Mărturisitori ai credinței creștine (XII)
Rugăciunea inimii
"Doamne Isuse Cristoase, Fiul Dumnezeului celui viu, ai milă de mine, păcătosul!" Această rugăciune, folosită de monahii pustiului în antichitatea creștină, a rămas ca o moștenire prețioasă, la îndemâna oricui ajunge s-o cunoască, s-o mediteze și s-o spună cât mai des. Ea se inspiră din textele Sfintei Scripturi - hrana spirituală, zilnică, îndeosebi a călugărilor. Spre exemplu, în parabola vameșului și a fariseului, Isus evidențiază atitudinea corectă, exemplară, plină de umilință a vameșului: "Dumnezeule, îndură-te de mine, păcătosul" (Lc 18,13c). Grăitoare este și hotărârea fiului risipitor de a se întoarce la casa părintească și primirea plină de dragoste pe care i-o face tatăl îndurător (vezi Lc 15,11-22).
Rugăciunea inimii, rostită cu toată încrederea, are ca efect convertirea, obiectiv principal al Postului Mare, realitate pe care Isus o proclamă la începutul activității sale evanghelizatoare: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15). Sau: "Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel" (Lc 13,5). Convertirea este necesară din cauza păcătoșeniei omului. A persevera în păcat este opera Celui Rău.
An de an, Postul Mare este timpul prielnic de purificare și revigorare spirituală, folosind remediile care ne stau la dispoziție: rugăciunea plină de umilință și încredere, pomana și postul împlinite cu inimă bună. Reculegerea creează climatul sufletesc necesar pentru reîmprospătarea adevărurilor de credință, meditarea iubirii nemărginite a lui Isus, care a îndurat chinurile răstignirii pentru salvarea noastră de moartea cea veșnică. Mulțumim, Isuse, mulțumim!
P.A.D.