Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Discuție între vecine

pagină realizată de pr. Felician Tiba

A fi sau a nu fi? Aceasta e întrebarea! A fi sau a nu fi mamă până la capăt? Aceasta e provocarea! După ce l-am născut, după ce l-am crescut, numai eu știu cum, după ce i-am oferit tot ceea ce am avut mai bun, într-o zi a venit o tânără, a intrat în viața lui și mi l-a luat. L-a luat și a plecat cu el. S-au căsătorit și s-au dus pe drumul lor...

Cum pot să accept că "lumina ochilor mei", copilul meu, băiatul meu frumos, după ce l-am făcut mare, l-am ținut în școală, am avut grijă să nu-i lipsească nimic, într-o zi, fără nici cea mai mică remușcare, după ce a întâlnit-o pe "ea", "hoața de copii", el îi spune "iubirea vieții mele", efectiv, m-a lăsat și a plecat? Cum poate un copil-băiat să-și lase atât de ușor mama pentru o tânără fată, care nici măcar nu știe ce înseamnă să crești un astfel de copil? Câtă nedreptate! Eu îl cresc și ea îl ia.

Așa mă plângeam eu până nu de mult unei vecine, după ce băiatul meu s-a căsătorit și a plecat să locuiască împreună cu soția, mai întâi în chirie, urmând ca apoi să-și construiască o casă a lor. Totul s-a întâmplat atât de repede, că nici n-am avut timp să mă obișnuiesc cu ideea că din acea zi nu va mai fi oficial al meu, ci al ei. Nici acum nu pot uita acele prime zile în care mă îmbrățișa scurt și de cele mai multe ori sec, apoi, de mână, plecau amândoi, lăsându-mă cu inima frântă. Ce ți-e și cu iubirea asta!

Vecină, și tu ai făcut la fel cu soacra ta, dacă e să fim sinceri. Și tu i-ai luat băiatul și ai plecat cu el. Și tu ai comis față de ea o "nedreptate". Eu am cinci copii, dintre care patru sunt băieți. Toți s-au căsătorit și au plecat la casa lor. Dar nu mi-a părut rău pentru niciunul. Știu că sunt pe mâini bune. Noi, ca mame, știm că îi aducem pe lume, îi creștem și îi educăm, dar viața le aparține, deciziile sunt ale lor. Vine o vârstă, așa cum a venit și pentru noi, să se căsătorească, asta dacă nu se fac preoți sau măicuțe, și apoi merg să-și construiască propriul drum. E viața lor, e alegerea lor, așa e lăsat de la Dumnezeu. Noi nu putem decât să fim mândre că au găsit fete frumoase, iubitoare, s-au căsătorit, au o familie frumoasă și sunt fericiți.

Și el are nevoie de libertate. Nu-l vei putea "obosi" toată viața dându-i de înțeles că l-ai pierdut. El nu e pierdut, din contra, e câștigat. Bucură-te când îi vezi fericiți, fii împăcată cu tine însăți știind că i-ai oferit tot ceea ce ai avut mai bun, că l-ai educat și că s-a realizat ca om.

Nu-l face să sufere dându-i de înțeles că suferi! Lasă-l să-și trăiască viața de familie în libertate! În caz contrar, soția lui, știind cât de mult îți pare rău pentru el, la rândul ei ar suferi. Ca să nu mai spun că asta s-ar simți imediat și între ei.

Un copil căsătorit este pe un drum sigur. Părinții l-au născut, l-au crescut, l-au educat și au avut responsabilitate față de el până la căsătorie. Prin căsătorie, cei doi soți își asumă responsabilitatea grijii reciproce. Se angajează să aibă grijă unul de celălalt, să se facă fericiți unul pe celălalt. Nu trebuie să fie mama sau tata cei care să se mai preocupe de băiatul căsătorit, o va face soția lui, așa cum nu trebuie să fie mama sau tata cei care să se preocupe de fata căsătorită, responsabilitatea fiind a soțului. Când părinții vor înțelege pe deplin această logică, în multe familii, mai ales la început de drum, va domni înțelegerea și pacea.

Din moment ce și-a asumat responsabilitatea încheierii sacramentului Căsătoriei, fii convinsă, vecină, că știe băiatul tău ce face. Nu te mai preocupa! (Clara și Maria)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat