Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (25 august 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ne invită să reflectăm asupra temei mântuirii. Isus urcă din Galileea spre cetatea Ierusalimului și de-a lungul drumului cineva - relatează evanghelistul Luca - se apropie de el și îl întreabă: "Doamne, sunt puțini cei care să mântuiesc?" (13,23). Isus nu răspunde direct la întrebare: nu este important de a ști câți se mântuiesc, ci este important mai degrabă de a ști care este drumul mântuirii. Și iată atunci că la întrebare Isus răspunde spunând: "Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă, căci vă spun, mulți vor căuta să intre și nu vor putea" (v. 24). Ce anume vrea să spună Isus? Care este poarta prin care trebuie să intrăm? Și pentru ce vorbește Isus despre o poartă strâmtă?

Imaginea porții revine de mai multe ori în evanghelie și amintește de imaginea casei, a sălașului familial, unde găsim siguranță, iubire, căldură. Isus ne spune că există o poartă care ne face să intrăm în familia lui Dumnezeu, în căldura casei lui Dumnezeu, a comuniunii cu el. Această poartă este Isus însuși (cf. In 10,9). El este poarta. El este pasajul pentru mântuire. El ne conduce la Tatăl. Și poarta care este Isus nu este niciodată închisă, această poartă nu este niciodată închisă, este deschisă mereu și tuturor, fără deosebire, fără excluderi, fără privilegii. Pentru că, știți, Isus nu exclude pe nimeni. Cineva dintre voi poate ar putea să-mi spună: "Dar, părinte, cu siguranță eu sunt exclus, pentru că sunt un mare păcătos: am făcut lucruri urâte, am făcut multe rele în viață". Nu, nu ești exclus! Tocmai pentru aceasta ești cel preferat, pentru că Isus îl preferă pe păcătos, mereu, pentru a-l ierta, pentru a-l iubi. Isus te așteaptă pentru a te îmbrățișa, pentru a te ierta. Nu-ți fie frică: El te așteaptă! Hai, fă-ți curaj pentru a intra prin poarta sa. Toți sunt invitați să treacă prin poarta credinței, să intre în viața sa și să-l lase să intre în viața noastră, pentru ca el s-o transforme, s-o reînnoiască, să-i dăruiască bucurie deplină și durabilă.

În zilele de astăzi trecem prin fața atâtor porți care ne invită să intrăm promițându-ne o fericire care apoi noi ne dăm seama că durează doar o clipă, care se epuizează în ea însăși și nu are viitor. Dar eu vă întreb: noi pe care poartă vrem să intrăm? Și pe cine vrem să lăsăm să intre prin poarta vieții noastre? Aș vrea să spun cu putere: să nu ne fie frică să trecem pragul porții credinței în Isus, să-l lăsăm să intre tot mai mult în viața noastră, să ieșim din egoismele noastre, din închiderile noastre, din indiferențele noastre față de alții. Pentru că Isus luminează viața noastră cu o lumină care nu se mai stinge. Nu este un foc de artificii, nu este un flash! Nu, este o lumină liniștită care durează mereu și ne dă pace. Așa este lumina pe care o întâlnim dacă intrăm prin poarta lui Isus.

Desigur, poarta lui Isus este o poartă strâmtă, nu pentru că este o sală de tortură. Nu, nu pentru aia! Ci pentru că ne cere să deschidem inima noastră lui, să ne recunoaștem păcătoși, care au nevoie de mântuirea sa, de iertarea sa, de iubirea sa, să avem umilința de a primi milostivirea sa și a ne lăsa reînnoiți de el. Isus ne spune în evanghelie că a fi creștini nu înseamnă a avea o "etichetă"! Eu vă întreb pe voi: Voi sunteți creștini de etichetă sau de adevăr? Și fiecare să răspundă înlăuntrul său! Nu creștini, niciodată creștini de etichetă! Creștini de adevăr, de inimă. A fi creștini înseamnă a trăi și a mărturisi credința în rugăciune, în faptele de caritate, în promovarea dreptății, în înfăptuirea binelui. Prin poarta cea strâmtă care este Cristos trebuie să treacă toată viața noastră.

Fecioarei Maria, Poarta cerului, să-i cerem ca să ne ajute să trecem pragul porții credinței, să lăsăm ca Fiul său să transforme existența noastră așa cum a transformat existența sa pentru a duce tuturor bucuria evangheliei.

* * *

APEL

Cu mare suferință și îngrijorare continui să urmăresc situația din Siria. Creșterea violenței într-un război între frați, cu înmulțirea măcelurilor și actelor sângeroase, pe care cu toții am putut să le vedem și în imaginile teribile din aceste zile, mă determină încă o dată să ridic glasul pentru ca să se oprească zgomotul armelor. Nu ciocnirea oferă perspective de speranță pentru a rezolva problemele, ci capacitatea de întâlnire și de dialog.

Din adâncul inimii mele aș vrea să manifest apropierea mea cu rugăciunea și solidaritatea față de toate victimele acestui conflict, față de toți cei care suferă, în special copiii, și să invit să se țină mereu aprinsă speranța de pace. Fac apel la comunitatea internațională pentru ca să se arate mai sensibilă față de această situație tragică și să pună toată angajarea sa pentru a ajuta iubita națiune siriană ca să găsească o soluție la un război care seamănă distrugere și moarte. Cu toții împreună să ne rugăm, cu toții împreună să o rugăm pe sfânta Fecioară Maria, regina păcii: Marie, regina păcii, roagă-te pentru noi! Cu toții: Marie, regina păcii, roagă-te pentru noi!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat