Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Împreuna pe calea sperantei -

Zona de confort și viața noastră zilnică

de prof. dr. Alois Gherguț

Adesea ezităm sau refuzăm să răspundem unor solicitări ale semenilor sau unor provocări ale vieții care ne schimbă obișnuințele și tabieturile noastre zilnice, ne modifică rutina și starea de bine din spațiul personal. Altfel spus, ne scot din zona de confort pe care o conservăm cu perseverență.

Nu trebuie să confundăm zona de confort cu momentele în care ne consumăm micile noastre plăceri relaxante sau anumite secvențe din programul zilei în care ne odihnim sau ne refacem forțele fizice și intelectuale. Totul este să nu rămânem captivi în ele.

Izolarea, închiderea și refugiul în propria lume aduce cu sine scăderea contactelor și interacțiunilor sociale, plafonarea în propriile percepții și credințe despre lumea din jur, diluarea simțului critic față de informațiile abundente și derutante din mass-media. Te vulnerabilizează față de orice influențe manipulatoare împachetate în discursuri afectogene vehiculate în spațiul public. Ieșirea din zona de confort presupune motivație și voință, un effort asumat de a-ți învinge propriile limite și o cale eficientă de a-ți crește încrederea în propria persoană și de a te dezvolta din punct de vedere emoțional.

Fiecare dintre noi are zona proprie de confort, spațiul personal sau mediul privat în care se simte confortabil, în siguranță, relaxat, satisfăcut în compania a numeroase rutine, tabieturi și activități zilnice transformate în automatisme. Toate acestea ne fac să spunem că "ne simțim bine", "avem liniște", "nu vreau să se schimbe nimic", "mă deranjează când cineva îmi perturbă programul/rutina zilnică" etc. Atunci când, dintr-un motiv sau altul, suntem nevoiți să ieșim din zona noastră de confort, simțim că nu mai suntem în apele noastre, devenim irascibili, refuzăm schimbările care ne afectează direct, devenim rigizi în relațiile cu ceilalți, nu reușim să răspundem eficient la noile condiții sau contexte sociale, familiale sau personale apărute în mod spontan. Mai mult, zona de confort devine adesea o barieră greu de trecut în dezvoltarea noastră personală, în sensul că vom avea tendința să evităm, să amânăm sau să refuzăm ocazii și oportunități care ne-ar putea aduce mari beneficii în viitor, dar pentru care trebuie să facem un effort suplimentar, să renunțăm la anumite plăceri sau stări efemere de automulțumire.

Pentru un adult, scoaterea lui din zona de confort în care se simte securizat este ca și cum i-ai lua unui copil jucăria la care ține cel mai mult. Izolarea noastră în zona de confort ne creează iluzia unei vieți echilibrate, împlinite, mulțumitoare. De asemenea, organismul nostru, ca orice organism viu, tinde permanent spre o stare de homeostazie, de echilibru funcțional cu un consum minim de energie. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, apare și rezistența la schimbare, contribuind astfel la consolidarea zonei noastre de confort.

Scriitorul Roy T. Bennett, autorul cărții "The light in the heart" ("Lumina din inimă"), spune printre altele: "Nu te minți singur! Trebuie să fim onești cu privire la ceea ce ne dorim și să ne asumăm riscurile corespunzătoare în loc să ne mințim și să inventăm scuze pentru a rămâne în zona de confort". Eu aș spune că omul inteligent știe să se adapteze, înțeleptul știe să aleagă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat