Întâlnire promovată de Consiliul Pontifical pentru Familie
Catolicii și ortodocșii împreună în slujirea familiei
A relansa alianța dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică insistând asupra familiei ca nucleu central al societății. Este o strategie comună aceea pusă la punct de Consiliul Pontifical pentru Familie, de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Departamentul pentru Relațiile Externe al Patriarhiei de Moscova, care împreună au promovat întâlnirea "Ortodocșii și catolicii împreună pentru familie".
Întâlnirea s-a desfășurat miercuri, 14 noiembrie 2013, în palatul "Sfântul Calixt". Au prezidat lucrările și le-au orientat cu conferințele introductive mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relațiile Externe al Patriarhiei moscovite, și arhiepiscopul Vincenzo Paglia, președintele dicasterului pentru familie.
Raportul dintre generații în lumea globalizată, antropologia familiei în tradiția ortodoxă și în Noul Testament și viziunea despre familie în părinții Bisericii au fost temele tratate de diferitele intervenții desfășurate în timpul întâlnirii. Intervenții care au confirmat "un amplu acord cu privire la principalele chestiuni referitoare la tema familiei și vieții".
A fost împărtășită îndeosebi "preocuparea în care se află familia în lumea globalizării", subliniată de mai multe ori și de patriarhul de Moscova și al tuturor Rusiilor, Ciril, la 7 decembrie 2012 într-o întâlnire cu arhiepiscopul Paglia desfășurată în capitala rusă: "Atât ortodocșii cât și catolicii se confruntă în timpul prezent cu tendințe îngrijorătoare spre distrugerea instituției familiei în societatea contemporană, care sunt considerate de mulți ca neconstructive și periculoase".
Întâlnirea a reprezentat așadar - a spus Monseniorul Paglia la deschiderea lucrărilor - "o etapă semnificativă care vede cele două Biserici una alături de cealaltă în promovarea și în apărarea familiei, «motor al lumii și al istoriei», așa cum a spus papa Francisc".
Și de ambele părți - a explicat el - a fost analizată "criza profundă prin care trece astăzi familia. Hegemonia unei culturi individualiste și consumiste, care merge în același pas cu globalizarea numai a pieței, pare să aibă ca prim efect slăbirea și distrugerea familiei și, cu familia, a oricărei forme asociate stabile".
Mai mult, se înmulțesc forme alternative de "familie". "Este clar de acum - a subliniat prelatul - că indivizii pot «să facă familie» în manierele cele mai diferite. Importantă, se subliniază, este «iubirea». Familia nu mai este negată, ci pusă alături de noi forme de experiență relațională care sunt aparent compatibile cu ea, chiar dacă în realitate o zdruncină".
În afară de asta, conform președintelui Consiliului Pontifical pentru Familie, "distrugerea specificului sexual, propusă de noua cultură de acest gen, trebuie să aibă din partea noastră răspunsuri clare și convingătoare".
În această privință, arhiepiscopul a citat cuvintele cardinalului Bergoglio: "Nu se poate uniformiza ceea ce este diferit. Esența ființei umane tinde la unirea bărbatului și femeii ca realizare, atenție și îngrijire reciprocă și drept cale naturală pentru procreație. Asta conferă căsătoriei transcendență socială și caracter public". Apoi într-o societate în care crește lumea vârstei a treia, asumă o centralitate deosebită raportul dintre generații, care se inserează la rândul său în vastul domeniu al drepturilor familiei, de la drepturile copiilor la cele ale bătrânilor, bolnavilor, la dreptul la muncă, la odihnă și la sărbătoare.
În concluzie, Monseniorul Paglia a exprimat dorința ca ziua de studiu să poată "trezi o responsabilitate comună pentru ca familia și căsătoria să fie cale de sfințenie pentru familiile creștine și ferment de fraternitate pentru întreaga societate. Trebuie să scoatem din marea comoară a Bisericilor noastre bogăția teologică, spirituală, culturală pentru a înfrunta în manieră mai eficace marea provocare a timpurilor moderne. Dacă vom fi capabili să conjugăm tradițiile noastre vom putea oferi bărbaților și femeilor contemporani o perspectivă mai bogată, mai robustă și mai atrăgătoare cu privire la căsătorie și familie".
(După L'Osservatore romano, 15 noiembrie 2013)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 20.