Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Un oaspete "de excepție"

La Gherăești, după Liturghia copiilor, din ziua de duminică, 2 octombrie, a fost sfințită o statuie a sfintei Fecioare de la Fatima, patroana grupului de copii "Armata Albă" a Maicii Domnului. Ea a fost donată de un binefăcător din Germania și va fi purtată în familiile copiilor din Gherăești, care se vor aduna împreună cu ceilalți membri pentru rugăciune în jurul ei.

La începutul lunii, în comunitatea noastră, sfânta Fecioară Maria a venit în vizită la copii tocmai din Germania. Nu e vorba că până acum nu ar fi fost printre ei, însă acum a venit prin chipul unei minunate statui pe care copiii "Armatei Albe" din Gherăești au primit-o în dar de la un binefăcător din Germania.

Statuia a fost sfințită în prima duminică a lunii, în ziua de 2 octombrie, imediat după Liturghia copiilor. Din aceeași zi copiii au luat statuia în casele lor, urmând ca, pe parcursul a câte o săptămână, statuia să poposească în casa fiecărui copil care face parte din "Armata Albă" a Maicii Domnului. Ei îi vor pregăti un loc special în casele lor, pe care îl vor împodobi cu flori, iar timp de o săptămână statuia sfintei Fecioare va constitui principalul oaspete al familiei. În fața statuii Mariei se va recita zilnic sfântul Rozariu.

"Era un proiect mai vechi al conducătorilor grupului de a avea la dispoziție o statuie a sfintei Fecioare de la Fatima, care să circule prin familiile acestor copii. În felul acesta, toți membrii familiei s-ar putea uni mai des în rugăciune", a declarat Petru Tamaș, cel care s-a ocupat de inițierea acestui proiect și de aducerea statuii din Germania.

Copiii se vor ruga mai ales pentru familiile lor, pentru pace în lume, pentru întoarcerea păcătoșilor, pentru comunitatea lor parohială și pentru copiii care sunt uciși înainte de a se naște.

La Gherăești, grupul de copii "Armata Albă" a Maicii Domnului a fost înființat în urmă cu 13 ani. În prezent, grupul este compus din aproximativ 70 de copii care se adună în fiecare duminică la biserică, unde desfășoară diferite activități catehetice, educative și culturale.

Pr. Iosif Tiba

* * *

"Armata Albă" este numele unei mișcări apărute în Italia cu un sfert de veac în urmă și care este răspândită în multe țări ale lumii. Ea se angajează să se roage pentru împlinirea promisiunii făcută la Fatima, de către Fecioara Maria, celor trei păstorași: Lucia (în vârstă de 10 ani), Francisc (în vârstă de 9 ani) și Iacinta (în vârstă de 7 ani).

Maica Domnului s-a arătat acestor trei copii în anul 1917 și i-a invitat să participe la opera de convertire a omenirii, pentru instaurarea păcii în lume. Regina cerului i-a întrebat: "Vreți să vă oferiți lui Dumnezeu, gata să acceptați orice sacrificiu spre ispășirea păcatelor cu care el este ofensat și spre a obține convertirea păcătoșilor?" Datorită răspunsului pozitiv al copiilor: "Da, vrem", sfânta Fecioară a luat Portugalia sub protecția ei specială, a ferit-o de distrugerile Celui de-al II-lea Război Mondial și a asigurat poporul portughez că nu-și va pierde niciodată credința.

Dacă împreună cu acești trei copii, Maria a transformat Portugalia în "țara sa", oare nu va putea ea să transforme lumea întreagă dacă va găsi mii, milioane de copii care să-i spună "Da, vrem", asemenea celor trei păstorași?

De aceea, în anul 1972, s-a început în Italia un apostolat, care, sub numele "Armata Albă" a Maicii Domnului, își propune următoarele scopuri:

  1. Să-i pregătească pe copii pentru consacrarea Sfintei Fecioare.

  2. Să-i învețe pe copii să spună Rozariul și apoi să se organizeze în grupuri care se angajează să-l recite (grupuri de rugăciune).

  3. Să pregătească pe copiii la prima Împărtășanie în spirit de rugăciune și reculegere, încercând să pună stavilă obiceiului foarte răspândit, care face din această primă întâlnire mistică a inimii cu Isus o sărbătoare pur exterioară.

Puterea harului, care provine de la copiii consacrați Mariei și lui Dumnezeu Tatăl și se angajează să recite Rozariul, este mare. Unele parohii s-au transformat tocmai datorită impulsului dat de copiii care au introdus Rozariul în familie și care i-au convins pe părinți și frați să participe la Liturghia duminicală și la sfintele sacramente.

Numele acestei mișcări ar putea să pară curios pentru copiii care doresc foarte mult pacea: numele de armată ne duce cu gândul la război, dar pacea se câștigă numai biruind în cea mai mare luptă pe care omul trebuie să o ducă, aceea dintre bine și rău. Dar cum am putea lupta fără arme? Arma este Rozariul, așa cum o numea Padre Pio. Cu această armă vom putea câștiga toate bătăliile împotriva răului.

Cine este conducătorul acestei "Armate Albe"?

Maria, mama lui Isus și mama noastră, care a avut de la Dumnezeu tocmai misiunea de a învinge răul. Așa cum o armată este împărțită în batalioane și plutoane, la fel "Armata Albă" a Maicii Domnului este împărțită în mai multe grupuri de rugăciune - organizate pe categorii de vârstă sau pe regiuni. Fiecare grup are un responsabil care coordonează acțiunile grupului. Este bine ca cel puțin o dată pe săptămână să se întâlnească toți membrii grupului (întreaga armată) pentru o cateheză specială. Copiii vor auzi la aceste cateheze mai multe lucruri despre aparițiile și mesajele ei, despre rugăciunea sfântului Rozariu și împărtășesc experiențe despre activitățile grupurilor.

Ce acțiuni pot îndeplini copiii din "Armata Albă" într-o parohie?

  • organizează și conduc Rozariul în biserică, la grote sau la crucile din sat (mai ales în lunile mai și octombrie);

  • pregătesc și animă Liturghia copiilor de duminică;

  • membrii grupurilor de rugăciune pot vizita bătrânii și bolnavii din regiunea unde locuiesc, citind foile duminicale sau recitând sfântul Rozariu cu ei;

  • prin exemplul și cuvântul lor, îi ajută pe ceilalți copii să-l cunoască mai bine pe Isus și pe Maria.


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat