Răspundem cititorilor
* Rado Vadim Markovszky (Dumbrăvița, jud. Timiș). Ne-a plăcut și apreciem mult ceea ce ne-ați scris: "Împreună cu copiii noștri, Clara (15 ani), Adalbert (14 ani) și Anna (12 ani), citim în fiecare seară din broșura De la Răsărit până la Apus, pentru care vă mulțumim". Noi vă mulțumim. Este un obicei demn de imitat. Procedând așa, cuvântul lui Dumnezeu pătrunde în mintea și inima adolescenților dv. "Cum își va păstra tânărul curată cărarea?", se întreabă psalmistul, care tot el dă răspunsul: "Păzind cuvântul tău. Te caut din toată inima mea: nu mă lăsa să mă abat de la poruncile tale! Strâng cuvintele tale în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva ta" (Ps 119,9-11). Dumnezeu să vă binecuvânteze întreaga familie!
* Veronica Iancu (e-mail). "Suferințele morale pe care le-am îndurat în jud. Harghita (Miercurea Ciuc) m-au determinat să vă scriu. Catolicii români au făcut multe demersuri [...] pentru a se celebra o sfântă Liturghie în limba română, dar au fost refuzați. [...] La biserica din Șumuleu Ciuc nu există niciun cuvânt în limba română, doar în alte limbi; iar acum s-a acceptat să se celebreze sfânta Liturghie în limba maghiară în biserica din Bacău! Pentru cine? [...] În concluzie: Episcopia de Iași trebuia să decidă în alt mod: când se va celebra sfânta Liturghie în Ardeal în limba română, atunci să se celebreze și în Moldova în limba maghiară. Menționez că am locuit în Miercurea Ciuc timp de 30 de ani".
Vă înțelegem toată mâhnirea și nedreptatea pe care le-ați îndurat în timpul șederii dv. la Miercurea Ciuc. Însă suferința dv. trebuie să se transforme în iertare. De altfel, în câteva localități din Transilvania s-a introdus Liturghie în limba română. Decizia care s-a luat cu privire la celebrarea sfintei Liturghii în limba maghiară la Bacău a fost, așa cum este notat în numărul trecut al revistei, "la cererea mai multor credincioși din Bacău și împrejurimi". Cu siguranță, ea se va celebra atâta timp cât vor exista credincioși interesați să participe. Liturghie în limba maghiară a fost acum câțiva ani și la Iași, dar apoi nu s-a mai celebrat din lipsă de participanți. La Cacica se celebrează în fiecare an pentru pelerinii care vin aici la 15 august. Orice sfântă Liturghie, nu contează în ce limbă, este jertfa supremă a lui Isus, care se dăruiește din iubire pentru noi. Dacă o să citiți articolul de la rubrica "Sfânta Scriptură", o să înțelegeți cum privește Dumnezeu la jertfa noastră și la inima pe care o avem. Iată ce ne spune sfântul Iacob în scrisoarea sa: "Nu vă plângeți, fraților, unul împotriva celuilalt, ca să nu fiți judecați. Iată, judecătorul stă înaintea ușii. Luați, fraților, pildă de suferință și de îndelungă răbdare de la profeții care au vorbit în numele Domnului!" (Iac 5,9-10).