Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Cel mai prețios dar al vieții mele

Printre laicii care au desfășurat activități misionare în Kenya se numără și Alina Trifescu. Au trecut 10 ani de la primirea mandatului misionar. Privind retrospectiv, îi este recunoscătoare lui Dumnezeu pentru multele trăiri umane și spirituale care i-au îmbogățit viața și credința. Cu această ocazie, a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

- În urmă cu 10 ani ai avut o experiență misionară în Kenya. Ce a reprezentat pentru tine acest timp?

Da, au trecut mai bine de 10 ani de la începutul acestei aventuri, care a debutat cu primirea mandatului misionar din partea episcopului. În tot acest timp care s-a scurs de la încheierea misiunii din Maikona, am perceput această bogată experiență ca fiind cel mai prețios dar al vieții mele de creștin. Această șansă mi-a oferit o imagine mai amplă a creației Domnului, a prezenței lui în viața mea și a prezenței lui în minunile care ni se întâmplă zilnic. A reprezentat pentru mine o perioadă de dezvoltare personală, de autocunoaștere, un timp de conectare cu mine, cu semenii și cu Dumnezeu.

- Ce activități ai desfășurat în misiunea din Maikona?

Principalele activități au cuprins sfera medicală, educația și administrarea misiunii. Eu lucram în dispensarul misiunii, care avea un program zilnic de îngrijire, dar funcționa și în sistem de urgență. Pe lângă aceste activități zilnice, mai aveam clinica mobilă, care presupunea să oferim îngrijire medicală oamenilor din tribul gabra, mergând pe urmele lor cel puțin o dată pe lună, ei fiind un popor nomad. În afară de asta, participam zilnic împreună cu preoții din misiune la rugăciunile de seară din diferitele comunități gabra și organizam împreună activități distractive pentru tineri și copii.

- Care sunt nevoile cele mai mari ale oamenilor de acolo? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Dacă m-aș raporta la ceea ce considerau ei că îi face bogați, aș spune că hrana, copiii, pacea și ploaia sunt cele care le oferă o viață decentă. Dacă m-aș raporta la ceea ce am sesizat eu și ceilalți colegi voluntari, aș numi, pe lângă nevoile primare enumerate de ei, educația, aceasta fiind cea care le-ar oferi nenumărate posibilități și perspective pentru dezvoltare și prevenire a conflictelor, și îngrijirea medicală pentru prevenție și tratament la timp, aici fiind aria cu cele mai multe victime.

- În ce mod te ajută experiența pe care ai trăit-o atunci?

Misiunea din Kenya mi-a oferit multe lecții de viață, dintre care aș vrea să împărtășesc două. Sentimentul fericirii nu depinde de capitalul de bunuri pe care îl ai. În mentalitatea locului nu există un simț al posesiei individuale și exclusive a lucrurilor. Cine are o sută de capre știe că nu sunt numai ale lui; el este conștient că e parte dintr-o comunitate, dintr-o entitate colectivă și că viața funcționează după principiul împărțirii, al beneficiului comun. Apoi, percepția timpului este cu totul alta. Dacă se întâlnesc între ei, contează mai puțin dacă ajung la timpul fixat, cât mai mult că își dăruiesc timpul, că își valorifică relațiile.

- Ce ți-a oferit misiunea?

Pleci de acasă pe considerentul că tu ești cel care oferi sau sacrifici timpul tău oamenilor despre care știi că sunt defavorizați, însă ajungi să experimentezi această dăruire ca fiind un mare câștig personal, o șansă de a trăi viața în cel mai intens mod. Așteptările despre misiune îți sunt depășite, oamenii pe care îi subestimai îți par o sursă de inspirație și îți oferă zilnic lecții despre cum să te bucuri de viață, lecții care îți sunt de folos oriunde ai ajunge să trăiești ulterior.

A consemnat pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat