Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Papa la ZMT 2019
Programul călătoriei apostolice pe care papa Francisc o va efectua în Panama cu ocazia celei de-a 34-a Zile Mondiale a Tineretului, între 23 și 27 ianuarie, va include două sfinte Liturghii solemne, o celebrare penitențială, șapte discursuri publice, o vizită la președintele republicii, dar și la minorii aflați în regim de corecție, un prânz cu oficialitățile, dar și cu reprezentanții tinerilor din lumea întreagă adunați în Panama. Va fi prima călătorie apostolică internațională din 2019 și cea de-a 26-a a pontificatului. Liturghia de încheiere a ZMT va fi duminică, 27 ianuarie, în parcul "Campo San Pablo II - Metro Park".

Vizite apostolice
"Fă-mă canal al păcii tale" va fi motoul vizitei papei Francisc la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, de la 3 la 5 februarie, pentru a participa la Întâlnirea Interreligioasă Internațională despre "Fraternitatea Umană". Modul în care toate persoanele de bunăvoință pot să lucreze pentru pace va fi o temă centrală a acestei călătorii. Vizita, ca aceea în Egipt, arată importanța fundamentală pe care Sfântul Părinte o atribuie dialogului interreligios. În Emiratele Arabe Unite trăiesc circa 900.000 de catolici, muncitori imigrați, care provin în mare parte din alte țări din Asia, în special din Filipine și din India.
Papa Francisc va face o călătorie apostolică în Bulgaria între 5 și 7 mai, unde va merge în orașele Sofia și Rakovski, și în fosta republică iugoslavă Macedonia în ziua de 7 mai, unde va vizita orașul Skopje. După călătoriile în Albania (2014), Polonia (2016), Letonia, Lituania și Estonia (2018), papa va vizita din nou țări din Europa de Est.

Creștini persecutați
Raportul elaborat de Asociația de drept pontifical "Kirche in Not" - KIN (Ajutor Bisericii care Suferă) privind persecuția împotriva creștinilor la nivel mondial este deosebit de sumbru, fiind în jur de 300 de milioane de creștini afectați. Au fost identificate 38 de țări în care se înregistrează grave sau extreme încălcări ale libertății religioase, dintre acestea, 21 de țări sunt evaluate ca fiind țări în care creștinii sunt persecutați, printre care Afghanistan, Arabia Saudită, China, Coreea de Nord, India, Indonezia, Irak, Pakistan, Palestina și Siria. În 17 țări, creștinii sunt discriminați, printre care: Egipt, Federația Rusă, Iran, Turcia și Ucraina. Este semnificativ cazul Indiei, unde se evidențiază tot mai numeroase acte de violență în dauna minorităților religioase.

Fericiți martiri
Cei 19 călugări uciși între 1994 și 1996, în cursul războiului civil din Algeria, au fost proclamați "fericiți" sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Orano, în Algeria. Făcând parte din opt familii călugărești, cei 19 martiri au ales să rămână în mijlocul oamenilor simpli, a căror viață plină de lipsuri și dificultăți o împărtășeau, în ciuda contextului de escaladare a violențelor și de gravă confuzie socială. Dintre cei 19, șapte au fost călugări trapiști, asasinați prin decapitare, la 21 mai 1996, după ce au fost răpiți și sechestrați.

Atentat în catedrală
Un om înarmat a ucis cel puțin patru persoane, în interiorul catedralei "Fecioara Neprihănitei Zămisliri" din Campinas, Brazilia, marți, 11 decembrie. După ce a deschis focul în interiorul catedralei, bărbatul și-a luat viața. El a intrat în catedrală la finalul Liturghiei celebrate de dimineață și a început să tragă, a informat poliția militară din Campinas. Pe lângă cei uciși, cel puțin patru persoane au fost rănite în timpul atacului.

Cântăreți români
La al 26-lea concert de Crăciun din Cetatea Vaticanului, desfășurat sâmbătă, 15 decembrie, au participat și doi artiști din România: maestrul Gheorghe Zamfir și cantautorul Mihail, născut în Republica Moldova, dar care trăiește la Cluj-Napoca de la 18 ani. Cei doi au evoluat alături de nume cunoscute pe plan muzical, din SUA, Italia, Puerto Rico, Emiratele Arabe Unite, Albania și Spania, trei coruri (din SUA și Italia) și "Orchestra Universale Sinfonica Italiana". Toți artiștii au evoluat gratuit, fondurile colectate fiind direcționate către două proiecte umanitare: unul în Uganda, cu o inițiativă generoasă și exemplară pentru primirea refugiaților din Sudanul de Sud, și un altul în Irak, pentru școlarizarea copiilor din orașul Irbil.

Inelul lui Pilat
În anul 1968, arheologul israelian Gideon Forster, lucrând asupra resturilor fortăreței construite pe lângă Betleem de Irod cel Mare, printre miile de piese a găsit și un inel de bronz. Doi cercetători israelieni, Shua Amurai-Stark și Malcha Hershkovitz, cu ajutorul unui aparat fotografic special, au putut găsi pe inel imaginea unei cupe înconjurată de numele lui Pilat scris cu caractere grecești. Pe baza informațiilor furnizate de Iosif Flavius, dar și de Filon, Tacitus, Suetonius, Dion Cassius și Eusebiu, este posibilă stabilirea că Pilat și-a desfășurat mandatul în Iudeea între anii 26 și 36, sau începutul lui 37, după Cristos.

Congres internațional
Asociația "Familia și Viața" din Roman a fost invitată la Congresul Internațional "Frumusețea și grija față de fertilitate în misterul procreării umane", desfășurat în zilele de 23 și 24 noiembrie, la Roma, la Universitatea Catolică "Sacro Cuore". Au participat Maria Gherghel și Maricica Mihaluțe, formatoare de învățătoare de Metoda Ovulației Billings în cadrul asociației, și Eugenia Dămătăr, din partea Oficiului pentru Pastorația Familiei. A fost adusă în atenția auditoriului problematica enciclicei "Humanae vitae" și valoarea acestui document astăzi, într-o lume consumistă în care, prin tot felul de mijloace, se duce o luptă acerbă contra vieții.

Prețuirea familiilor
În solemnitatea Cristos, Regele Universului (25 noiembrie 2018), în comunitățile de români din Roma, de la San Vitale și Grotte Celoni, soții care au aniversat 5, 10, 15, 25, 30 sau 50 de ani de căsătorie i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru harurile cu care i-a binecuvântat până acum și au cerut ajutor pentru viitor. Liturghiile au fost celebrate de pr. Isidor Iacovici.

Formarea formatorilor
La Ciofliceni, între 26 și 28 noiembrie, s-a desfășurat primul modul al unui curs de formare a formatorilor pe tema doctrinei sociale a Bisericii Catolice, organizat de Confederația Caritas România, cu sprijinul Renovabis și cooperarea Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ) din Germania. S-a discutat despre doctrina socială catolică, angajamentul personal și social, ecologia umană și altele. Vor urma alte trei module, toate fiind parte ale proiectului FOCUS - program de pregătire spirituală în doctrina socială a Bisericii Catolice pentru laici și preoți, angajați și colaboratori ai organizațiilor catolice din România implicați în activități socio-caritabile, implementat în perioada 1 noiembrie 2018 - 31 octombrie 2020.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat