Comoditatea nu ajută!
Înainte să mă căsătoresc, am avut o discuție ca de la inimă la inimă cu tatăl meu, care m-a învățat o grămadă de lucruri, precizând că, spunându-mi-le, îmi dă "rețeta fericirii" pentru familia mea.
"Femeia, spunea el, nu este cineva care doar să-ți țină de urât, pe care să o folosești în actele tale intime, care să-ți facă mâncare, să spele, să aducă pe lume copii și să-i crească. În același timp, femeia nu e cea care trebuie să ducă la școală copiii, să meargă cu ei la doctor, să rezolve problemele familiei la Primărie sau la alte instituții ale statului. Femeia este o prelungire a ta, așa cum tu ești o prelungire a ei. E adevărat că sunt acțiuni specifice ei, așa cum sunt acțiuni specifice unui bărbat, dar asta nu înseamnă că în viața de familie doar ea trebuie să facă acele lucruri, iar tu să te sustragi scuzându-te că... e treabă de femeie".
Venind de la tatăl meu și spunându-mi-le într-un cadru destul de sobru și apăsat, le-am luat în serios, așa încât, în ziua căsătoriei, eram deja pregătit să abordez ceea ce avea să urmeze pornind de la cele mai sincere intenții și cu maximă responsabilitate. Nu mai spun că, în pregătirea nunții, am fost foarte serviabil față de viitoarea mea soție, încercând să mergem, să discutăm, să negociem, să stabilim, să fie așa cum împreună ne-am dorit acest moment unic.
La câteva zile însă, chiar în prima săptămână a noastră după căsătorie, soția a vrut să-mi facă o surpriză: m-a pus în fața faptului împlinit cu privire la hotărârea de a achiziționa un apartament. Bineînțeles că mi-a surâs ideea, mai ales că nu aveam o casă a noastră și ne-o doream. Mi-am dat imediat asentimentul, iar ea s-a apucat de perfectat actele. A umblat la bancă pentru un împrumut, a căutat și apartamentul, eu stând liniștit și gândind că, dacă îi place ei, o să-mi placă și mie. Când mă întorceam seara de la muncă îmi povestea stadiul la care ajunsese cu achiziționarea lui, iar eu o admiram pentru tăria ei și cum reușea "să deschidă ușile".
După ce l-a achiziționat, evident că la semnătura finală am fost și eu implicat, apoi am lăsat-o tot pe ea să se ocupe de amenajarea lui. Tot ceea ce a ținut de gresie, faianță, diversele aparate încorporabile din bucătărie, baia, mobilierul, toate au fost alegerea ei, continuând să cred că sigur o să-mi placă și mie, dacă îi plac ei.
Doar că, la un moment dat, mie nu mi-a mai plăcut! Și nu înțelegeam de ce, pentru că eu fusesem cel care am permis ca ea să se implice. Mă simțeam comod să știu că lucrurile oricum se vor rezolva, și mai ales că, dacă nu o să-i placă ei ceva, aveam motiv să spun că tocmai ea le-a ales așa. Cumva a fost și o chestiune de "șantaj", să mă pun la adăpost de observațiile pe care ar fi avut să le facă în perspectivă.
Și, pentru că tot am "intrat în horă", la fel s-a întâmplat și cu nașterea copilului, cu botezul lui, cu cele necesare creșterii lui. Se descurca atât de bine încât n-aș fi putut să o deranjez cu absolut nimic.
Problema e că, nefiind implicat atât de mult în ale casei noastre, am căutat... "implicare"! Fără să-mi dau seama, m-am implicat azi în problemele unei colege de serviciu, mâine în problemele alteia, și așa am ajuns că am început să-mi neglijez de tot soția, copilul, casa, într-un cuvânt, familia, ocupându-mă mai mult de colege.
Când m-am trezit, deși trecuse ceva timp de la cuvintele tatălui meu, mi-am dat seama că eu nu mai eram același. Au început între noi diferite certuri, diverse acuze, suspiciuni, și urma inevitabil divorțul! Ceea ce m-a salvat au fost doar cuvintele tatălui, pe care mi le-a mai amintit o dată.
Concluzia? Și soțul, și soția trebuie să fie implicați în egală măsură în administrarea casei și în organizarea cu responsabilitate a familiei. (Claudiu)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba