Faraoani: Rozariu și colectă pentru misiuni
În luna octombrie copiii din Faraoani au avut o inițiativă deosebită prin faptul că au oferit rugăciunea sfântului Rozariu pentru toți preoții români care lucrează în misiune, dar nu numai, incluzându-i aici și pe cei cărora ei le vestesc cuvântul lui Dumnezeu pentru a-l primi cu mai multa disponibilitate. Cu aceasta ocazie, s-au hotărât să facă unele mici renunțări bănești pentru copii din Africa.
La sfârșitul lunii a fost invitat părintele Isidor Mârț care le-a vorbit cât de frumoasă este viața de misionar și ce anume presupune ea, iar, la încheiere, părintele a participat la rozariul organizat de copii, a celebrat sfânta Liturghie și la sfârșit a primit oferta pe care copiii din aceasta parohie au făcut-o pentru copii din Africa, pentru ca, atunci când se va întoarce în misiune, să le ofere dulciurile la care au renunțat ei.
Despre toate acestea surorile de la Congregația "Maria Bambina", împreună cu copiii la cererea părintelui Isidor, care au avut și inițiativa acestei acțiuni, au scris un articol.
Pr. Emanuel Lucaci
* * *
Iubirea este molipsitoare și nu lasă indiferent
Dacă pentru mulți luna octombrie este o lună obișnuită, pentru noi, copiii din parohia Faraoani, a fost o lună angajantă. Nu a fost numai luna sfântului Rozariu, ci și o lună în care am aprofundat și am trăit cu adevărat ce înseamnă să fii misionar, mărturisitor al iubirii lui Dumnezeu pentru cei care nu-l cunosc. Cateheții au început prin a ne căuta un simbol care să ne sensibilizeze pentru a vedea în Biserică necesitatea susținerii misionarilor, dar și a acelora care așteaptă persoane care să li-l vestească pe Dumnezeu. La picioarele Sfintei Fecioare Maria am încercat să reprezentăm globul pământesc, dintr-un carton căruia i-am dat forma pământului umplându-l cu nisip, punând în evidență astfel imaginea unui deșert în care cuvântul lui Dumnezeu este necesar precum apa într-un pământ uscat. Ținând cont că, din șase miliarde de persoane, doar un miliard îl cunosc pe Dumnezeu, am început prin participarea la rugăciunea sfântului Rozariu să plantăm câte un firicel de iarbă în acel deșert pe care-l reprezentasem rugându-ne astfel pentru toți misionarii de pe toate continentele, în special pentru misionarii din Africa. În fiecare seară pe clase încercam să reprezentăm printr-un alt simbol specific disponibilitatea pe care o avem de a ne alătura misionarilor fiind:
o rază de soare
o flacără
o floare pentru fiecare continent
o notă dintr-un portativ muzical
o lumânare aprinsă sau o bobiță din rozariul misionar
După Liturghie, dornici de a cunoaște mai multe despre misiuni și misionari, ne opream pentru a asculta și a ne lua un angajament în urma citirii din viața sfinților martiri (copii, mame, preoți etc.), dar și momente din viața misionarilor noștri trimiși în Africa.
Pentru că am fost sensibilizați de situația precară a multor copii din Africa, ne-am gândit să ne apropiem de ei printr-o renunțare la mofturile noastre de copii (mai puține dulciuri) pentru a le oferi lor.
Cu mult entuziasm și nerăbdare am pregătit ultima zi a lunii octombrie într-un mod special, întrucât l-am avut ca invitat în mijlocul nostru pe părintele misionar Isidor Mârț care a fost o surpriză plăcută pentru noi și mult așteptată.
Înainte de rugăciunea sfântului Rozariu ne-am adunat împreună în oratoriu pentru a-l asculta pe părintele Isidor care ne-a împărtășit cu multă bucurie și entuziasm experiența sa misionară prin diapozitive, fotografii și, mai ales, prin multe întâmplări pe care le-a trăit, dar care ne-au transmis dorința de a crește cât mai repede și de a merge în țările de misiune.
După această întâlnire am intrat în biserică pentru a ne ruga sfântul Rozariu, dispuși după forma rozariului, cu o lumânare aprinsă, împreună cu părintele Isidor, care a celebrat și sfânta Liturghie animată de copii dând astfel o nuanță de sărbătoare comunității. Entuziasmați de tot ceea ce am descoperit în această lună și de bucuria pe care părintele Isidor ne-a transmis-o, am oferit cu multă dragoste renunțările noastre copiilor din Africa, dar și promisiunile noastre de a-i susține pe preoții misionari prin rugăciune.
În inimile noastre a rămas un loc mereu deschis pentru fiecare misionar care va dori să ne îmbucure prin prezența sa în mijlocul nostru, dornici de a face mereu mai multe pentru o lume mai bună în care diferențele rasiale să nu constituie nici o piedică, ci să fie un mijloc de îmbogățire reciprocă.
lecturi: 8.