Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Chiar așa, oare de ce?

Pagină realizată de pr. Felician Tiba

Mersul de mână nu a fost niciodată o preferință a noastră ca soți. Nu am mers nici ca prieteni, nici ca logodnici, cu atât mai puțin ca soți. La drept vorbind, mă și incomoda. În cele câteva tentative nici nu mă simțeam liberă. Parcă eram un copil de grădiniță pe care îl duce tatăl de mână, ca nu cumva să se piardă pe drum.

La aceasta contribuia și educația pe care o primisem de mică. Eu nu mi-am văzut niciodată părinții ținându-se de mână sau făcând unul față de celălalt vreun gest de tandrețe. Din contra, tot ceea ce ținea de relația băiat-fată, bărbat-femeie era un tabu, nu trebuia discutat și nu trebuia arătat. Ca să fiu foarte directă: Era păcat! Așa am fost educată și asta mi-a intrat foarte bine, nu doar în conștiință, ci și în comportament și chiar în instinct. Sunt gesturi care nu trebuie să fie văzute, și gata! Mai ales de către copii. Așa gândeam, așa mă manifestam și eram foarte convinsă că așa e și așa trebuie să fie.

Pe de altă parte, trebuie s-o recunosc, nu eram neapărat un exemplu pentru copii, pentru cei trei copii ai noștri. Nu ne-au văzut vreodată de mână, pentru că așa am fost educați, și nici nu au văzut alte gesturi de tandrețe între noi. Recunosc însă că nu eram sinceri cu ei. N-au văzut la noi gesturi de tandrețe, în schimb au văzut suficiente gesturi contrare tandreței: au văzut violență fizică, verbală și psihică, injurii, alcool, semne de gelozie și de ură. Ne-am ferit să le arătăm că ne iubim, dar nu ne-am ferit să le arătăm că ne rănim.

Într-o zi, fiica mai mare, întorcându-se de la școală, mi-a spus: "Mamă, tu și cu tata de ce nu mergeți de mână pe drum? De ce nu v-am văzut niciodată sărutându-vă? De ce țipați unul la celălalt și de ce ne vorbești mereu rău despre tata? Îți pare rău că e soțul tău și tatăl nostru?"

Din instinct i-am tras o palmă, pentru că în viziunea mea nu avea niciun drept să pună astfel de întrebări, pe care eu le-am văzut ca pe o jignire. Mă și gândeam: "Ce, a ajuns copilul să mă judece?" Ulterior însă am regretat gestul făcut, am luat-o de mână și după ce mi-am cerut iertare, i-am vorbit așa cum nu o mai făcusem vreodată.

"Ce este între mine și tata este treaba noastră. Voi sunteți copii, noi trebuie să avem grijă de voi să nu vă lipsească nimic, să mergeți la școală, să învățați, să ajungeți oameni mari în societate. Că nu mergem de mână nu e treaba voastră, ci a noastră. Că nu vedeți gesturi de tandrețe, la fel, nu e treaba voastră, voi sunteți niște copii, iar copiii nu trebuie să vadă la părinții lor astfel de gesturi. Aceste lucruri trebuie să vă fie foarte clare!"

"Nu, mamă, a continuat ea plângând, prefer mai degrabă să vă văd ținându-vă de mână sau, iartă-mă, să vă văd sărutându-vă, decât să aud cum vă certați, cum vă aruncați diferite vorbe urâte și să văd atâta violență între voi. Ce, ție îți place când tata este agresiv? Când îmi povestesc colegele mele despre părinții lor cum se iubesc, eu mă simt tristă, pentru că părinții mei nu se iubesc, părinții mei se urăsc. Eu nu am cu ce să mă laud când vorbesc despre voi."

Aceste cuvinte au venit peste mine ca un duș rece. Oare de ce ajunsesem aici? Ne feream să le arătăm copiilor noștri gesturi de tandrețe, dar nu ne feream să le arătăm contrariul. Până la urmă, ce model de familie lăsam să transpară? Aceasta era familia pe care o doream copiilor noștri? Nu cumva eram ipocriți? De ce să nu lăsăm să se vadă că au doi părinți care se iubesc? Oare nu cumva ar crește în armonie văzându-ne, pe noi ca părinți, că ne iubim? De ce să ne rușinăm de gesturi concrete de iubire? Chiar așa, oare de ce? (Carolina)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat