Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: Funeraliile pr. Ioan Simon

În sărbătoarea Sfântului Ignațiu de Loyola (31 iulie), într-o atmosferă de reculegere, rugăciune și de speranță, au avut loc la Sagna funeraliile pr. Ioan Simon, trecut la Domnul la 22 iulie 2010 într-un centru de recuperare din Pfarrkirchen (Germania).

Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Procesiunea a pornit din casa parohială la ora 10.30. Lângă celebrantul principal au stat trei dintre cei patru preoți colegi ai preotului răposat, părintele paroh, precum și o parte dintre cei 15 preoți în viață născuți în Sagna.

În biserică, sicriul închis al preotului răposat era înconjurat de coroane de flori. Fotografia mare a părintelui era în fața sicriului. Sicriul cu trupul neînsuflețit a ajuns în biserica "Înălțarea Domnului" din Sagna joi, 29 iulie, după-amiază. Credincioșii din sat au vegheat și s-au rugat, în mod deosebit familiile care au avut un campus misionar în acele zile.

Marți, 27 iulie, în biserica din Waldkraiburg (Germania), parohia în care pr. Ioan Simon a slujit ultimii 22 de ani, a avut loc o Liturghie în care un episcop, 16 preoți și mulți credincioși din parohie s-au rugat pentru răposat.

La Sagna au venit să-l conducă pe ultimul drum peste 60 de preoți, călugărițe, consăteni de-ai părintelui Ioan, precum și credincioși din localitățile învecinate sau din câteva sate în care părintele a slujit înainte de a pleca în Germania: Satu Nou, Tămășeni, Coman...

La predică, pr. Grigore Duma, emoționat, a transmis mai întâi gândul de compasiune și de mulțumire al celor din Parohia Waldkraiburg și din Dieceza de München și Freising.

A amintit câteva date din biografia pr. Simon. A accentuat că a fost un pasionat de muzică, studiind cu pr. B. Rujanschi. A fost dascăl și apoi preot, slujind în Rădăuți, Barticești, Coman, Tămășeni și Waldkraiburg (Germania). "Astăzi, în sărbătoarea Sfântului Ignațiu - a amintit predicatorul - la rugăciunea de dimineață se spune: «O de l-aș cunoaște pe Cristos și puterea învierii lui și de aș fi părtaș la pătimirile lui»... preotul este chemat la așa ceva... pr. Simon a fost ales de Isus ca să fie preotul lui și a răspuns la chemare". A arătat cum în Miercurea Sfântă, înainte de operație, pr. Ioan a celebrat ultima Liturghie în care i-au curs lacrimile și a spus: "Aceasta este ultima Liturghie pe care am celebrat-o. Următoarea va fi în ceruri". "Celebrăm astăzi plecarea sa, ne rugăm și aprofundăm lecția morții în viața noastră creștină", a încheiat predicatorul.

La finalul Liturghiei, PS Gherghel a transmis condoleanțele din partea episcopilor de la București și de la Chișinău și a scos în evidență câteva trăsături ale celui încetat din viață care l-au apropiat de Cristos: dragostea de locurile natale (de obicei în această perioadă venea în țară), spiritul de dăruire, disponibilitatea, ospitalitatea și contribuția la dezvoltarea cântului bisericesc în dieceză: "Ceea ce am cântat noi astăzi la oficiul pentru morți, în parte este și lucrarea pr. Simon. Cântările de la fericitul Ieremia vin de la pr. Ciuraru și pr. Simon", a explicat episcopul. A amintit și de câteva mesaje pe care le-a primit din partea diverselor persoane, printre care și de la un preot care lucrează în Germania: pr. L. Bayer. "A fost datoria noastră să-l întâmpinăm aici și să-l însoțim cu rugăciunea noastră în drumul său către Tatăl", a încheiat păstorul diecezei, salutându-i pe toți cei prezenți.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în cimitirul satului. Este primul preot înmormântat în cimitirul din Sagna, în care mai există o cruce ridicată de credincioși în memoria primului lor paroh: pr. Iosif Trânceoveanu. Alți trei preoți din Sagna au trecut la Domnul înaintea pr. Simon, dar sunt înmormântați în alte cimitire: pr. Petru Bordea, pr. Vasile Ungureanu și pr. Iosif Simon.

Părintele Ioan Simon, căruia i-au plăcut cântările sfinte, s-a dus să cânte în cerul lui Dumnezeu. Mai multe cântări din colecția "Cântați Domnului", care îl au ca autor la text sau la muzică, se intonează și astăzi în bisericile noastre: "Doamne, după cum Maria", "Primește, Doamne, pâinea", "Ceea ce am zis iudeilor", "De pâinea vie-nfometați", "Doamne, în iubirea ta", "După ce o noapte-ntreagă", "Isuse, cred", "Îi aduc azi mulțumire", O Domnul meu" "Rămâi cu noi" "Toți suntem una", Când noua jertfă-ai rânduit", "Samuel", "Trup preasfânt" etc. Există în colecție o cântare "Isuse-al lumii salvator" scrisă de el. Ultimele versuri exprimă o dorința care sperăm că i s-a împlinit: "Isuse-al nostru-nvățător, al bucuriei sfânt izvor; Răsplata noastră tu să fii, de-alungu-ntregii veșnicii".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 iulie: Sagna: Funeraliile pr. Ioan Simon

* * *

A trecut la Domnul pr. Ioan Simon


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat