Gherăești: Întâlnire formativă pentru tineri - "Respectul față de întreaga creație ne ajută să administrăm cu înțelepciune"
Duminică, 12 ianuarie 2014, între orele 15.00 și 17.30, surorile Campostrini organizează la Gherăești o nouă întâlnire formativă pentru tineri pe tema: "Respectul față de întreaga creație ne ajută să administrăm cu înțelepciune".
*
Și le-a mai spus discipolilor: Era un om bogat care avea un administrator. Acesta a fost denunțat că i-ar risipi averea. El l-a chemat și i-a spus: "Ce aud despre tine? Dă cont de administrația ta, căci de acum nu mai poți fi administrator". Atunci administratorul și-a spus în sine: "Ce voi face, pentru că stăpânul îmi ia administrația? Să sap, nu pot; să cerșesc, mi-e rușine. Știu ce voi face pentru ca oamenii să mă primească în casele lor atunci când voi fi dat afară din administrație". Și, chemându-i pe debitorii stăpânului său, unul câte unul, i-a spus primului: "Cu ce ești dator stăpânului meu?" Acesta i-a spus: "Cu o sută de măsuri de untdelemn". El i-a răspuns: "Ia-ți chitanța, așază-te repede și scrie cincizeci". După aceea, i-a spus altuia: "Tu, cât datorezi?" Acesta a răspuns: "O sută de măsuri de grâu". El i-a spus: "Ia-ți chitanța și scrie optzeci". Stăpânul l-a lăudat pe administratorul necinstit pentru că a lucrat cu înțelepciune; pentru că fiii veacului acestuia, în generația din care fac parte, sunt mai înțelepți decât fiii luminii. Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mai mari. Și cine este necinstit în cele mai mici lucruri este necinstit și în cele mai mari. (Lc 16,1-8,10)
*
În ce constă respectul față de întreaga creație? Cum administrăm noi timpul, munca, existența, relațiile, cunoștințele, educația primită și tot ceea ce avem "în mână"?
Parabola administratorului necinstit relatată de Isus, ne ajută să abordăm diferite aspecte ale vieții referitoare la utilizarea și gestiunea tuturor "talanților" ce ni se dăruiesc în fiecare clipă. Observăm astfel că administratorul din parabolă, atunci când se găsește pe punctul de a fi concediat pentru lipsa de corectitudine pe care a demonstrat-o în slujba sa, inventează un plan la fel de necinstit pentru a-și face "prieteni" care să-l ajute în momentul în care va rămâne pe drumuri.
Toți suntem administratori ai propriei vieți și ai bunurilor pe care le avem la dispoziție zilnic. Depinde de noi dacă administrăm cu înțelepciune, cu dăruire și conștiinciozitate totul, cu obiectivul de a ne face existența senină și plină de sens, sau dacă dimpotrivă, ne "trezim" prea târziu pentru a mai putea recupera ceva. Secretul pentru o bună administrare a vieții constă în nutrirea unui respectul profund față de întreaga creație deoarece acesta implică acceptare-recunoaștere-stimă-apreciere.
Observăm pe zi ce trece cum acceptarea celui de lângă noi devine tot mai dificilă, deoarece societatea de astăzi promovează tot mai mult individualismul și competiția, iar acceptarea matură a comportamentelor, a modului de gândire, de relaționare, de comunicare etc. a aproapelui ajunge să ne deranjeze. Însă aproapele este o comoară de prețuit deoarece doar împreună ne putem dezvolta capacitățile cu care suntem înzestrați și putem înțelege viața tot mai mult. Desigur, acceptarea celui de lângă noi fără o acceptare profundă a propriei persoane, este un vis inutil. Dacă față de noi înșine nu construim respect, bunătate și umilință pentru a ne putea accepta așa cum suntem, cu limitele și darurile noastre, este inutil să ne imaginăm că îi acceptăm pe cei de lângă noi. Acceptarea implică la rândul său recunoașterea existenței celuilalt, ceea ce înseamnă că nu ne considerăm unici/singuri și nu pretindem respect, ascultare, atenție, ci suntem noi primii ce vom dărui toate acestea, deoarece înțelegem că mica noastră existență este în strânsă legătură cu tot ceea ce există în universul ce ne cuprinde. Stima și aprecierea față de aproapele ne îndeamnă să luăm în considerare originalitatea sa și să învățăm din orice, întrebându-ne constant cum putem schimba sau îmbunătăți un anumit comportament, gând, sentiment, observat în celălalt sau în noi înșine și cum putem crea armonie în noi și în relații. Oricare ar fi aproapele nostru - colegi, prieteni, familie, lucruri, natură, cărți etc. - toate ne sunt de folos pentru a îmbunătăți viața. Deci ceea ce ar trebui să simțim în primul rând este recunoștință profundă și respect față de orice, fie că ne aparține fie că nu, și astfel suntem siguri că reușim să administrăm cu înțelepciune întreaga noastră existență.
Sr. Anișoara Șandru
* * *
Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it
* * *
Gherăești și Tămășeni: Un nou ciclu de întâlniri formative pentru tineri (2013-2014)
lecturi: 8.