Arigbo
La nici 200 km de capitala țării, Porto Novo, în Dieceza de Dassa-Zoume, se află Arigbo, cel mai important sanctuar din statul african Benin. Se spune că pe stâncile de piatră, situate în apropierea sanctuarului, un rege și-a construit o cetate de unde putea vedea de departe dușmanul. Așadar, "Arigbogbo" ar însemna "regele care vede totul". Ulterior s-a ajuns la numele de Arigbo.
Situat în apropierea localității Dassa-Zoume (orașul celor 41 de coline), acest sanctuar s-a născut în urma descoperirii miraculoase a unei statui a Maicii Domnului de Lourdes la începutul anului 1954. Monseniorul Louis Parisot, primul episcop de Dahomey (vechea denumire a Beninului), a ales să așeze această statuie în grotele naturale de la Arigbo. La 11 februarie 1954 (declarat An Marian, celebrându-se centenarul dogmei Neprihănitei Zămisliri) a binecuvântat solemn aceste grote în prezența a 6.000 de persoane. Pe vârful colinei a fost amplasată o mare cruce luminoasă. Așa luau ființă marile pelerinaje la sanctuarul care este cunoscut sub numele "Sfânta Fecioară Maria a Păcii". Episcopul Parisot poate fi considerat părintele acestui sanctuar, susținut fiind și de pr. Germain Boucheix, fratele unui alt episcop cunoscut în Benin, Mons. Noël Boucheix.
Primul pelerinaj oficial s-a organizat la 22-23 august 1981, participând mai mult de 10 mii de persoane. Din nefericire, în noaptea următoare (23 spre 24 august) statuia ce străjuia aici de 28 de ani a fost vandalizată și distrusă. A fost amplasată o altă statuie, dar și aceasta a fost distrusă peste doi ani, la 9 septembrie 1983.
Piatra fundamentală a noii biserici a fost așezată în luna octombrie 1998 de cardinalul Bernardin Gantin, originar din Benin, și de Mons. Antoine Ganyé, episcop de Dassa-Zoumé. Piatra era adusă de la bazilica "Santa Maria Maggiore din Roma", cu care sanctuarul Arigbo este înfrățit de mult timp.
Biserica actuală, pentru a face față marelui aflux de pelerini, are dimensiuni impresionante: 72 m lungime, 62 m lățime și o înălțime de 47 m. În interior sunt bănci pentru 3.000 de persoane, iar în exterior există un spațiu acoperit pentru 1.500 de persoane. În prezbiter este loc pentru 50 de preoți concelebranți. Pe fațada din spatele altarului, pe un tablou imens multicolor, care vrea să prezinte universul, domnește o impunătoare cruce roșie.
Culoarea gri a exteriorului bisericii se încadrează perfect culorii stâncilor de alături, iar turnul, aflat în partea dinspre grotă, se dorește a fi un turn de veghere, ca pe timpul vechilor regi băștinași. În fața statuii (așezată într-un cadru antifurt) mai există un altar, pentru Liturghii în aer liber, și o esplanadă pentru rugăciune particulară.
Pentru realizarea acestui sanctuar, pe lângă alți binefăcători, se numără și sfântul papă Ioan Paul al II-lea (personal) și Conferința Episcopilor din Italia.
De două ori pe an, la solemnitatea Înălțarea Domnului și la 15 august, acest sanctuar atrage zeci de mii de pelerini din Benin, dar și din țările vecine: Togo, Niger, Ghana, Coasta de Fildeș sau Burkina Faso. Pelerinajul de la Arigbo este cea mai mare manifestare religioasă din Benin, țară cu 8,85 milioane de locuitori, dintre care 3 milioane de catolici împărțiți în 10 dieceze. Numărul pelerinilor a ajuns să fie de peste 100.000 de persoane anual. În fiecare an, la cele două pelerinaje este prezent însuși președintele Beninului.
Arigbo și zona orașului Dassa-Zoumé pot fi considerate un ținut cu totul aparte cu cele 41 de coline: ca Ierusalimul pe muntele Sion, ca Roma pe cele șapte coline. Așa cum aceste stânci au fost un refugiu al oamenilor pe timp de război, acum sunt un loc de refugiu și de liniște în compania Maicii Domnului.
Pr. Iosif Dorcu