Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Gabriel (e-mail). "Tatăl meu a părăsit-o pe mama cu cinci ani în urmă. A lăsat-o pe mama să ne crească singură. Suntem patru frați. Vă imaginați ce înseamnă aceasta? Îmi vine să îl urăsc pe tata... Cât este de grav dacă îl urăsc pentru suferința pricinuită nouă și mamei?"

Decât să-l urâți pe tatăl dv. mai bine interveniți și sprijiniți-vă mama. Ce sens are să cârtești mereu fără să transmiți un gând bun spre cel în suferință? Dacă un medic ar fi supărat pe bolnavul suferind și neputincios, ce s-ar întâmpla? În familie, cel sănătos trebuie să-l întărească pe cel bolnav, cel în putere să îl ajute pe cel în nevoie și să meargă mai departe. Nu-l urâți pe tatăl dv. Iubirea copiilor o să-i umple mamei toate golurile adâncite de suferință și se va simți întărită în a reuși să mergeți împreună mai departe! Cine îl iubește doar pe acela de la care primește iubire nu împlinește Scriptura.

* Maria (e-mail). "Deși încerc să fiu o persoană bună, corectă, de multe ori mă năpădesc o grămadă de gânduri urâte, rele. Eu nu le doresc, dar totuși ele vin. Cum să fac pentru a nu mai avea asemenea gânduri?"

Vă invităm să priviți păsările care zboară pe deasupra capului. Le puteți opri să nu treacă? Nu. Dar le puteți împiedica să se așeze pe capul dv.? Da. Gândurile oricum trec, sunt mii de mesaje. Aceasta trebuie să facem: să nu le lăsăm să se așeze. Cum? Stingem mai repede televizorul, ne uităm pe internet doar la lucruri frumoase, educative; discutăm mai mult cu oamenii care gândesc și vorbesc frumos etc. Să oprim transmisia acestor gânduri spre noi. De multe ori depinde doar de un buton. Întotdeauna gândurile rele se combat cu gânduri bune. Umpleți-vă mintea și inima cu gânduri bune!

* V. (Bacău). "Vă scriu aceste rânduri gândindu-mă că sunt destul de importante. Am rămas foarte marcată de gravele fapte care se petrec în unele familii, chiar și catolice. Violența domestică își pune tot mai mult amprenta pe viețile mamelor și ale copiilor lor. Multe soții trăiesc o dramă în familiile pe care și le-au dorit fericite și împlinite. În casa lor nu mai există înțelegere, iubire și respect. Atunci când mirii se prezintă la altar sunt cei mai fericiți oameni de pe fața pământul, iar după câțiva ani parcă au uitat că trebuie să fie fericiți și ajung chiar la divorț. Eu sunt o persoană modestă, fără studii, care am avut destule greutăți, dar cu ajutorul Domnului am trecut peste toate. Nu am avut posibilitățile de acum, nici cele materiale și nici cele spirituale, când mă gândesc că pe vremea mea nu aveam biserică în sat. În simplitatea noastră am crescut opt copii și ne-am străduit din tot sufletul să-i educăm în frica de Dumnezeu".

Ne bucurăm că ne-ați scris. Astfel de mesaje sunt un adevărat semnal de alarmă nu numai pentru familiile în prag de divorț, ci și pentru cele care duc o viață de familie normală. Noi toți avem datoria să ne implicăm în a avea familii sănătoase. Este foarte grav să stăm indiferenți și să ducem o viață egoistă. Să ne spunem că nu e treaba noastră, iar ceilalți n-au decât să se descurce! Acum, în dieceza noastră sunt multe posibilități de a se pregăti tinerele familii și nu numai. În ziua de 3 august va fi la Faraoani, județul dv., Întâlnirea Diecezană a Familiilor, unde sunt așteptate familiile care doresc cu adevărat să se îmbogățească moral și spiritual sau, de ce nu, să-i îmbogățească și să le împărtășească și altora din experiențele lor, din frumusețea încercărilor prin care au trecut.

* E.G. (e-mail). "Citesc și citez ca jurnalist informațiile de pe site-ul ercis - Viața diecezei / Eroii din Primul Război Mondial (LXXXIX): Dărmănești - și mă întreb: de ce nu spuneți măcar o vorbă în legătură cu Cimitirul austro-ungar din Valea Uzului? Oare de ce? Poate de la dv. ar înțelege mult mai bine că problema este alta, că a existat, unde există și acum, cimitirul ostașilor români, la Coada Lacului, exact cu 52 de ofițeri, cu ceilalți soldați căzuți, așa cum documentați. [...] Măcar faceți pentru soldații catolici morți, trimiși totdeauna în prima linie - întrebați bătrânii care au mai auzit de Marele Război cum s-au întâmplat lucrurile. De ce? mă întreb. Pentru că este vorba despre catolici maghiari, din secuime, pe care ar trebui să-i ajutați acum cu informații corecte. Ați documentat corect, de ce nu spuneți cu voce tare [...]?"

Vă mulțumim că urmăriți materialele postate pe site-ul ercis.ro. Este o onoare pentru noi că ne citiți. Probabil, citind materialul despre care pomeneați, v-a scăpat un amănunt care era notat la început, și anume că noi ne-am propus cu ocazia Marelui Centenar să recuperăm numele eroilor catolici din Moldova, adică din Dieceza de Iași. Toate numele care au fost recuperate au fost publicate într-o carte, apărută la Editura "Presa Bună": "Eroi catolici din Primul Război Mondial și monumente dedicate lor pe teritoriul Diecezei de Iași". În rest, cred că dv. aveți dreptate. Eroi sunt peste tot în cimitirele din România: români, maghiari, austrieci etc.: catolici, ortodocși sau protestanți. Afaceri și corupție există în multe locuri. Însă demersul nostru nu a fost în legătură cu aceasta.

* I.E. (Bacău). "Deși suntem în perioada vacanței, sunt preocupată pentru că în școala în care învață fiica mea, ora de religie catolică este la sfârșitul programului, când ea este deja obosită după șapte ore de cursuri. Sper din toată inima ca anul viitor școlar să fie așa cum este ora de religie ortodoxă, la mijlocul programului. E foarte greu să o conving pe fiica mea să rămână în școală atâtea ore".

Lucrul acesta se întâmplă, de regulă, deoarece numărul copiilor catolici din clasă/școală este destul de mic. Mai întâi, credem că ar trebui să discutați din timp cu profesorul/profesoara de religie și să vedeți dacă nu cumva există și o altă oră la care ar putea participa; dacă nu, vă puteți adresa conducerii școlii și solicitați găsirea unei soluții mai bune. E foarte importantă participarea la ora de religie catolică, pentru că astfel fiica dv. își va cunoaște mai bine propria religie, va adânci educația religioasă primită acasă, iar apoi îi va putea cunoaște și înțelege mai bine și pe ceilalți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat