Episcopul Mihai Robu (I)
de pr. Petru Ciobanu
Mihai Robu s-a născut la Săbăoani, la 10 aprilie 1884. A urmat cursurile școlii primare în satul natal, la 10 octombrie 1894 fiind admis în Seminarul din Iași. La 19 noiembrie 1906 a fost hirotonit diacon, hirotonirea preoțească primind-o la 7 aprilie 1907, prin impunerea mâinilor episcopului Nicolae Iosif Camilli.
Până la intrarea României în Primul Război Mondial, în anul 1916, a fost profesor și formator în Seminarul din Iași, după care a păstorit parohiile Văleni, Faraoani și Bacău, revenind la Iași în septembrie 1918. Odată cu redeschiderea Seminarului la 18 octombrie 1920, și-a reluat funcția de profesor și formator, fiind totodată și secretar al episcopului Cisar. În iunie 1922, Mihai Robu a fost numit paroh de Horlești (jud. Iași), îndeplinind și misiunea de capelan la Mănăstirea "Notre Dame de Sion" și catehet la Pensionatul din Iași, fiind și unul dintre principalii colaboratori ai revistei Lumina creștinului. La 4 februarie 1924 a devenit camerier secret supranumerar al Papei Pius al XI-lea.
La 7 mai 1925, Mihai Robu a fost numit episcop de Iași. Consacrarea a avut loc în capela Institutului "Notre Dame de Sion", episcopii consacratori fiind Alexandru Theodor Cisar, Valeriu Traian Frențiu și Alexandru Niculescu. Întreaga sa slujire episcopală a stat sub semnul devizei din stema episcopală: In cruce salus - "În cruce se află mântuirea". Dintre activitățile prin care s-a remarcat amintim: ridicarea multor biserici, grija deosebită pentru Seminarul diecezan, numeroase vizite canonice, susținerea presei catolice etc.
Episcopul Mihai Robu a păstorit Dieceza de Iași până la moartea sa, la 27 septembrie 1944, la Beiuș, în Transilvania, unde se afla refugiat. A fost înmormântat la 29 septembrie 1944 în cimitirul din Beiuș, în anul 1964 osemintele fiindu-I aduse la Iași și reînhumate în catedrala veche.
În întreaga sa perioadă de păstorire s-a dovedit a fi un adevărat păstor și părinte pentru catolicii din Basarabia, pe care i-a vizitat de mai multe ori. Prima vizită a avut loc în luna mai 1927. Comunitățile vizitate au fost: Chișinău, Balmaz, Emmental, Tighina și Crasna, numărul persoanelor miruite fiind de 860. Următoarea vizită în Basarabia a avut loc în iunie-iulie 1928, când au fost vizitate comunitățile catolice din Ismail, Cetatea Albă, Bălți, Soroca, Ocnița, Secureni și Briceni.
A treia vizită canonică a episcopului Mihai Robu în Basarabia a avut loc în septembrie-octombrie 1934, fiind primit în comunitățile din Crasna, Chișinău, Cetatea Albă, Orhei, Balmaz, Crețoaia și Tighina. A patra și ultima vizită canonică în comunitățile dintre Prut și Nistru a avut loc în iunie 1943, când au fost vizitate parohiile din Chișinău și Tighina.
În afară de aceste vizite, episcopul Robu a mai fost în Basarabia și cu alte ocazii. Astfel, la 7 august 1927, a vizitat, însoțit de arhitectul Octave Bellet, Parohia Emmental, "în vederea continuării lucrărilor pentru biserica din acea localitate". La 19 ianuarie 1932, cu ocazia jubileului de 50 de ani de preoție ai canonicului Valentin Hartmann, Mihai Robu a fost din nou la Chișinău, alături de jubiliar aflându-se în acele zile nu doar păstorul diecezei, ci și "mulți preoți din întreaga dieceză". La 12 iulie 1937, Mihai Robu l-a însoțit pe nunțiul apostolic Andrea Cassulo în vizita acestuia în Basarabia, "popor mult cu steaguri și flori" primind "îngenunchiu pe distinsul prelat". În același an, la sfârșitul lunii august, episcopul Mihai Robu s-a aflat iarăși la Chișinău, la înmormântarea canonicului Valentin Hartmann, care a avut loc la 30 august.
Ne-am referit aici doar la vizitele episcopului Mihai Robu în Basarabia, însă grija lui pentru catolicii dintre Prut și Nistru s-a manifestat și dincolo de acestea. Dar despre aceasta într-un număr viitor.