Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul conte

Istorioară morală de Christofor V. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

(continuare din numărul trecut)

- Cine a învățat păsărelele să cânte atât de frumos, cu toate că niciuna nu are flaut? Cine a ascuns florile și arborii în grăunțe atât de mititele, că pe urmă ele încolțesc în locul pe care noi îl alegem, că acoperă pământul peste tot cu un covor de iarbă și flori și ne copleșesc cu atâtea daruri? Cine a orânduit toate așa de frumos?

- Așa crezi tu într-adevăr, întrebă sihastrul, că trebuie să fi orânduit cineva toate acestea din jurul tău?

- Se înțelege, răspunse Enric, este sigur de tot. Cine ar putea să se îndoiască de așa ceva, acela n-ar fi în mințile lui! Bărbații din vizuină trebuiau să lucreze multă vreme ca să o mărească numai cu puțin. Odată, vizuina era cât pe ce să se prăbușească și atunci a trebuit să o proptească. Iar la această boltă atât de frumoasă nu se observă nici măcar un singur stâlp! Lampa noastră din peșteră nu se aprindea de la sine și, dacă nu voiam să rămânem în întuneric, trebuia să băgăm de seamă și să turnăm din când în când untdelemn proaspăt. Și butoiul cu apă trebuia să fie umplut din când în când, dacă nu eram dispuși să suferim de sete. Câtă grijă și câtă muncă, apoi, ce exactitate se cere la tăierea unei singure floricele, o știu eu foarte bine. Că toate câte sunt în jurul nostru nu pot fi făcute de mâini omenești, aceasta o pricep foarte bine.

Acum, când băiatul fusese mișcat de măreția, frumusețea și de orânduirea înțeleaptă a lumii, și fiind copleșit de mulțimea binefacerilor, de care își dădea seama la tot pasul, acum, când ardea de dorința de a cunoaște cine este acest binefăcător de la care vin toate, acum sosi și clipa când venerabilul sihastru putu să-i vorbească băiatului despre Dumnezeu, despre atotputernicia lui, despre înțelepciunea și bunătatea lui. Cu mare venerație, cu o voce profund mișcată, cu ochii plini de lacrimi, bătrânul îi spuse lui Enric că are dreptate, că există Unul care a făcut toate, și că pe acest atotputernic, acest preaînțelept și preabinevoitor, care a făcut toate lucrurile și care a dăruit și omului viață, îl numim Dumnezeu, bunul nostru Tată ceresc.

Când văzuse băiatul dimineața pentru prima dată, că răsare soarele luminând totul în jur, rămase foarte mișcat - și acuma parcă era cuprins de fiori. Gândul la Dumnezeu răsărise și el ca un soare în interiorul său și părea că luminează dinăuntru în afară, dând tuturor lucrurilor din lume o strălucire mai frumoasă, mai prietenoasă, cuprinzând în sine nenumăratele binefaceri ale unui tată binevoitor.

- Da, scumpul meu copil - continuă Menrad mai departe, când observă emoția băiatului -, Dumnezeu este acela care a făcut toate câte le vezi tu. El a făcut acea boltă frumoasă albastră pe care o numim cer. El a aprins acea lumină numită soare și tot el îi cârmuiește mersul; aceasta nu numai că dezvăluie minunile operelor lui și ne dă lumina necesară la treburile de toate zilele; la căldura razelor sale, fructele se coc, precum se fierb mâncărurile la căldura focului. De asemenea, ne trimite apă îndeajuns din interiorul pământului și lasă să stropească din nori, pentru a ne potoli setea și spre a ne răcori. El este acela care a întins asupra pământului acest covor pestriț de iarbă și de flori. El a dat florilor culoarea și mirosul plăcut. El scoate din pământul cel gloduros grâul pentru pâine din abundență și face ca pe dealuri și munți să crească vița-de-vie pentru vinul cel gustos. El încarcă ramurile pomilor cu fructe de tot felul; el face ca prin văile cele înverzite să curgă șiroaie de ape, iar din stânci și copacii scorburoși să pice mierea. El a făcut arborii care ne răcoresc cu umbra lor și ne încălzesc cu lemnul lor. El învață pe păsărele să cânte și astfel să ne înveselească. El a îmbrăcat mielul, care stă acum la picioarele tale, cu lâna cea moale, din care e făcută haina ta și a mea. El ne dăruiește toate câte avem nevoie pentru locuința și culcușul nostru. El le face toate așa de frumos, ca să avem bucurie de operele lui, și astfel să-l iubim, ca apoi să ajungem odată la dânsul - în niște regiuni mult mai frumoase decât acestea pe care le vezi tu aici, unde și bucuriile noastre vor fi mult mai mari. Și, cu toate că noi acum nu-l putem vedea, el însă ne vede peste tot și aude fiecare vorbă a noastră și cunoaște până și gândurile cele mai ascunse ale noastre. Cu el putem vorbi în orice clipă. El cârmuiește soarta noastră. El te-a scăpat din acea vizuină și te-a lăsat să fii adus la mine. El este cel mai mare binefăcător, cel mai bun prieten, cel mai iubitor tată al nostru.

Enric ascultă cuvintele evlaviosului bătrân cu cea mai mare atenție și cu o inimă mișcată, și nu-și îndepărta ochii de la dânsul. În timpul acestei convorbiri sosi și noaptea, fără ca micuțul să fi observat aceasta. Luna, care mai adineauri se asemăna cu un mic noruleț luminos, acuma strălucea în toată splendoarea ei, și lumină deasupra lacului, fiind înconjurată de mii și mii de stele mici. Lacul se asemăna cu o oglindă și într-însul părea că se găsește un nou cer cu lună și stele și se poate privi în infinit. Nicio frunză nu se mișca pe pomi; era o liniște solemnă. Un sentiment cu totul nou, ceva neobișnuit, un sentiment de evlavie, de adorare, de apropiere a lui Dumnezeu se născu în inima lui Enric.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat