingători ai vitregiilor vieții și ai istoriei
Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", 2023, ISBN 978-630-6574-05-6, 17Ś24 cm, 346 p., 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat