- În apararea sanatatii - |
Postul - De la sănătatea sufletului la sănătatea trupului
de dr. Bianca Hanganu
Postul Mare este un timp de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Postul presupune în special pregătire la nivel spiritual. Rațiunea postului ar putea fi "înfrânarea" trupului pentru a ajuta mintea să se concentreze pe suflet în perioada premergătoare sărbătorii. Însă prin renunțările pe care le facem în acest timp contribuim și la sănătatea trupului. În forma sa tradițională, postul este puternic legat de religie - în toate marile religii ale lumii există aceste perioade de post, sub diferite nume, ca pregătire pentru diferite sărbători. Exemple de astfel de perioade de post în alte religii sunt Ramadanul - pentru musulmani, Ekadashi - în hinduism sau Yom Kippur - la evrei.
Deși în Biserica Romano-Catolică se face referire la abstinența de la carne în zilele de vineri din timpul Postului Mare, am remarcat că în ultimii ani tot mai mulți oameni aleg din proprie inițiativă un timp de post mai strict, evitând consumul tuturor produselor de origine animală. De asemenea, tot mai multe persoane înțeleg timpul postului și ca o perioadă de renunțare în semn de penitență și aleg să renunțe la ceva ce le face plăcere: fie ca aliment - de exemplu, renunțarea la dulciuri, fie ca obicei - de exemplu, renunțarea la fumat, la alcool sau la emisiunile TV - sau reducerea consumului sau a timpului petrecut pentru aceste obiceiuri plăcute.
În perioada modernă, în care mass-media și persoanele influente din domeniul public creează noul standard de (pseudo)frumusețe, numeroase persoane aleg să țină un fel de post în diferite perioade ale anului, fie pentru a slăbi, fie pentru a nu se îngrășa. Atunci când o persoană alege să țină "post" cu scopul de a slăbi, alege alimentele care oferă cea mai mare plăcere la cel mai mic cost caloric. Alimentele potrivite în acest sens sunt cele bogate în proteine - precum peștele, carnea cu puțină grăsime, brânza tofu, dar și legumele - atât cele cu frunze, cât și cele făinoase - precum cartofi, mazăre, linte, porumb. De asemenea, pentru un "post" corespunzător, multă lume elimină complet și alcoolul în acest timp.
Perioadele de post - fie că vorbim de postul tradițional, fie că vorbim de postul modern - reprezintă o modalitate prin care minimizăm cantitatea și tipul alimentelor pe care le consumăm. Sunt o alegere sănătoasă din când în când, deoarece dau posibilitatea corpului să se detoxifice. Însă nu este recomandat să reprezinte un stil de viață permanent, deoarece pe termen lung nu aduc beneficii organismului și nici nu ne scapă ca prin minune de kilogramele în plus. De exemplu, o dietă doar din legume, fructe, salate este o alegere sănătoasă, însă nu suficientă, pentru că ne oferă o multitudine de vitamine și de minerale, de care corpul nostru are nevoie, ceea ce este minunat, însă nu sunt sățioase. Pe termen scurt, sunt o alegere potrivită, însă ceea ce contează cel mai mult pe termen lung este să avem o dietă echilibrată.
După încheierea postului ne vom bucura de sărbătoare. În mod tradițional, mesele de la Paște sunt îmbelșugate, însă este extrem de important pentru sănătate să nu facem abuz, cu atât mai mult cu cât acest belșug de alimente vine după o perioadă în care corpul a fost privat de o parte dintre nutrienții necesari și este într-o oarecare măsură "slăbit". Cred că sărbătoarea înseamnă mai mult decât mese îmbelșugate. Înseamnă comuniune, înseamnă împărtășire cu cei dragi. Anul trecut a fost unul particular, deoarece pandemia de COVID-19 ne-a lipsit mult timp de comuniunea cu cei dragi ai noștri. Pericolul încă nu a trecut, ne protejăm în continuare și ne rugăm să se încheie cât mai repede, pentru ca momentele împreună să fie din nou ca înainte. Sau poate chiar mai bune, mai frumoase, iar noi mai strâns uniți.
Vă doresc un Post Mare rodnic spiritual, sănătate trupului și o sărbătoare frumoasă împreună cu cei dragi!