Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici și rugăciunea

Sfântul Josemaria Escriva de Balaguer spunea că "rugăciunea este cea mai puternică armă a creștinului", iar viața fericitului Anton Durcovici confirmă acest adevăr. Dacă a fost asemenea lui Isus în moartea sa, cu siguranță a fost și în rugăciune, iar mărturiile multora dintre cei care l-au cunoscut mărturisesc despre acest adevăr.

Importanța rugăciunii în viața fericitului Anton și în devenirea sa preoțească o mărturisesc cuvintele din scrisoarea adresată arhiepiscopului Netzhammer încă din timpul studiilor sale la Roma. Astfel, la 22 decembrie 1907 cerea "rugăciunea și binecuvântarea locțiitorilor" lui Dumnezeu pe pământ, conștient de rolul pe care îl au acestea două în drumul său spre sfânta Preoție. Dar nu cerea doar rugăciune, se ruga și el: "Îmi este hărăzit..., după exemplul Mântuitorului la Nazaret, să mă pregătesc în liniște, prin rugăciune și studiu, pentru misiunea care mă așteaptă", după cum îi scria aceluiași arhiepiscop la 8 iulie 1910, fiind deja diacon.

Întreaga misiune pastorală a fericitului Anton Durcovici se fundamenta pe rugăciune. Viața sa era o viață de rugăciune, de meditație, de adorație, de evlavie față de sfânta Fecioară Maria, toate acestea manifestându-se în mod absolut și perfect. Dovadă sunt mărturiile elevilor săi. Astfel, Florian Müller scria că "secretul era în spiritul său de rugăciune. Stătea ore întregi în genunchi în capelă în fața Preasfântului Sacrament, cufundat în meditație și rugăciune". Și tot el afirma că "viața sa de rugăciune era ceva ieșit din comun... Se ruga în special noaptea în capelă, de la ora 9.00 până la 12.00, dar și în timpul zilei".

Leopold Nestmann spunea că, după mărturiile unui elev, "după ce rectorul stingea luminile, studenții se duceau desculți seara la ușa capelei, ca să-l vadă pe rector rugându-se. La ora 21.15 începea să se roage și... deseori stătea până la miezul nopții. Odată m-am dus și eu acolo. Era ca o coloană neclintită. L-am privit mai mult timp. Nu s-a mișcat deloc... Rugăciunea sa devenea admirabilă și iradia lumină pe chipul său, în special când mergea în fața altarului, precum și în timpul rugăciunii comunitare". Un alt elev mărturisește că "era un om cu o credință profundă, care se revela în tot ceea ce făcea sau spunea. În mod deosebit, era omul rugăciunii... Era foarte pios în rugăciune". Pr. Anton Bișoc, elev și el al fericitului Anton Durcovici, spunea că "a fost mereu omul rugăciunii, al adorației euharistice". Un alt elev, Iosif Gunciu, mărturisea: "Era dedat cu mărinimie atât rugăciunii, cât și muncii, apostolatului preoțesc... Apărea strict punctual la momentele de rugăciune în capela Seminarului". Iosif Stănciulescu confirmă și el viața de rugăciune a martirului: "Era prezent între noi la rugăciunea de dimineață, iar după rugăciunea de seară cânta împreună cu noi la grota sfintei Fecioare... În ceea ce privește rugăciunea, părintele rector ne amintea în orice ocazie că «cine se roagă cu siguranță se va mântui, iar cine nu se roagă cu siguranță se va pierde»".

Și dacă la începutul devenirii sale preoțești cerea rugăciune, a făcut-o și în momentele de încercare dinainte de moarte la Sighetu Marmației. Fericitul Iuliu Hossu mărturisește că "au ajuns frații noștri să vorbească la ușă cu dânsul; nu știa cine este la ușă, și așa, din precauțiune a spus în latinește: Orate pro morte mea bona, pro extrema perseverantia; cerea rugăciunea fraților pentru statornicia până la sfârșit și pentru o moarte bună", fapt confirmat și de episcopul Ioan Ploscaru: "De câteva ori am putut vorbi împreună. Îmi cerea doar să mă rog pentru el". Cu siguranță, în celula morții, continua și el să-și înalțe rugăciunile către Dumnezeu pro morte mea bona, pro extrema perseverantia.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat