Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Salvifici doloris. Scrisoarea unui papă despre sensul suferinței

Salvifici doloris este numele scrisorii apostolice pe care Papa Ioan Paul al II-lea, declarat sfânt în anul 2014, o adresează tuturor credincioșilor și în special celor bolnavi. Ea este publicată la 11 februarie 1984, dată la care Biserica celebrează memoria liturgică a Fecioarei de la Lourdes și se roagă pentru toți bolnavii din lume. În cuprinsul ei, Sfântul Ioan Paul al II-lea vorbește despre semnificația creștină a suferinței umane. Traducerea a fost făcută de Gabriella-Corina Strujan. Cartea poate fi procurată de la Librăria "Presa Bună".

Avem înaintea ochilor o scrisoare apostolică pe care Papa Ioan Paul al II-lea o adresează tuturor, căci tema ei este universală și privește fiecare destin uman: suferința. Omul se confruntă cu ea, își pune întrebări și caută răspunsuri. Autori vechi și contemporani, cărți de specialitate și opinii influente vorbesc atât despre absurditatea, cât și despre sensul ei, descriindu-i în limbaje specifice caracterul misterios și provocator. Biblia, scrie papa în cuprinsul acestei scrisori, i se descoperă omului ca o "carte de suferință", din paginile căreia omul învață ce este suferința și care îi este rostul.

De aceea, suferința poate fi înțeleasă ca o pedeapsă pentru păcat și, în acest sens, ea este un "rău justificat"; ea poate surveni ca o încercare, ca un test în vederea dobândirii unei noi cunoașteri de sine, de lume și de Dumnezeu. Sensul ei plenar este revelat abia de cel despre care Scriptura spune că a luat asupra sa suferințele noastre și cu durerile noastre s-a împovărat (cf. Is 53,4), adică Fiul lui Dumnezeu. Fără a răspunde la de ce-ul suferinței, Isus alege să ne mântuiască prin suferință și cruce. El suferă pentru noi; suferă împreună cu noi și ne dă posibilitatea să împărțim cu el durerile noastre, de orice fel ar fi ele. Să alături propria suferință suferinței Domnului, să o unești cu a lui, pentru ca ea să nu-ți mai fie blestem sau sursă de disperare, ci să devină ceva prin care te mântuiești fiindcă este contopită cu a lui, aceasta este oferta pe care o face Mântuitorul oricărui suferind.

Iar cei care privesc la suferința altora, citim în Salvifici doloris, sunt invitați să-și descătușeze iubirea, să o manifeste creativ și variat asemenea samariteanului milostiv, căci numai în iubire "semnificația mântuitoare a suferinței se realizează în mod deplin și ajunge la dimensiunea sa definitivă".

Sâmbătă, 13 mai 2023, bolnavi din toate părțile Diecezei de Iași se adună în preajma Fecioarei Maria de la Cacica. Este un bun prilej de a parcurge paginile acestei scrisori și de a înțelege sensurile profunde ale suferinței. Iar când e vorba de suferință, niciodată nu e bine să credem că ea este a altuia, că ea se înfiripă în destinul celui de lângă noi, când, de fapt, suferința se prezintă ca pecete a oricărei existențe umane. Suferă tot omul, indiferent de condiție, de locație sau vârstă. Creștinului însă îi este dat să descopere sensul cel mai sublim al suferinței atunci când o unește pe a sa cu suferința lui Cristos, dându-i astfel un caracter salvific, mântuitor.

Traducerea acestei document papal a fost făcută, putem spune, foarte târziu, la aproape 40 de ani de la publicarea lui. Însă, privind retrospectiv la destinul pământesc al Sfântului Ioan Paul al II-lea, înțelegem acum că acest mare papă ne este învățător și pedagog în ale suferinței prin ceea ce a scris și, mai apoi, prin ceea ce a suferit în propriul trup.

Pr. Cristian Diac

* * *

Salvifici doloris
Ioan Paul al II-lea, Ed. "Presa Bună", 2023, ISBN 978-630-6574-03-2, 14Ś20 cm, 74 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Invitație la pelerinajul bolnavilor și al personalului medical la Cacica


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat