Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Partasi la viata Bisericii -

O dragoste încrustată în piatră

de Vlad Ropotică

În îndepărtata Indie, pe malurile râului Yamuna, de aproape patru veacuri, se ridică o minune a frumuseții, zidită din dragostea unui mare împărat pentru mireasa sa. Poetul englez Edwin Arnold scria despre această minune că nu este doar un "monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră".

El avea doar 15 ani, ea 14 ani, când, într-o zi din luna aprilie 1607, prin grija părinților, se aranja și parafa logodna viitorului împărat mogul cu fiica unui mare nobil persan. În ciuda căsătoriei aranjate, viitorul împărat avea să se îndrăgostească nebunește de cea care îi va umple viața cu bucurie și cu 14 odrasle regale. Poeții aveau să o slăvească chiar din timpul vieții pentru frumusețea, grația și blândețea cu care își acompania ilustrul soț în cârmuirea imperiului.

O influență benefică pentru țară, atentă la soarta celor săraci și marginalizați, Mumtaz Mahal a rămas în amintirea supușilor ca fiind o purtătoare a iertării. Se spune că, la simpla ei rugăminte, Marele Mogul ierta și cele mai grave pedepse și oferea grațierea sa. După ce adusese pe lume 13 copii, dintre care doar șapte supraviețuiseră, la ultima naștere, împărăteasa Mumtaz avea să sufere complicații grave și să se stingă în brațele unui soț distrus de suferință.

Tocmai această mare iubire și, deopotrivă, mare suferință aveau să nască dorința unui monument care să fie mereu o amintire a celei mai iubite împărătese. Locul ales? Agra, capitala Imperiului Mogul, pe malurile râului Yamuna. Cei mai aleși meșteri din întregul Orient, cea mai frumoasă marmură, cele mai strălucitoare pietre și mai frumoase covoare s-au adunat aici și în vreo douăzeci de ani au dat naștere unei minuni, care este mausoleul iubitei Mumtaz Mahal sau, cum o știm noi astăzi, Taj Mahal.

Călătorind în timp cu mai bine de 15 veacuri înainte de povestea din India islamică, la celălalt capăt al Orientului, printre dealurile aride ale Iudeei, un om bogat, politician de vază, își zidește și el un mormânt. Într-o grădină, la marginea Ierusalimului, aproape de zidul cetății, este un mormânt de stâncă, arid, cu o piatră imensă la intrare și fără a avea frumusețea minunii de la Agra. Dar, pentru miliarde de oameni, aici este, de fapt, centrul lumii. Aici este cel mai frumos mormânt, pentru că aici nu e îngropat nimeni. Singurul mort care a stat în mormânt, un chiriaș de urgență, nu a rămas pe lespede decât o zi și câteva ore, apoi s-a ridicat victorios asupra morții și a înviat.

Ce înseamnă, de fapt, o dragoste săpată în piatră? Mormântul domniței Mumtaz Mahal poate fi un răspuns. Durere și frumusețe, măreție și disperare, pierdere și admirație. Dar adevărata și maxima iubire demonstrată omului nu e un mormânt obișnuit, ci unul special, unul gol. O declarație de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi, mereu cu aromă de Paște, care să ne amintească întotdeauna de cruce, de mormânt și, mai ales, de înviere. Sau asemenea cuvintelor profetului Isaia: "Iată, te-am gravat pe palmele mele, zidurile tale sunt înaintea mea pururi!" (Is 49,16).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat