- Anul Sfintei Liturghii - 2019-2020 - |
Logoul pentru Anul Sfintei Liturghii
Imaginea, concepută și realizată de pr. Eugen Robu, întrunește elementele care redau sensul Liturghiei.
În fundal se poate observa ostia euharistică. Aceasta este frântă. E vorba despre Pâinea Vieții care se frânge pe altarul de jertfă a lui Cristos. Una dintre definițiile sfintei Liturghii este și fractio panis - frângerea pâinii. Creștinii învață să imite dăruirea de sine a Mântuitorului în măsura în care împart viața lor de credință cu ceilalți oameni și "se frâng" pe ei înșiși pentru nevoile fraților lor.
Pe suprafața ostiei apare figura proeminentă a lui Cristos mort și înviat. Chipul Domnului înviat nu are trăsături conturate, sugerând chemarea nobilă pe care o au toți creștinii, aceea de a reproduce în ei înșiși chipul lui Cristos.
Isus nu este despărțit de partea de mijloc a imaginii. O fâșie din mantia sa se prelungește în jos spre cartea care reprezintă Sfânta Scriptură. Ascultând lecturile sfinte, creștinul stă mai întâi la masa cuvântului, iar apoi la masa euharistică. Acestea două sunt părțile constitutive ale sfintei Liturghii.
Culorile galben, roșu, verde și violet sunt culorile liturgice și ilustrează aici diversitatea celebrărilor din timpul unui an liturgic.
Cele cinci figuri de oameni reprezintă totalitatea și diversitatea credincioșilor de pe suprafața pământului care trăiesc într-o unitate supranaturală, deoarece sunt conectați la masa cuvântului și, prin aceasta, la masa euharistică.
Figurile de la margine au brațele deschise, în semn de primire pentru toți. Comunitatea creștină nu este niciodată închisă. Același Isus Cristos hrănește și sporește numărul celor care cred și devin parte a Trupului mistic.
Pr. Cristian Diac