Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

Ce putem şti despre primii 30 de ani din viaţa lui Isus, adică despre acei ani misterioşi care au precedat activitatea sa publică?

În Noul Testament găsim câteva informaţii despre această perioadă în doar două scrieri: Evanghelia după Matei 1-2 şi Evanghelia după Luca 1-2. Marcu şi Ioan nu manifestă niciun interes pentru copilăria lui Isus. Astfel, evangheliile se interesează în principal de cei trei ani de activitate publică a lui Isus. Dar ce putem şti despre anii care au precedat viaţa sa publică?

La această întrebare încearcă să răspundă unele evanghelii apocrife. Unele dintre acestea se inspiră din textele canonice pe care le amplifică, altele dau curs liber fanteziei, atribuindu-i lui Isus lucruri ieşite din comun. Au fost foarte populare, aşa cum o dovedesc traducerile lor în diferite limbi. Cele mai cunoscute sunt: Evanghelia copilăriei a lui Pseudo-Toma (sfârşitul sec. II), Evanghelia arabă a copilăriei Mântuitorului (după sec. V) şi Evanghelia lui Pseudo-Matei (sec. VI). Aceste evanghelii şi-au propus să umple lacunele din evanghelii despre copilăria lui Isus. Cât de mult ne ajută aceste texte să cunoaştem lucruri despre viaţa ascunsă a lui Isus? Foarte puţin sau aproape deloc. Nimic din evangheliile canonice şi din tradiţia Bisericii nu ne permite să credem că Isus ar fi săvârşit în copilăria sa toate acele lucruri ciudate sau ieşite din comun pe care aceste scrieri i le atribuie.

Cel mai firesc lucru este să urmăm judecata de bun-simţ a Evangheliei după Luca în care găsim câteva lucruri esenţiale despre personalitatea copilului Isus. În episodul despre vizita la templu la vârsta de 12 ani, Luca evidenţiază mirarea învăţătorilor din templu în faţa înţelepciunii şi răspunsurilor lui Isus (Lc 2,47), dar şi uimirea părinţilor în faţa cuvintelor sale (Lc 2,49). Mai notează Luca: "Isus creştea în înţelepciune, statură şi har înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor" (Lc 2,52). Aşa a fost cunoscut Isus de cei printre care a trăit până la vârsta de 30 de ani: un copil supus părinţilor şi un tânăr înţelept şi plin de mister. Deja de pe acum începe să transpară ceva din taina pe care o poartă cu sine şi care se va revela deplin la vremea maturităţii sale.

Pr. Iosif Antili



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat