Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Funeraliile părintelui Anton Ghiurcă

Funeraliile părintelui Anton Ghiurcă, trecut la Domnul în seara zilei de 24 noiembrie 2010, au avut loc la Faraoani, sâmbătă, 27 noiembrie.

Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Procesiunea a pornit din casa parohială la ora 10.30. Lângă celebrantul principal au stat PS Aurel Percă, pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, și pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău. De asemenea, în prezbiter erau nouă dintre colegii preotului răposat și câțiva preoți născuți în Faraoani și profesori de la Seminar.

În biserică, sicriul închis al preotului răposat era înconjurat de coroane. La căpătâi au stat fratele și cele patru surori în viață. Fotografia mare a părintelui era în fața sicriului. Sicriul cu trupul neînsuflețit a ajuns în biserica "Sfântul Anton" din Faraoani vineri, 26 noiembrie, în jurul prânzului. Credincioșii din sat au privegheat și s-au rugat la căpătâiul părintelui.

La Faraoani au venit să-l conducă pe ultimul drum preoți (peste o sută), călugărițe, seminariști, consăteni de-ai părintelui Anton, precum și credincioși din localitățile învecinate, unii îmbrăcați în costume naționale.

În cadrul predicii, pornind de la lecturile proclamate, PS Aurel Percă a vorbit despre cum să privim moartea cu ochii credinței și despre modul cum ne poate însufleți speranța învierii. I-a mulțumit lui Dumnezeu că l-a dăruit Bisericii pe părintele Anton și pentru toate binefacerile pe care le-a împărțit prin slujirea sa preoțească. I-a invitat apoi pe toți la rugăciune. Credința ne asigură de cuvintele din Cartea Înțelepciunii: "Sufletele celor drepți se află în mâna Domnului". Pentru a fi la ospățul Domnului trebuie să fim gata, găsiți la datorie, cu făcliile aprinse, în stare de veghe, gata de plecare "cu valizele pregătite", convinși că la capăt ne așteaptă Cineva, neuitând că suntem trecători. Înmormântarea este o invitație pentru toți de a considera viața ca având un capăt la care ne așteaptă Domnul; viața începe în Biserica, prin Botez, și se termină în Biserică, prin înmormântare.

La finalul Liturghiei, rectorul Seminarului a subliniat că, timp de 14 ani dintre cei 25 pe care pr. Anton i-a consumat pentru binele Seminarului, i-a fost coleg; l-a cunoscut și mai înainte în calitate de student. L-a cunoscut ca fiind un preot care a iubit Seminarul, i-a iubit pe seminariști, a iubit Biserica, a iubit preoția. Consideră că a lăsat o amintire: un mod de a fi, o prezență discretă. Transmitea altora ceea ce a primit și trăia în sufletul său: un dar pe care l-a avut pr. Anton. La Seminar a rămas o grădină care este lucrarea lui. Pomii și plantele de acolo au pornit din inima lui. Viața în Biserică poate fi asemănată ca o grădină; părintele a trăit viața în Biserică întocmai ca într-o grădină; în inima lui mare, darnică și generoasă au încăput toți.

Pr. Martin Cabalaș din Arhidieceza de București, unul dintre colegii preotului răposat, a exprimat durerea, gândul de comuniune și de rugăciune al ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și al PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. A transmis, de asemenea, gândul de recunoștință și de prețuire pentru ceea ce a fost pr. Anton ca profesor, ca slujitor a altarului, ca ghid spiritual pentru câteva generații de seminariști. Pr. Anton a fost fiul predilect al duhovnicului Rafael Friedrich; a înțeles de la acesta cel mai bine că este important să-și modereze dorințele; de aceea a dorit puțin pentru sine și a dăruit și dorit mult pentru alții. A transmis și gândul de comuniune al colegilor prezenți, ale celor doi în suferință și a celor care nu au putut veni; împreună cu pr. Anton au format o familie, au învățat, au visat, și-au făcut planuri pentru viitor și au predicat evanghelia. A povestit apoi o amintire care l-a impresionat: pr. Anton i-a oferit o carte despre care spunea că e vorba de a fi înșfăcat, cucerit, prins de păr de Cristos. Era de fapt o mărturie: răposatul mărturisea discret faptul că el însuși a fost a fost cucerit de Cristos.

PS Petru Gherghel a încheiat subliniind că s-a rugat împreună cu ceilalți pentru odihna preotului răposat la Seminar și la Faraoani; a mulțumit apoi lui Dumnezeu pentru cei 35 de ani de slujire preoțească (din care 25 ca profesor la Seminar) ai pr. Anton. A propus ca la crucea părintelui răposat să se sădească doi brazi, simbolul veșniciei.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în cimitirul comun Faraoani - Valea Mare, așteptând învierea. În același cimitir, unul dintre cele mai vechi din dieceză, mai sunt înmormântați și alți preoți, printre care: Domenic Migliorati, Vincențiu-Ștefan Mandy, Anton-Pancrațius Finta, Alois Maffei, Ioan Gherghina, Anton Sar, Ioan Ciceu, Ioan Butnaru, Petru Mareș, Anton Farcaș.

Până la momentul revederii în cer, rămân cuvintele pe care un cititor le așezat pe un sit, la aflarea vestei trecerii părintelui în veșnicie: "Nu a murit! S-a născut Domnului, pentru cer! Ca preot și-a trăit menirea și misiunea jertfindu-se, după chipul și asemănarea Celui pe care l-a slujit și pe care a plecat să-l întâlnească în veșnicie, spre a intra în bucuria Stăpânului său ca slujitor vrednic. Doare pentru cei de pe pământ plecarea părintelui, dar în cer, în astăzi-veșnic, el e mijlocitor pentru cei pe care, ca preot, s-a străduit să-i nască Domnului, prin inima sa, prin munca sa, prin nesomnul său, pentru cer e bucurie când un rob vrednic Domnului se întoarce acasă. Binecuvântat să fiți, părinte, pentru că va fi un timp în care jertfa dv. va rodi în Domnul! Să vă odihnească Domnul, de acum în toată veșnicia, în bucuria sa! Amin".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Faraoani: Funeraliile părintelui Anton Ghiurcă


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat