Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Ne-au scris de sărbători: Viorica Făgărășan și Vasile Creța (București); Consuela Vlăduțescu (București); Elena Dascălu (Iași); Constanța Munteanu (Ploiești); Angela Ambăruș (Iași); Marinela-Doina Becheș (Arad); Maria Pârvulețu (Călan, jud. Hunedoara); Veronica Dumitrașcu (Bacău); Ioan Ioniță (Hălăucești); pr. Dominic Hîrja (Buzău); Congregația Inimii Neprihănite (Odorheiu-Secuiesc); Acțiunea Catolică (Iași); fam. Marin Șpam (Baia Mare); fam. Maria Elisabeta Niculescu (Constanța).

Vă mulțumim pentru felicitările și gândurile frumoase pe care ni le-ați trimis!

* Anonim. "Aș dori să primesc răspuns la rubrica «Poșta redacției» la nedumeririle pe care le am, și anume: cine fixează taxele din Biserică? Mă interesează cât este simbria și de ce nu este o taxă fixă așa cum sunt la toate dările? Știu cât costă, de exemplu, o Liturghie simplă și cea cu prohod".

La astfel de întrebări s-a mai răspuns. Deși ați semnat ca anonim, am constatat că nu sunteți din Dieceza de Iași. Totuși, încercăm să reluăm pentru dv. o parte din răspunsul care s-a dat anul trecut la o astfel de solicitare și vă rugăm să țineți cont că în dieceza din care faceți parte sunt alte reguli. Mai întâi, sperăm că sunteți de acord cu principiul care spune că toți credincioșii trebuie să contribuie la întreținerea Bisericii, a slujitorilor ei și a bunului mers al parohiei. Principiul este fixat în porunca pe care fiecare creștin o învață la prima sfântă Împărtășanie: "Să plătești Bisericii simbria și celelalte datorii după legi și obiceiuri". Cu privire la taxa pentru susținerea bisericii (numită simbrie sau taxă de cult), aceasta se fixează de Consiliul Prezbiteral și este aprobată de episcop. Aceasta este actualmente în Dieceza de Iași 150 lei de familie pe an, fiind aceeași în toate parohiile. Ceea ce diferă de la localitate la localitate sunt taxele pe care le fixează comitetul bisericesc sau adunarea credincioșilor pentru a avea un clopotar, pentru a întreține un dascăl (acolo unde el nu este angajat), pentru curățenia în biserică sau pentru diferite construcții care se fac în parohia respectivă. Pentru familiile care nu au nicio posibilitate, părintele paroh reduce taxa sau nu o ia deloc. În cele din urmă trebuie spus că noi găsim bani pentru o mulțime de lucruri (telefon, abonament internet, TV, radio, cadouri, brad, lucruri din supermarket etc.), dar când e vorba de susținerea Bisericii din care facem parte ne vine greu să oferim.

* A. (e-mail). "Vă mulțumesc pentru răspunsul pe care l-am primit în revista din luna decembrie 2018. Sper din toată inima să aducă și roade. Se poate să-mi recomandați câteva titluri de cărți de unde aș putea afla mai multe detalii cu privire la avort?"

Multe informații și răspunsuri la întrebările dv. se găsesc și în următoarele materiale care se află la Librăria "Presa Bună": Enciclica "Humanae vitae", Planificarea familiei după morala creștină, Planificarea naturală a familiei, Familiaris consortio, Avortul - întrebări și răspunsuri, Myriam, de ce plângi? - Trauma avortului, confesiuni ale femeilor și studii medicale de specialitate. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!

* Petru Potomeanu (Iași). Vă mulțumim pentru cartea trimisă la redacția noastră. Felicitări! Ea însumează cu siguranță o muncă îndelungată, mai ales că este scrisă în versuri. Cititorul este purtat prin tabloul diversificat al realităților contemporane, însoțindu-l și asistându-l pe sfântul Petru în diversele lui întrevederi. Titlul cărții și ilustrația de pe copertă trezesc subit o interogație, poate însoțită și de o anumită perplexitate: De ce "extraterestrul"? Pentru a evita această primă senzație, aceea de a fi în fața unui material științifico-fantastic, ar fi fost poate mai potrivit titlul: "Sfântul Petru, pelerin prin lumea contemporană". Cartea cuprinde reflecții variate, adunate din multe experiențe de viață, așa cum lăsați să se întrevadă. Unele expresii pot fi îmbunătățite. Altele se datorează imaginației dv. poetice și trebuie luate ca atare. Având în vedere faptul că o mare parte din materialul cărții este o ficțiune (întâlnirile sfântului Petru cu personajele politice și religioase ale lumii), cel care citește cartea ar trebui să nu aibă așteptări sau pretenții de ordin teologic. Redăm câteva versuri din cartea dv. "Extraterestrul Sfântul Petru", p. 36: "Rațiunea fără credință e-o iluzie / A propriei omnipotențe, fără sens. / Vor unii fertilizare-n vitro și eutanasie. / Gestul de-a oferi moarte, nu este un nonsens? / Viața este sacră, este un dar dumnezeiesc. / Cele ce vor unii sunt practici imorale / Care încalcă sacrul caracter a tot ce e firesc! / Astăzi omenirea pășește pe o spinoasă cale!"

* Prof. George Căbaș (e-mail). "Am citit cu bucurie articolul «Cine era cu adevărat Maria Magdalena?», de Cristina Uguccioni, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu. Mă bucură atenția acordată sfintei Maria Magdalena de papa Francisc, care a hotărât ca în ziua de 22 iulie să se celebreze sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena. Lucrez de mai mulți ani la o carte despre sfânta Maria Magdalena... Vă rog din suflet să căutați și să îmi trimiteți o referință la o afirmație papală sau a unei persoane autorizate a Vaticanului, pe această afirmație, apărută într-un document emis de Vatican. Vă mulțumesc din suflet".

Felicitări pentru inițiativa scrierii unei cărți despre sfânta Maria Magdalena! Cu privire la solicitarea dv., nu avem ce referință să vă dăm pentru că Vaticanul nu a făcut o astfel de afirmație. În plus, citând articolul "Cine era cu adevărat Maria Magdalena?", probabil v-au scăpat anumite nuanțe. Maria Magdalena era comemorată de Biserica Romano-Catolică și până la papa Francisc, în aceeași zi: 22 iulie. Papa Francisc nu a făcut altceva decât să transforme comemorarea în sărbătoare. E vorba de creșterea gradului liturgic care se reflectă mai ales în celebrarea Liturghiei din ziua respectivă, în Biserica Romano-Catolică fiind următoarele grade liturgice: comemorare facultativă, comemorare, sărbătoare, solemnitate. Revenind la solicitarea dv., Biserica până în anul 1969 le amintea în aceeași zi pe toate cele trei femei pomenite de evanghelii: Maria din Betania, sora lui Lazăr și a Martei; păcătoasa "căreia i s-a iertat mult pentru că a iubit mult"; Maria Magdalena. După 1969 s-au separat, în ziua de 22 iulie fiind amintită doar Maria Magdalena.

* Georgel Ignat (e-mail). "Biserica Catolică din România de ce nu are un post de televiziune?!"

Pentru că suntem puțini, de diferite limbi (români, unguri, germani, polonezi, sârbi, croați etc.) și de câteva rituri (latin, bizantin, armean).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat