Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Medjugorje: Vaticanul invită la prudență

de Salvatore Cernuzio

Cei trei milioane de pelerini în fiecare an, viziunile continue și mesajele Sfintei Fecioare Maria adresate vizionarilor desigur că încă nu sunt indicii utile pentru a atenua scepticismul Sfântului Scaun față de Medjugorje. Vaticanul invită la prudență și avertizează că încă nu este posibil de stabilit dacă în acea localitate bosniacă sunt adevărate "apariții supranaturale". Problema delicată - examinată de trei decenii - a fost ridicată din nou de scrisoarea Mons. Gerhard Ludwig Müller trimisă la 21 octombrie 2013 Mons. Carlo Maria Vigan?, nunțiu apostolic la Washington, adresată episcopilor americani.

Cu această scrisoare prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței a frânat entuziasmul colegilor săi de dincolo de ocean care aveau intenția de a organiza, în unele dieceze din New England, cicluri de conferințe cu "așa-numiții vizionari de la Medjugorje". Protagonist al întâlnirilor ar fi fost Ivan Dragicevic, unul dintre cei șase vizionari care, din 1981, asigură că are apariții ale Reginei Păcii care îi transmite lui și altor vizionari mesaje destinate întregii omeniri.

Müller le-a sugerat episcopilor americani să acționeze cu precauție, din moment ce de la Roma încă n-a venit un verdict definitiv. Prin urmare, scrie arhiepiscopul, este preferabil ca episcopii americani să respecte "regulile care impun clericilor și credincioșilor să evite meeting-uri cu vizionarii în timpul cărora credibilitatea faptelor este dată ca sigură". Asta și "pentru a evita scandaluri și confuzie".

Nu trebuie să uimească mișcarea prefectului Congregației pentru Doctrina Credinței. Până la urmă, scrisoarea reafirmă linia oficială a Sfântului Scaun, marcată de sentința exprimată deja de Conferința episcopală din fosta Iugoslavie în 1981, conform căreia: "Pe baza investigației făcute, nu este posibil să se stabilească dacă au fost apariții sau revelații supranaturale" la Medjugorje.

Așadar scrisoarea lui Müller redeschide o fereastră asupra unei dileme care merge înainte de peste treizeci de ani printre zidurile leoniane. Trebuie spus că textul prelatului nu era destinat publicării, însă anularea neașteptată a întâlnirilor cu Dragicevic - care adunaseră deja numeroase participări - a făcut să apară multe întrebări, făcându-i imposibil caracterul rezervat.

Între timp, dincolo de Tibru continuă investigațiile pentru a clarifica o dată pentru totdeauna dacă Medjugorje poate fi numărată printre locurile mariane de cult, asemenea lui Fatima sau Lourdes, sau trebuie considerată un obiect de evlavie populară, unde în realitate nu există nimic supranatural și divin. Următoarea reuniune în această privință a fost fixată peste două săptămâni. În schimb se pare că va trebui să se aștepte anul 2014 pentru o judecată definitivă. Cu aprobarea prealabilă a pontifului.

Din 2010, papa Benedict al XVI-lea a instituit o comisie internațională de investigație care a avut foarte multe de făcut în acești trei ani între adunarea și analizarea de documente, mărturii, filmări, și examinarea zilnică a multelor vindecări și a presupuselor minuni. Președinte al comisiei este cardinalul Camillo Ruini, care încă de la prima reuniune a declarat că va trece mult timp înainte de a se ajunge la o decizie definitivă. Desigur datorită complexității problemei, dar și datorită părerilor discordante chiar în interiorul Bisericii Catolice.

De fapt, se știe că affaire Medjugorje unește și (mai ales) dezbină. Pe de o parte, există un grup de episcopi și prelați convinși de veridicitatea absolută a relatărilor vizionarilor. În fruntea acestui curent este cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, care în 2010 a mers în mica localitate bosniacă pentru un pelerinaj privat. La întoarcerea sa a spus: "Trebuie închiși ochii pentru a se îndoi că la Medjugorje curg fluvii de har. Pentru mine acesta este un lucru evident, Biserica în mod sigur nu-l poate neglija".

De cealaltă parte sunt în schimb cei care sunt cinici sau suspicioși, cei care se agață de faptul că este greu de înțeles care sunt adevăratele mesaje ale Fecioarei în mijlocul atâtor mesaje false care sunt circulă și al sutelor de traduceri. Sau cei care, ca episcopul de Mostar-Duvno, Mons. Ratko Peric, afirmă: "La Medjugorje Sfânta Fecioară Maria n-a apărut niciodată!".

Incertitudinea domnește suverană. Conform unor network catolice SUA, scrisoarea către nunțiatura din Washington nu este altceva decât preludiul viitoare judecăți negative a Congregației pentru Doctrina Credinței. Dacă așa ar fi, cine va explica milioanelor și milioanelor de credincioși care în fiecare an populează mica localitate bosniacă faptul că tot ceea ce se întâmplă la Medjugorje, grație căruia afirmă ei că au găsit credința, non constat de supernaturalitate (aceasta este formula folosită când nu există elemente care afirmă cu certitudine caracterul supranatural al unui eveniment). Are dreptate Müller: deocamdată este mai bine să se acționeze cu multă, multă prudență.

(După Zenit, 8 noiembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat