Rămâi cu noi, pentru că este seară! (Lc 24,29)
(extras din scrisoarea pastorală de Paști)
Pentru frații noștri evrei, Paștele reprezintă memoria eliberării din sclavia Egiptului. Conform riturilor care însoțesc cina pascală, un copil sau adultul cel mai tânăr din familie trebuie să adreseze această întrebare la începutul celebrării: "De ce este această noapte diferită de celelalte?" Iar cel care prezidează celebrarea răspunde evocând intervențiile extraordinare ale lui Dumnezeu în favoarea poporului.
Îmi doresc mult ca și vigilia noastră pascală să fie luminată de această întrebare interioară: "De ce este această noapte diferită de celelalte?" Răspunsul nu ar trebui să se rezume la o formulă mai mult sau mai puțin abstractă sau repetitivă, ci să exprime profunzimea uimitoare a credinței noastre creștine: aceasta este noaptea în care Cristos a învins definitiv moartea și ne-a deschis calea spre viața veșnică; este noaptea în care lumina a învins întunericul, iar binele a ieșit învingător împotriva răului; este noaptea harului, a luminii, a păcii, a speranței; este noaptea trecerii (în ebraică "Pesach" înseamnă "trecere") Domnului de la moarte la viață și a trecerii sale prin viețile noastre, care așteaptă mângâierea și iubirea lui Dumnezeu.
Nu este vorba, așadar, de o simplă comemorare a unui eveniment care s-a petrecut într-un trecut îndepărtat. Este un act pe care Cristos continuă să-l realizeze și astăzi în viața Bisericii și în viața fiecăruia dintre noi. Cristos continuă să treacă și să semene în inimile noastre sămânța speranței, a păcii și a veșniciei.
Câtă nevoie avem, mai ales în aceste timpuri tulburi, să simțim cu adevărat prezența eficace a lui Cristos în viețile noastre! Câtă nevoie avem de speranță, de curaj, de iubire! Câtă nevoie avem de Cristos și de trecerea sa prin viețile noastre încercate!
În ultimele luni, reflectând la situația prezentă în țara noastră și în lumea întreagă, mi-a venit în minte de mai multe ori experiența celor doi ucenici care se îndreptau spre Emaus. Ei își puseseră toată încrederea în Isus. Dar pe Calvar li s-a stins orice speranță. Triști și deznădăjduiți, decid să se întoarcă la casele lor, la ocupațiile pe care le aveau înainte de a-l fi întâlnit pe Cristos.
Asemenea lor, și noi, în fața momentelor dificile pe care le întâlnim în viață, cum sunt și acestea, simțim ispita descurajării și a neîncrederii. Triști, cu capul plecat, ne pierdem speranța și devenim incapabili să privim dincolo de ceea ce trăim și experimentăm.
Dar Dumnezeu nu ne abandonează niciodată, așa cum nu i-a abandonat nici pe cei doi ucenici. Mai ales în astfel de momente de încercare, el se face prezent, se apropie de noi și ne învață să privim departe, dincolo de cruce, pentru a întrezări lumina triumfului său glorios asupra răului și a morții.
Ceea ce le-a permis discipolilor să-l recunoască pe Isus a fost frângerea pâinii. Ei au recunoscut în acest gest modul specific de a acționa al lui Isus, care continuă să împărtășească pâinea și viața sa proprie Bisericii sale. Într-adevăr, în Euharistie, Cristos ne-a lăsat darul propriei sale vieți oferite Tatălui ceresc pentru mântuirea noastră. În Biserică și împreună cu Biserica suntem chemați și noi să întâlnim și să primim acest dar al lui Dumnezeu, care este însuși Fiul său (...).
Lumina învierii lui Isus să pătrundă în inimile noastre, iar razele prezenței sale să ne învăluie! Cu bucuria credinței în suflet să mergem în întâmpinarea fraților noștri care au nevoie de mângâierea lui Dumnezeu și a noastră!
Cristos a înviat!
Sărbători binecuvântate!
+ Iosif Păuleț, episcop de Iași