Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Ciprian (e-mail). Timpul Adventului mă face..., mai mult mă obligă în modul cel mai prietenesc să fiu altfel. Altfel în gândire, vorbire și comportament, încât în ziua de Crăciun, când sărbătorim nașterea pruncului Isus în peștera din Betleem, el să se nască în mod spiritual și în inima mea. Dar oare este suficient să se nască numai în inima mea și atât? Oare Dumnezeu numai aceasta dorește de la mine? Mi-am propus ca în acest an, de Crăciun, să ies din egoismul meu, din preocupările mele exagerate, din zgârcenia și comoditatea de a mă simți bine în ceea ce întreprind, și să-l fac cunoscut pe acel Isus înfrigurat și flămând celor care se "întâlnesc" zilnic cu el și nu-l observă. Oare Isus a glumit când a spus: "Vă spun adevărul: ori de câte ori ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40)? Aud foarte des printre colegii de la serviciu că așteaptă sărbătorile, dar, dacă îi întreb cum se pregătesc pentru aceste evenimente, puțin probabil o să aibă un răspuns adecvat. Gata! Trebuie să fac mai mult. Cu răbdare și exemplu bun o să încep lupta; imposibil ca Dumnezeu să nu intervină, important ca eu să nu o abandonez!"

Dacă viața unui creștin este întotdeauna umplută de Cristos, parcurgând drumul acestei vieți împreună cu el, atunci vede și ceea ce trebuie schimbat în viața sa. A-l întâlni și a-l recunoaște pe Isus în aproapele nostru, de multe ori ne este teamă să ne imaginăm. Într-adevăr, Isus este în cei abandonați, în cei marginalizați, și cel mai important este cu ce ochi îl privim pe cel nevoiaș. Întâlnirea cu Dumnezeu trebuie să fie "între patru ochi", fără interese pământești, așa cum spune și Isus: "Nu trebuie să știe stânga ce face dreapta" (Mt 6,3). Făcând și trăind astfel, printr-o angajare ireversibilă, vom obține o transformare radicală.

* Roberta (e-mail). "Sunt catolică și am două întrebări: 1) Când începe postul Crăciunului și cum trebuie ținut? 2) Cum aș putea să mă abțin de la mâncare ca să nu mă mai îngraș, ci să slăbesc?"

Adventul sau Postul Crăciunului începe întotdeauna cu prima duminică din Advent, adică prima duminică după solemnitatea Cristos, Regele Universului. Dacă vă referiți la abstinență (adică abținerea de la mâncărurile din carne), aceasta este obligatorie numai în perioada Postului Mare în zilele de vineri, precum și în Miercurea Cenușii. În Advent putem mânca preparate din carne și în zi de vineri, cu condiția de a face o faptă bună. Redăm mai jos un text din cartea "Mic dicționar creștin catolic", Ioan Tamaș, Ed. "Sapientia", p. 19: "Advent. (Din lat. advéntus, sosire, venire). Perioadă a anului liturgic de aproximativ patru săptămâni, care precede sărbătoarea Crăciunului. "Timpul Adventului are o dublă natură: este o pregătire pentru solemnitatea Nașterii Domnului, în care se cinstește prima venire a Fiului lui Dumnezeu între oameni, și totodată este timp în care, prin această comemorare, mințile sunt călăuzite spre așteptarea celei de-a doua veniri a lui Cristos, la sfârșitul timpurilor. Astfel, timpul Adventului apare ca o perioadă de așteptare plină de evlavie și de bucurie". Din prima duminică a Adventului și până la 16 decembrie, liturgia accentuează caracterul escatologic al Adventului, trezind în sufletele credincioșilor așteptarea celei de-a doua veniri a lui Cristos; de la 17 la 24 decembrie, atât Liturghia, cât și Oficiul au formulări proprii pentru fiecare zi, care au drept scop o pregătire mai directă pentru celebrarea Nașterii Domnului". Cât privește postul, trebuie să avem o mare grijă să nu-l confundăm cu dieta. Pentru dietă - și credem că despre aceasta este vorba în cea de-a doua întrebare - mai bine consultați un medic nutriționist. Vă dorim mult succes!

* Membri ai fostei Asociații a Medicilor Catolici (Iași). "Multe daruri și bucurii sfinte a revărsat bunul Dumnezeu peste cel care a fost pr. Claudiu Dumea. Nu a păstrat nimic pentru sine. Totul a împărțit altora. E greu să creionezi în câteva rânduri personalitatea sa complexă. "Cine nu îl cunoaște pe pr. Claudiu Dumea? Îl cunoști din cărțile sale!" - spunea o doamnă. Da. Scriitor a zeci de cărți profunde, muncite. Simțea și în ultimele zile de suferință furnicături în degete, traduse prin dorința de a scrie. Câte predici minunate la sfintele Liturghii puteai asculta, dacă aveai șansa de a fi prezent atunci când celebra Sfinția Sa. În fiecare lună așteptam cu nerăbdare ultima zi de luni pentru a audia conferințele tematice ale părintelui la ședințele Asociației Medicilor Catolici, al cărei coordonator spiritual a fost și pentru membrii căreia a ținut exerciții spirituale, pelerinaje, când se dovedea ghid experimentat. Profesor exigent, dorea ca seminariștii, viitorii preoți să fie bine pregătiți în nobila (și deloc ușoară) misiune. A suferit! A suferit mult! Domnul să-i răsplătească pe cei care l-au ajutat sincer și cu devotament. Te vom păstra în amintiri frumoase. Îți mulțumim pentru tot ceea ce ne-ai dăruit, părinte Claudiu! Să ai lumina veșnică!"

Vă mulțumim pentru recunoștința și respectul pe care le purtați pentru pr. Claudiu Dumea. Fie ca bunul Dumnezeu să-i răsplătească devotamentul făcându-l părtaș de împărăția sa!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat