Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul conte

Istorioară morală de Christofor V. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

Acuma se apropie și un păstor, tânăr și frumos, cu obrajii rumeni și cu părul blond, care pierduse mielușelul și ieșise în căutarea lui. El observa de mult pe băiat și nu știa ce să creadă despre dânsul. Copilul se sperie când îl văzu pe tânăr. Însă, cum tânărul îl salută cu prietenie, prinse și băiatul curaj.

- Ah cât de frumos ești tu!, zise el tânărului. Și spune-mi - continuă el arătând spre cer și pământ cu brațele deschise - această peșteră mare, mare de tot, este proprietatea ta? Nu-mi dai voie și mie să stau la acest mielușel?

Tânărul nu-l înțelese pe băiat și crezu la început că are de-a face cu un nebun. Îl întrebă cum ajunsese aici. Când istorisi micuțul că el a ieșit din pământ și povesti apoi despre bătrâna mamă-mare și despre oamenii cu barbă, păstorul fu cuprins de o mare spaimă. Dar luă pe băiat cu un braț și cu celălalt apucă mielușelul și o luă la fugă cu ei, ca și cum tâlharii ar fi fost deja pe urma lor.

6. Sihăstria

În munți locuia un sihastru bătrân și foarte venerabil, în vârstă de peste 80 de ani, renumit prin împrejurimi pentru înțelepciunea și evlavia sa, cunoscut sub numele de Moș Menrad. Tânărul păstor se gândi să-l ducă pe băiat la această sihăstrie care nu era foarte departe, fiind situată într-o parte a muntelui, în apropierea lacului, și care se asemăna cu un adevărat rai. Micuța colibă a sihastrului era ascunsă sub viță sălbatică și acoperită cu trestie, deasupra căreia creștea mușchi. Se afla printre pomi roditori umbroși, în mijlocul unei grădini plină cu cele mai frumoase flori și plante. În spatele colibei se afla o vie, iar de o parte era o fâșie îngustă, de-a lungul muntelui, unde creștea grâu. Și oriunde se mai găsea câte un petec de pământ printre stânci, acolo găseai câte un pom roditor sau un arbust cu fructe gustoase. Pe o stâncă, ce se apleca tare deasupra lacului, se zărea o bisericuță, un schit cu un turn ascuțit, iar o scară săpată în stâncă ducea până acolo.

Venerabilul bătrân tocmai ședea pe banca de lemn sub un măr, de unde era o priveliște splendidă, când tânărul deschise portița grădinii aducând cu sine pe băiat, și citea cu mare evlavie dintr-o carte foarte mare, voluminoasă, pe care o avea pe masă. Puținele fire de păr care acopereau chelia capului, precum și barba cea mare pe care o purta erau albe ca zăpada, iar obrajii săi, tot atât de rumeni ca aceia ai unui tânăr.

Cu o amabilitate mișcătoare, se ridică, salută pe cei doi veniți, ascultă istoria tânărului cu mare băgare de seamă, apoi îl întrebă pe copil de nume și-l luă în brațele sale, arătând o deosebită milă pentru el. Îndată bănui că băiatul trebuie să fi fost răpit de tâlhari de la niște părinți nobili.

- Lasă-l pe micuț la mine - zise el tânărului - și nu destăinui încă nimănui despre cele petrecute. Sper că părinții lui se vor găsi, iar aici el este în locul cel mai sigur și ferit de urmărirea tâlharilor. Ei fug de coliba mea ca de foc. Aur și argint nu pot lua de la mine, iar un sfat bun, îndemnuri folositoare, care, se înțelege, sunt mult mai prețioase decât aurul și argintul, ei le urăsc.

Iar adresându-se băiatului, zise:

- Fii binevenit, scumpul meu Enric! Îți voi fi tată și mă voi îngriji de tine până te voi putea reda tatălui tău și mamei tale. De acum înainte numește-mă numai "tată".

Bătrânul îi trată apoi pe oaspeții săi cu lapte și pâine. După ce păstorul se întări, își luă toiagul pentru a se întoarce la turma sa. Micuțul nu voia să permită una ca asta. El plângea și-l ținea de haină. Deoarece însă tânărul făgădui să se reîntoarcă în curând și-i dărui și mielușelul, copilul se potoli, iar pentru darul primit, care în ochii săi avea o valoare nespus de mare, arătă o bucurie fără margini.

7. Soarele și florile

Deoarece tânărul plecase, milosul sihastru îl așeză pe băiat lângă sine pe bancă, începând să converseze cu dânsul.

- Scumpul meu Enric, începu el, nu știi tu nimica despre mama și tatăl tău?

- Ba da, răspunse Enric, eu am o mamă frumoasă - aici, în buzunarul meu. Ia te uită!

Și scoase portretul cel mic, pe care-l luase cu sine, și care era bine închis într-o cutiuță frumoasă de marochin roșu. Sărmanul băiat încă nu văzuse niciodată portretul mamei sale în lumina soarelui. Acuma rămase uimit de claritatea și frumusețea lui, de strălucirea diamantelor care îl împodobeau.

- Cât de luminos este la tine! zise el. Dar ia spune-mi, continuă el și arătă spre soare, cine a aprins acea lampă frumoasă de aur de colo sus, care luminează totul în jurul nostru? Nici nu mă pot uita la ea de strălucitoare ce este. Lampa din vizuina noastră ardea numai cu o lumină foarte slabă, și abia vedeam ceva la dânsa... Și cum vine, că se tot suie sus! Când am văzut-o pentru prima dată, ieșea tocmai de printre copaci și în scurt timp era deja așa de sus, că nu aș fi putut-o ajunge nici dacă m-aș fi suit pe cel mai înalt copac. Cum se poate că ea poate să se înalțe atât de liberă și poate să se miște de la sine? Doar nu se vede nicăieri vreo sfoară. Ce o mișcă? Și cine poate să se suie la dânsa, ca să toarne din nou ulei?

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat