

Sfântul Părinte în Maroc
Suveranul pontif a desfășurat în perioada 30-31 martie o vizită apostolică în statul nord-african Maroc, a 28-a a pontificatului său.
După vizita din Emiratele Arabe Unite de la începutul lunii martie și cea din Egipt din anul 2017, țări majoritar musulmane, călătoria apostolică a Sfântului Părinte în Maroc se înscrie în direcția consolidării și intensificării dialogului interreligios cu islamul: din cei aproximativ 35 de milioane de locuitori care populează Marocul, numai 0,1 % sunt de religie creștină.
În urmă cu 34 de ani vizita această țară sfântul papă Ioan Paul al II-lea, lăsând în memoria tinerilor de atunci un discurs istoric, ținut pe stadionul din Casablanca, în care invita la toleranță și dialog între creștini și musulmani.
Aceeași intenție a stat și la baza acestei vizite. Față de programul avut în Emiratele Arabe Unite, vizita în Maroc a cunoscut noi accente. Pe lângă prezența într-o școală de imami, s-au înscris în agenda celor două zile: întâlnirea cu emigranții, vizitarea unui centru social și o întâlnirea ecumenică. Papa Francisc a vrut să stea în fața oamenilor ca un "slujitor al speranței". Acesta a fost și motoul acestei călătorii.
Sâmbătă, 30 martie, după sosire, Sanctitatea Sa l-a salutat pe regele Mohammed al VI-lea, șef de stat și conducător religios, în palatul regal din capitala Rabat. Primul discurs al papei a avut loc în după-amiaza aceleiași zile, la Casablanca, pe platoul dinaintea moscheii, o construcție care se ridică direct la malul Atlanticului și care deține cel mai înalt minaret din lume (210 m).
În seara aceleiași zile a vizitat școala de imami "Institutul Mohammed al VI-lea", unde sunt formați circa 800 de învățați ai religiei islamice, proveniți din diferite țări. Aici el a fost însoțit de studenți catolici și evanghelici ai institutului teologic ecumenic înființat în anul 2012, "Al Mowafaqa".
Duminică, 31 martie, papa Francisc a vizitat centrul social coordonat de Surorile Milostive din Temara, după care a salutat preoții, călugării și pe reprezentanții Consiliului Ecumenic al Bisericilor în catedrala din Rabat. Punctul culminant al vizitei l-a constituit celebrarea sfintei Liturghii pe stadionul "Prince-Moulay- Abdellah", în după-amiaza zilei de duminică, moment în care Sfântul Părinte a fost în comuniune cu creștinii acestei țări, pe care i-a încurajat în credință și i-a întărit în unitate.
Au fost prezenți aproximativ 10.000 de credincioși, proveniți în special din cele două arhiepiscopii ale acestei țări: Rabat și Tangeri. În cuvintele sale, papa a apreciat eforturile pe care le depun comunitățile creștine în înfăptuirea unui climat de pace, de dialog și înțelegere într-un ambient religios predominant musulman și a îndemnat la continuarea inițiativelor în favoarea solidarității, a integrării emigranților și unității interreligioase.
În ciuda caracterului scurt al acestei vizite, cordialitatea Sfântului Părinte în întâlnirea cu creștinii statului Maroc și curajul pe care l-au insuflat cuvintele sale au făcut să aibă ecou așteptările pe care Santiago Agrelo Martinez, arhiepiscop de Tangeri le-a exprimat înaintea acestei călătorii apostolice: "Inima îmi spune că vizita papei Francisc în Maroc va lăsa în ochii noștri bucuria de a ne privi ca frați, în inimile noastre o angajare față de acești frați și față de această țară, în mâinile noastre un proiect de solidaritate față de săraci, în spiritul nostru pasiunea lui Dumnezeu față de creaturile sale".
* * *
Maroc
Suprafața: 446.550 km2
Populația: 34.589.908 locuitori
Religia de stat: islamul
Musulmani 98%
Creștini 0,1%
Catolici: 25.000
Alte confesiuni: ortodocși, protestanți
Arhiepiscopii: 2 (Rabat și Tangeri)
Pr. Cristian Diac