Am studiat tot catehismul. Mai mult, i-am învățat și pe alți 300
Ne apropiem cu pași repezi de luna octombrie, luna misionară prin excelență. Anul acesta însă avem o invitație deosebită din partea papei Francisc de a redescoperi și de a trăi mai intens această lună: "Pentru luna octombrie am cerut întregii Biserici să trăiască un timp extraordinar de misionariat, [...] să regăsim sensul misionar al adeziunii noastre de credință la Isus Cristos".
În mesajul său, Sfântul Părinte reamintește că darul credinței este o bogăție oferită gratuit, care trebuie să fie comunicată, vestită. În această împărtășire gratuită a darului primit constă sensul deplin al misiunii. Biserica este în misiune în lume tocmai pentru că Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se mântuiască, fără a exclude pe nimeni, iar noi trebuie să ne simțim botezați și trimiși.
Pregătindu-ne pentru a interioriza mai mult această chemare de a fi trimiși, ne întrebăm: Ce-am putem face noi? Exemplul tânărului Nestor este un model demn de urmat.
Nestor, nepotul unuia dintre capii tribului Bafulero, Congo, după ce și-a încheiat studiile și a devenit profesor, s-a întors în satul său, Mangua, pentru a împărtăși ceea ce a învățat. Oamenii din acea regiune uitată de lume erau foarte încântați să descopere lucruri noi și să învețe să citească și să scrie.
După un an de activitate, Nestor s-a dus pentru o săptămână la o întâlnire a profesorilor care a avut loc la casa misiunii din Kiliba, actualmente Dieceza de Uvira. După ce a luat parte la rugăciuni și a văzut viața creștinilor, a cerut preotului să fie botezat. Preotul i-a explicat că acest sacrament necesită o perioadă lungă de pregătire, așa încât îl invită să rămână pe lângă misiune. Însă Nestor i-a prezentat dificultatea sa de a rămâne și, auzind misionarul toate acestea, i-a încredințat un catehism pe care să-l citească, dar mai ales i-a recomandat să se roage lui Dumnezeu în fiecare zi pentru a-l ajuta să înțeleagă tot ceea ce citește.
Trecuse un an și jumătate de la această întâlnire când Nestor s-a reîntors la misiune și i-a spus părintelui misionar: "Am studiat tot catehismul. Mai mult, i-am învățat și pe alți 300. Te rog să vii pe muntele nostru ca să ne botezi!" Misionarul l-a făcut conștient că nu ajunge doar faptul de a studia catehismul, este nevoie de convertire la Cristos, lăsând în urmă practicile păgâne.
Nestor s-a întors în satul Mangua, la 2.000 m altitudine, și a construit o sală aproape de școală în care îi aduna pe consătenii săi ca să se roage. Vestea efortului său a ajuns la urechile misionarului care a și urcat pe munte unde a rămas o lună completând pregătirea oamenilor pentru Botez. La sfârșitul lunii, aproximativ 300 de persoane au primit Botezul, în frunte cu Nestor.
Cât de minunat este modul în care oamenii din locurile de misiune înțeleg să-și trăiască datoria lor de a vesti cuvântul lui Dumnezeu, uneori chiar fără să fi primit încă Botezul!
Invitația Sfântului Părinte este aceea de a înțelege că trebuie să fim misionari în orice zi, în orice moment al vieții, în orice loc, în fața tuturor, de aproape sau de departe, deoarece suntem deja misionari și nu e nevoie să așteptăm ca să devenim. Este doar o chestiune de atitudine.
Pr. Florin-Petru Sescu