Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Bolile ochilor: cataracta

"Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină" (Mt 6,22).

Vederea este unul dintre cele mai prețioase simțuri, iar îndeplinirea acestei funcții este realizată prin intermediul ochilor. Deși sunt organe mici, structura ochilor este foarte complexă. Pe scurt, ochiul este divizat în două segmente: anterior (include corneea, irisul și cristalinul) și posterior (include umoarea vitroasă, retina, coroida și sclera).

Iată care este traseul urmat de razele de lumină prin ochi până la creier: prima dată traversează corneea - porțiunea cea mai anterioară a ochiului, care este transparentă; apoi trec prin mijlocul irisului - partea colorată a ochiului, unde se găsește pupila - un spațiu circular gol, pe care noi îl vedem de culoare neagră; apoi întâlnesc și trec prin cristalin - o lentilă transparentă. Cristalinul are două roluri importante:

- primul rol este similar cu cel al corneei (și cu cel al unei camere foto): focalizează lumina pe retină (țesut sensibil la lumină), iar celulele cu conuri și bastonașe de la acest nivel o transformă în impulsuri nervoase care sunt trimise la creier.

- al doilea rol este de a acomoda ochiul în funcție de localizarea obiectelor pe care le vedem: aproape sau departe. Pentru îndeplinirea acestui rol intervin ligamentele cristalinului și mușchii ciliari. Astfel, când mușchii se contractă, cristalinul se curbează și îmbunătățește focalizarea pentru obiectele situate aproape; când mușchii se relaxează, cristalinul se aplatizează și permite focalizarea obiectelor situate la distanță.

Pentru ca retina să primească o imagine precisă, cristalinul trebuie să fie transparent. Așa și este în mod normal: o lentilă transparentă, alcătuită din apă și proteine solubile în apă. Proteinele sunt organizate și separate una de alta în așa manieră încât păstrează cristalinul clar și permit trecerea luminii prin el fără probleme. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, aceste proteine se pot dezorganiza, lipindu-se unele de altele, mai întâi pe alocuri, apoi peste tot; cristalinul devine opac, iar vederea încețoșată, cu apariția a ceea ce numim cataractă.

Așadar, cataracta se manifestă prin opacifierea cristalinului, care devine vizibilă prin transparența corneei și prin pupilă ca o pată alb-lăptoasă. Pe măsură ce cristalinul îmbătrânește, masa și grosimea cresc, dar capacitatea de acomodare scade.

De cele mai multe ori cataracta este legată de vârstă, însă există și cataracte congenitale. Poate fi uni- sau bilaterală. Deși nu sunt toți perfect explicabili, este dovedit că o serie de factori de risc influențează debutul precoce al acestei afecțiuni, fie prin afectarea proteinelor din cristalin, fie prin producerea leziunilor în epiteliul acestuia sau prin creșterea presiunii intraoculare: consumul de alcool, fumatul, expunerea prelungită la razele solare, prezența unor boli sistemice (ex.: diabet, hipo- și hipertensiune arterială, insuficiența cardiacă), traumatismele ochiului (chiar și după ani de zile de la traumatism), unele medicamente (ex.: corticosteroizi).

Simptomul principal este scăderea vederii, care are loc în manieră progresivă și nedureroasă. Inițial apar senzația de strălucire la lumină (obiectele luminoase vor fi percepute cu un cerc strălucitor în jur), nevoia de mai multă lumină în încăpere pentru a vedea mai bine și dificultăți la vederea pe timpul nopții; culorile sunt percepute mai șterse, fără contrast, uneori cu dificultăți în deosebirea albastrului închis de negru; ulterior pot apărea imagini duble, iar vederea devine încețoșată.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul oftalmolog se folosește atât de simptomele și semnele pe care le prezintă pacientul, cât și de unele teste și instrumente specifice, prin care examinează interiorul ochiului.

Orbirea determinată de cataractă este tratabilă pe cale chirurgicală, de aceea sunt importante detectarea precoce, monitorizarea atentă și intervenția chirurgicală efectuată la timp. De asemenea, important este controlul factorilor de risc, care poate întârzia debutul cataractei: evitarea excesului de alcool, tutun; folosirea ochelarilor de soare cu protecție UV și lentile polarizate; controlul glicemiei etc.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat