Un nou site: www.parohiafaraoni.ro
În mod oficial, în ziua de 25 martie 2007, a fost lansat situl Parohiei Faraoani, site care își propune să-i țină la curent cu activitățile desfășurate în Faraoani pe cei plecați din comunitate, să faciliteze cunoașterea ei de către cei care nu o cunosc și să ofere diferite informații și materiale despre tot ceea ce are legătură cu valorile morale, sociale și educative creștine. Este un site care îmbogățește și mai mult patrimoniul de informații din domeniul religios catolic parohial din dieceza noastră.
Aceasta lansare a sitului s-a dorit să aibă loc chiar în ziua celebrării solemnității Bunei Vestiri din două motive. Mai întâi, datorită faptului că această zi are o legătură cu istoria construirii bisericii actuale. Astfel, în ziua de Buna-Vestire a anului 1935, datorită unei predici înfocate a parohului Bonaventura Romila, toți oamenii de bunavoință din comunitate au fost puși în mișcare. Aceștia au început să care piatră și au construit două cuptoare de cărămida, urmând ca din 18 august să înceapă și zidăria bisericii care, până în decembrie, a fost ridicată până deasupra ferestrelor.
Un al doilea motiv pentru care s-a dorit ca sit-ul să fie lansat cu această sărbătoare a fost dorința ca sit-ul sa fie un nou impuls pentru evanghelizare, o veste bună pentru creștini și nu numai. În ziua de azi, internetul a devenit un mijloc privilegiat de comunicare; și chiar dacă poate fi destul de formal(izat), totuși se poate ajunge acolo unde în general este din ce în ce mai greu să ajungi prin mijloacele clasice.
Situl comunității Faraoani, www.parohiafaraoani.ro, își propune să oglindească viața comunității creștine din Faraoani, oferind diverse informații despre comunitatea romano-catolică din Faraoani, o mică tentativă împotriva împrăștierii celor originari din acest sat, și, dacă se vrea, este un timid (dar nu pentru aceasta ineficient) mijloc împotriva "uitării", deci un instrument care să ne amintească cine suntem și care sunt valorile noastre. Fapt pentru care situl punctează, în principal, pe prezentarea cât mai detaliată și cât se poate de actualizată a evenimentelor eclezial-comunitare din Faraoani. Există o parte istorică menită să amintească (sau să facă cunoscut) rădăcinile acestei așezări umane; apoi mai multe linkuri tind să prezinte situația actuală a comunității; așa sunt linkurile: "Biserica noastră"; "Scurt istoric"; "Fiii satului"; "Păstorii parohiei"; "Programul liturgic"; Viața consacrată"; "Asociații de laici"; "Maria Bambina" (comunitatea de Surori care din 1993 încoace a avut și are un cuvânt mare de spus în formarea noilor generații) - toate aceste linkuri fiind rezumate și actualizate în linkul "Știri locale". Există apoi clasica (și de aceea, necesara) "Galerie foto" și "Diverse", ultima având informații actuale care se referă la cele mai diferite domenii, printre care amintim "Cultural"; "Numere și telefoane din Faraoani"; "Mersul autobuzelor și trenurilor"; "Adrese de internet utile".
Toate aceste informații tind, așa cum se menționa mai sus, la crearea de punți, la reîntâlnirea cu trecutul (aici va putea avea un rol important linkul "Forum") pentru ca, în prezentul de fiecare zi, să putem pregăti un viitor - nouă și celor care vin după noi - sigur, demn, frumos. La aceasta poate ajuta un link specific sitului, linkul "Lectio divina", în care se poate avea piste de reflecție asupra Cuvântului lui Dumnezeu ascultat la sf. Liturghie duminicală. Tot în acest sens, există linkul "Sfinții noștri", unde vor fi prezentate viețile acelor sfinți a căror imagine este pictată în biserica din Faraoani, ținând cont că acești sfinți au fost aleși întrucât există multe persoane în sat care poartă respectivele nume. De asemenea, linkul "Clubul Fărăonenilor" își propune să fie o fereastră în și prin care să se poată comunica idei înălțătoare sau să se poată împărtăși trăiri sau experiențe care pot ajuta și pe alții la a trăi bine.
Totul însă are un singur scop: proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, acel Cuvânt capabil să-l facă pe om fericit în această viață cât mai ales în viața de dincolo. Să dea Domnul ca acest mijloc de comunicare sa fie un element rodnic, în așa fel încât consătenii noștri care se află în diferite colțuri ale lumii, să poată vedea ce se mai întâmplă în satul lor natal.
De acum, printr-un simplu click, cei care nu cunosc Faraoaniul vor putea să-l viziteze virtual, iar cei care-l cunosc sau chiar se provin din această comunitate, vor avea posibilitatea sa fie mereu la curent cu ceea ce se întâmpla în sat.
Mai multe amănunte veți putea afla vizitând acest nou sit!
Pr. Edi Patrașcu & pr. Adrian Chili
lecturi: 26.