Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Întâlnire despre stima de sine

Duminică, 14 aprilie 2013, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc la Gherăești a cincea întâlnire formativă pentru tineri, organizată de surorile campostrini, pe tema "Stima de sine", în care se va reflecta împreună asupra unor îndemnuri semnificative ale sfântului Paul din scrisoarea sa către romani.

"Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine, iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă în a vă stima unii pe alții. Plini de bucurie în speranță, statornici în încercare, stăruiți în rugăciune. Luați parte la trebuințele sfinților! Practicați ospitalitatea! Binecuvântați pe cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng. Să aveți aceleași sentimente unii pentru alții. Nu râvniți la funcții înalte, ci lăsați-vă atrași de cele modeste. Nu vă considerați pe voi înșivă înțelepți. Nu întoarceți nimănui răul pentru rău, aveți în vedere să faceți bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii" (Rom 12,9-10.12-18).

Prin ce se deosebește stima de sine față de aroganță? De ce "iubirea fără ipocrizie" mărește stima de sine?

Sfântul Paul ne propune să abordăm și să aprofundăm o tematică fundamentală a vieții fiecăruia dintre noi și anume stima de sine. El înșiră o serie de acțiuni prin care ne îndeamnă să cultivăm o viziune corectă și echilibrată despre noi înșine, printr-o privire lăuntrică, armonioasă, orientată spre bine, bazată pe valorile vitale ale existenței precum adevărul, iubirea, speranța, ospitalitatea, recunoștința, binele etc. Putem construi o justă și echilibrată stimă de noi înșine atunci când învățăm să oferim o estimare corectă a acțiunilor noastre, atunci când ajungem la o cunoaștere cât mai fidelă a gândurilor, percepțiilor, sentimentelor, precum și atunci când suntem capabili de o analiză cât mai obiectivă a tuturor acestor aspecte care ne caracterizează viața zilnică. Îndemnul sfântului Paul este acela de a ne iubi reciproc, de a ne stima, de a ne susține, de a ne ajuta să creștem reciproc și nu în ultimul rând de a fi ospitalieri interiorizând prezența celuilalt și dorind din adâncul inimii să producem numai binele adevărat.

Sfântul Paul descrie o interioritate echilibrată, capabilă să instaureze bune relații cu ceilalți, sensibilă la sentimentele și la nevoile altora, care nu încearcă să satisfacă doar nevoile sale individuale, ci este mereu orientată spre colaborare, confruntându-se în mod senin și în pace cu toți și ținând cont și de creșterea celuilalt pe lângă dezvoltarea proprie.

Stima de sine este rezultatul unui drum parcurs cu perseverență și voință constantă. Este un drum satisfăcător, deoarece printr-o dorință profundă, decizie, disciplină, ascultare interioară, reflexie, gândire, învățăm să discernem între bine și rău, între util și inutil, intre constructiv și distrugător. Construim astfel înăuntrul nostru o gândire care știe cum să ia în considerare toate implicațiile și semnificațiile în ea conținute și o capacitate de a ghida tot ce ne caracterizează înspre idealurile și dorințele noastre profunde de realizare a propriei identități. Toate acestea deoarece, pentru a ajunge la stima de sine, trebuie să cunoaștem în profunzime și cu realism propria persoană, dotată de capacități, aptitudini, limite etc., să ne construim o atitudine cât mai pozitivă, prietenoasă, înțelegătoare și binevoitoare cu noi înșine, pentru a trăi în pace cu propriile noastre gânduri și sentimente și pentru a putea realiza același lucru și față de cei din jurul nostru.

Putem asemăna stima de sine cu dorința realizării binelui adevărat. În măsura în care încercăm să schimbăm o atitudine negativă în una pozitivă, adică să vedem mereu și ceea ce putem învăța dintr-o situație personală aparent negativă, putem spune că avem o atitudine față de viață optimistă, curajoasă, matură, înțelegând ceea ce ne face bine atât nouă cât și celorlalți. Stima de sine este primul pas înspre conștientizarea faptului că noi, oamenii, avem nenumărate resurse interioare pe care le putem dezvolta după bunul nostru plac și propria voință, reușind astfel să-i considerăm egali și pe cei de lângă noi, adică persoane în căutare cu care ne completăm.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

*

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (14 octombrie 2012 - 12 mai 2013)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat