Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica să îngrijească rănile și să încălzească inima credincioșilor. Interviu cu papa Francisc

"Biserica uneori s-a lăsat închisă în lucruri mici, în precepte mici. În schimb lucrul cel mai important este prima vestire: «Isus Cristos te-a mântuit!»". Acesta este unul din pasajele din interviul lung luat papei Francisc, publicat la 19 septembrie 2013 de La Civiltà cattolica și în același timp de alte 16 reviste ale Societății lui Isus din toată lumea. În colocviul lung de circa 30 de pagini, îngrijit de părintele director Antonio Spadaro, papa Francisc trasează un identikit despre el însuși, explică ideea sa despre Societatea lui Isus, analizează rolul Bisericii astăzi, indică prioritățile acțiunii pastorale și tratează întrebările despre vestirea Evangheliei. Iată o sinteză făcută de Debora Donnini de la Radio Vatican:

Un păcătos pe care Domnul l-a privit: așa se definește papa Francisc în interviul lung acordat revistei La Civiltà cattolica în biroul său privat la Casa "Sfânta Marta" în timpul celor trei întâlniri din 19, 23 și 29 august. Treizeci de pagini pentru a relata istoria sa de iezuit precum și gândirea sa despre misiunea Bisericii. "Capacitatea de a îngriji rănile și de a încălzi inima credincioșilor, apropierea, proximitatea... Și trebuie început de jos": cu acest cuvinte papa explică despre ce anume are mai multă nevoie Biserica. "Eu Biserica o văd ca pe un spital de campanie după o bătălie. Este inutil - spune el - a-l întreba pe un rănit grav dacă are colesterolul și glicemia mari! Trebuie îngrijite rănile sale. Apoi vom putea vorbi despre toate celelalte". "Biserica - spune mai departe - uneori s-a lăsat închisă în lucruri mici, în precepte mici. În schimb cel mai important lucru este prima vestire: «Isus Cristos te-a mântuit!»". Deci "slujitorii Bisericii trebuie să fie înainte de toate slujitori ai milostivirii" și "reformele de organizare și structurale sunt secundare, adică vin după aceea" pentru că "prima reformă trebuie să fie aceea a atitudinii". De fapt, pentru papa Francisc "slujitorii Evangheliei trebuie să fie persoane capabile să încălzească inima persoanelor, să meargă cu ele în timpul nopții, să știe să dialogheze și chiar să coboare în noaptea lor, în întunericul lor fără să se piardă. Poporul lui Dumnezeu - spune el - vrea păstori și nu funcționari sau clerici de stat".

Cu privire la pastorația misionară, papa explică faptul că nu trebuie să fie "obsedată de transmiterea dezarticulată a unei mulțimi de învățături care trebuie impuse cu insistență". Vestirea misionară se concentrează "pe esențial" care este și ceea ce atrage mai mult, "ceea ce face să ardă inima". Deci trebuie "găsit un nou echilibru", altminteri, notează el, "și edificiul moral al Bisericii riscă să cadă ca un castel de cărți", să piardă "parfumul Evangheliei". Deci propunerea evanghelică trebuie să fie "mai simplă" și "din această propunere vin după aceea consecințele morale".

În interviu, papa Francisc recitește apoi istoria sa ca iezuit, și cu privire la câteva momente dificile: "Modul meu autoritar și rapid de a lua decizii - afirmă el - m-a făcut să am probleme serioase și să fiu acuzat că sunt ultraconservator". O experiență dificilă pe care astăzi o face să dea roade: amintind de slujirea sa episcopală în Argentina, spune că a înțeles cât este de importantă "consultarea": "Consistoriile, Sinoadele sunt, de exemplu, locuri importante pentru a face adevărată și activă această consultare", dar trebuie să fie "mai puțin rigide în formă". "Vreau - spune el - consultări reale, nu formale". Papa vorbește după aceea despre formarea sa ca iezuit, despre discernământ și despre reforme. Este nevoie mereu "de timp pentru a pune bazele unei schimbări adevărate". "Și acesta este timpul discernământului", afirmă, chiar dacă "uneori discernământul determină în schimb să se facă imediat ceea ce în schimb la început se crede că trebuie făcut după aceea. Și e ceea ce mi s-a întâmplat și mie în aceste luni". În colocviul lung cu directorul de la La Civiltà cattolica, părintele Antonio Spadaro, se face referință și la Societatea lui Isus care pentru papa Francisc "este în ea însăși descentrată": centrul său este Cristos și Biserica, două puncte de referință fundamentale pentru a putea trăi "în periferie", în timp ce dacă se pune pe ea însăși în centru "ca structură foarte solidă", "este în pericol să se simtă sigură și suficientă".

Imaginea Bisericii amintită în interviu este aceea exprimată de Conciliul al II-lea din Vatican în Lumen gentium "ca sfântul popor fidel al lui Dumnezeu" și "a simți cu Biserica" pentru papa Francisc înseamnă "a fi în acest popor". O Biserică ce nu vrea să fie redusă să conțină "numai un grupuleț de persoane selecționate", ci trebuie să fie o "Biserică Mamă și Păstoriță". "Biserica este rodnică, trebuie să fie rodnică", spune papa relatând că atunci când își dă seama de "comportamente negative ale slujitorilor Bisericii" sau ale persoanelor consacrate, primul lucru care-i vine în minte este: "«Iată un burlac» sau «Iată o fată bătrână»". "Nu sunt nici tați, nici mame, spune el. Nu au fost capabili să dea viață".

Printre celelalte întrebări, directorul de la La Civiltà cattolica revine și asupra problemelor complexe cum ar fi divorțații recăsătoriți, persoanele homosexuale și întreabă ce pastorație trebuie făcută în aceste cazuri. "Este nevoie - spune el - să luăm în considerare mereu persoana. Aici intrăm în misterul omului. În viață Dumnezeu însoțește persoanele, iar noi trebuie să le însoțim pornind de la condiția lor. Trebuie însoțit cu milostivire".

Nu se uită tema despre femeie și papa Francisc evidențiază că "provocarea" este aceea de "a reflecta cu privire la locul specific al femeii chiar și acolo unde se exercită autoritatea în diferitele domenii ale Bisericii". La sfârșitul conversației ajunge la un aspect care este foarte îndrăgit de papa Francisc, adică "Dumnezeu este întâlnit mergând". "Dumnezeu este mereu o surpriză - spune el - așadar nu știi niciodată unde sau cum îl găsești, nu tu ești cel care fixezi timpurile și locurile întâlnirii cu El". Așadar pentru Pontif este necesar "a discerne întâlnirea": dacă creștinul "vrea totul clar și sigur", atunci nu găsește nimic. Tradiția și amintirea trecutului trebuie să ducă la "deschiderea de noi spații lui Dumnezeu". Cu o viziune statică și involutivă, dacă se caută mereu "soluții disciplinare" sau trecutul pierdut, "credința devine o ideologie printre multe altele". "Eu am o certitudine dogmatică: Dumnezeu este în viața fiecărei persoane", spune papa Francisc subliniind că "deși viața unei persoane este un teren plin de spini și mărăcini, există mereu un spațiu în care sămânța bună poate să crească". Deci încurajarea sa: "Trebuie să avem încredere în Dumnezeu".

(După www.news.va - 19 septembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

La Civiltà Cattolica: Interviu luat papei Francisc


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat