Simpozion
În aula "Fericitul Anton Durcovici" de la catedrala din Iași, în prezența PS Petru Gherghel, la 10 decembrie 2018, s-a desfășurat simpozionul "Catolicii din România și Marea Unire". Organizatori au fost: Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Departamentul de Cercetare Istorică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași și Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași.
Evenimentul a fost prilejuit de comemorarea liturgică a fericitului Anton Durcovici. Totodată a fost evocată sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, de la ale cărei apariții s-au împlinit 160 de ani. Deoarece anul 2018 a fost și Centenarul Marii Uniri, simpozionul a readus în atenție și contribuția catolicilor în procesul de întregire a neamului.
În discursul său, PS Petru Gherghel a scos în evidență figura episcopului martir ca model de iubire față de Dumnezeu. De la nașterea lui s-au împlinit 130 de ani, iar de la instalarea lui ca episcop de Iași, 70 de ani.
PS Petru a amintit că fericitul Anton a învățat să o iubească pe sfânta Fecioară încă din copilărie, de la mama sa Maria. Ca o consecință firească, "asemenea păstorului nostru, suntem invitați să ne așezăm și noi sub mantia ei protectoare".
Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Fabian Doboș. La început a fost prezentat filmul documentar "Fericitul Anton Durcovici - cinstitor al Fecioarei Maria" (realizatori: dr. Dănuț Doboș și ing. Silviu Dogariu), după care au prezentat conferințe pr. dr. Isidor Iacovici, despre devotamentul fericitului Anton față de Fecioara Maria, dr. Anton Coșa, despre recunoștința față de eroii catolici, și pr. Alois Moraru, despre cele "șase centenare de la înființarea Episcopiei de Baia și două centenare de la înființarea Vicariatului Apostolic de Iași".
În cadrul simpozionului au fost prezentate și cărțile: "Monumentele eroilor catolici din Dieceza de Iași din Războiul Întregirii Neamului" (coordonatori: pr. Cornel Cadar, dr. Anton Coșa, pr. dr. Fabian Doboș); "Prin jertfă către Marea Unire" (autor: dr. Anton Coșa); "Scrieri spirituale spaniole. Tălmăciri din Tereza de Avila, Juan de Ávila și Luis de Granada. Antologie" (traducere și note: Amelia Sandu-Andrieș; prezentată și de pr. Alois Bulai), "Adu-ți aminte, Marie, și de România" (autor: dr. Dănuț Doboș) și "Vox Dei. Culegere de maxime și sentințe latine selectate și comentate" (autor: Constantin Anton).
Pr. Cristian Diac