Episcopul Anton Durcovici. Vizitele pastorale (VI)
După vizita pastorală de la Dărmănești, următoarea comunitate catolică vizitată de episcopul Anton Durcovici a fost cea de la Ciugheș, în zilele de 19 și 20 octombrie 1948, unde a predicat despre rostul bunurilor pământești. Episcopul a arătat că "ele sunt mijloace, de care să ne folosim pentru a cunoaște pe Dumnezeu și a-i sluji lui, dar că nu sunt ultimul scop al omului, care constă în mântuirea sufletului", sfătuindu-i pe cei prezenți să nu uite care este sensul ultim al acestor bunuri și nici să nu-și alipească inima de ele, "încât să uite și să piardă cele veșnice". La 21 octombrie 1948 a venit rândul Parohiei Focșani să primească vizita episcopului Anton Durcovici.
La 22 octombrie, fericitul martir a vizitat Parohia Vizantea, pe atunci în județul Putna, unde i-a îndemnat pe credincioși "să prețuiască în mod cuvenit sufletul lor nemuritor, creat de Dumnezeu și răscumpărat cu sângele lui Cristos, arătându-le că nimic nu le folosește să câștige lumea întreagă, dacă sufletul și-l pierd".
Pentru a doua oară, Parohia Focșani l-a găzduit pe episcopul de Iași la 23 octombrie. Întrucât în declarația din arestul Securității București informația despre predica ținută aici urmează după cea din Vizantea, considerăm că anume în această zi a predicat, la fel ca și la Onești, despre sfinții apostoli Petru și Paul, hramul bisericii. A arătat "în acești doi sfinți puterea credinței și a dragostei de Cristos, care i-a făcut să părăsească toate pentru a vesti neamurilor pe Mântuitorul divin și să moară pentru acela care a murit pentru ei, Petru răstignit, Pavel decapitat". După exemplul lor, i-a îndemnat pe credincioși să dea dovadă de statornicie în credință, pe care să o desăvârșească prin practicarea dragostei creștine față de Dumnezeu și de oameni.
Și comunitatea catolică din Ploscuțeni a fost vizitată de episcopul Durcovici. Vizita a avut loc la 24 octombrie 1948, tema predicii fiind "îndatorirea neîntreruptă de a se împotrivi ispitelor ce îi vin din partea duhului rău". Conștient de pericolul pe care îl reprezintă pentru o comunitate lipsa preotului, episcopul le-a adus "ca exemplu pe catolicii japonezi, care timp de 250 de ani și-au păstrat credința, chiar lipsiți fiind de preoți". Îndemnurile au fost acelea de a urma sfatul sfântului Petru de a fi "cumpătați în mâncare și băutură, priveghind în rugăciune și rămânând tari în credință", iar copiilor le-a spus "să se închine cu evlavie făcând semnul sfintei cruci în ispitele ce le vin de la duhul rău, arătând că acesta fuge de cei ce cu încredere fac semnul sfânt, în care se manifestă puterea Sfintei Treimi și a lui Cristos răstignit", dându-l drept exemplu pe sfântul Anton cel Mare, care, "ispitit de duhul rău sub chipul unui uriaș înspăimântător, făcu semnul crucii și ispititorul dispăru îndată".
Conform declarației menționate și Liber Missarum, Ploscuțeni a fost ultima comunitate din Dieceza de Iași vizitată de episcopul Anton Durcovici. Au mai existat în anul următor - 1949 - vizite ocazionale la Bacău (5 martie, 30 martie, 28 aprilie, 18 mai) și Gherăești (18 martie).
Acestea au fost vizitele pastorale ale fericitului martir Anton Durcovici în comunitățile Diecezei de Iași. Analizându-le, putem afirma că scopul pe care episcopul și-a propus să-l atingă prin ele a fost atins: prin "ținerea cu tărie a adevărurilor și observarea conștiincioasă a îndatoririlor creștinești", poporul creștin din Moldova a rămas ferm în trăirea propriei credințe, astfel că furtuna comunistă, dezlănțuită cu și mai mare putere în anii următori, nu a putut dărâma Biserica zidită pe temelia apostolilor și a martirilor.
Vom prezenta în următoarele numere și vizitele efectuate de Anton Durcovici în comunitățile Arhidiecezei de București.
Pr. Petru Ciobanu