Faraoani: În cinstea nașterii sfintei Fecioare Maria
"Isuse, tu mă iubești prea mult! Vreau să te iubesc și eu din toate puterile! Sfântă Marie, învață-mă tu să-mi iubesc aproapele!", acestea sunt cuvintele sfintei Bartolomea Capitanio, una dintre fondatoarele Congregației "Maria Bambina", cea care a avut curajul iubirii dăruitoare față de cei care știu să-l iubească pe Isus în cei săraci.
La 8 septembrie, toata creștinătatea sărbătorește Nașterea Sfintei Fecioare Maria, persoana prin excelență care a contribuit la planul de mântuire a Fiului său Isus și care astăzi veghează de sus asupra întregii lumi.
În satul Faraoani, acestei frumoase sărbători i se conferă o semnificație aparte, datorită surorilor Congregației "Maria Bambina" care onorează acest sat de aproximativ 15 ani. Activitatea zilnică a surorilor aduce în satul Faraoani numeroase reușite, iar în ceea ce privește ajutorarea copiilor, ca activitate principală, dezvolta în spiritul lor cele trei componente necesare formării integrale a omului: intelectuală, spirituală si cea umană.
Programul din această zi de sărbătoare a început cu celebrarea sfintei Liturghii la ora 6.30, celebrată de pr. vicar Adrian Chili, alături de care a concelebrat pr. Cornel Cadar, iar seara a mai fost o Liturghie la ora 19.00, celebrată de părintele Anton Cîtia, parohul comunității Faraoani.
Lecturile din această sărbătoare au fost citite din Scrisoarea sfântului Paul către Romani și respectiv Evanghelia după sfântul Matei, unde s-a relatat genealogia lui Isus Cristos, cuprinzând momentul nașterii sfintei Fecioare Marie.
Punctul forte atins de părintele paroh în predica a fost episodul nașterii Sfintei Fecioarei Maria. A explicat întâi de toate versetele evangheliei zilei, care, de și pentru copii cât și pentru ceilalți oameni mai în vârstă a fost o lectură poate plictisitoare, acea prezentare a genealogiei lui Isus menține în lumina ochilor acel fir roșu neîntrerupt al neamurilor plănuit de Dumnezeu încă de la primul ales, Abraham.
În finalul predicii părintele paroh a încheiat cu o îndrumare creștinească, făcându-i conștienți pe cei prezenți de faptul că sfânta Maria Fecioară este alături de fiecare dintre noi asemenea copilului la sânul mamei sale.
La final sfintei Liturghii a avut loc o procesiune cu Preasfânta Fecioară Maria Copilă, în jurul bisericii.
Celebrarea a luat sfârșit o dată cu binecuvântarea prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria. Bucuria sărbătorii a continuat în sufletul fiecărui creștin în parte.
Momentul culminant al acestei sărbători a fost prin excelență sfânta Maria Copilă care rămâne, atât pentru credincioșii satului Faraoani, cât și pentru credincioșii întregului pământ, inima cea mai călduroasă și primitoare și pieptul unde îți poți pleca capul în momentele de bucurie, dar mai ales în momentele de deznădejde.
Mângâiați de mâna gingașă a Mariei Copilă să ne încredem asemenea sfintei Bartolomea în Isus prezent în sfântul Sacrament și să spunem asemenea ei: "Doamne Isuse, eu în acest mister nu văd decât iubire, nu cunosc decât iubire și, meditându-l, nu simt decât iubire!"
Daniel Cancel
lecturi: 22.