Răspundem cititorilor
* Gheorghe Farcaș (Oituz). Am primit scrisoarea dv. cu cele două poezii și redăm mai jos două strofe care ne-au plăcut mai mult din poezia "Rătăcitul": "Mă-ntorc la tine, Doamne, iar, / Căci mi-am risipit averea. / Mă-ntorc cu sufletul amar / Și-ți cer umil iertarea. // Am pribegit în lung și lat, / În lumea cu păcate, / Peste tot, pe unde-am umblat, / Nu aveam în suflet libertate".
* C. (jud. Bacău). "Sunt o mamă relativ tânără, cu trei copii. De mult voiam să vă scriu, dar mi-a lipsit curajul. Acum vă scriu cu timiditate pentru că nu sunt sigură dacă o să vă expediez scrisoarea. Și dacă tot mi-am făcut curaj în a vă scrie, am să vă spun și motivul. Îmi iubesc copiii enorm de mult, nu cred că pot iubi pe acest pământ ceva mai valoros. Și pentru că se spune că acela care iubește mult tot la fel de mult suferă, am să vă spun suferința mea. Mi-am educat copiii așa cum am știut mai bine, ne-am rugat zilnic împreună, am mers la biserică duminical etc. Cu toate acestea, nu sunt mulțumită pentru că ei nu sunt mulțumiți. Vor tot timpul altceva, uneori ajungem chiar și la conflicte. Nelămurirea mea este: oare nu am știut să-i educ bine? Le-am oferit prea multe din punct de vedere material și ei nu știu să aprecieze? Să știți că am fost un pic exigentă în privința aceasta, mai ales cu telefonul, televizorul, calculatorul etc. Zi de zi, nu încetează să-mi reproșeze că ceilalți copii au mai mult, că părinții lor îi lasă mai liberi, cu alte cuvinte, eu sunt de modă veche...".
Nu sunteți singura care vă confruntați cu astfel de probleme. Răbdarea o să-și spună cuvântul. Încredințați Domnului toate grijile, ne spune psalmistul (55,23). Nu vă încredeți numai în forțele proprii: dv. trebuie să vă faceți datoria, Domnul face restul. Să vă binecuvânteze Dumnezeu sacrificiul și să vă răsplătească cu multă sănătate și să fiți fericită împreună cu întreaga familie! Felicitări pentru implicarea în educarea copiilor și așteptăm să ne mai scrieți!
* Albert (e-mail). "Zilele trecute am primit în dar, de la părintele vicar, ultimul document al papei Francisc, «Christus vivit» (Cristos trăiește), și trebuie să vă mărturisesc că am privit oarecum cu scepticism acest cadou. Nu am putut să-mi ascund dezaprobarea din privire, și în următoarea secundă mi-a spus: «Curaj, o să-ți prindă bine!» Am schițat un zâmbet în colțul gurii și mi-am zis în gând: «Hai, fie!» Sunt sigur că părintele o să citească aceste rânduri și doresc să-i transmit aprecierea mea, că are un enorm spirit de observație și nu numai. Mai mult, vreau să-i mulțumesc pentru că s-a gândit la mine, alegându-mă dintre atâția tineri, și că a simțit cum eu am cel mai mult nevoie să-mi clarific unele lucruri... Și, ca să-i demonstrez părintelui că am citit o bună parte din document, că m-am clarificat cât de cât și că prețuiesc ceea ce face Sfântul Părinte papa Francisc pentru tineri, vă rog să publicați textul care mi-a atins sufletul: «Tinerii simt puternic chemarea la iubire și visează să întâlnească persoana potrivită cu care să formeze o familie și să construiască o viață împreună. Fără îndoială, este o vocație pe care însuși Dumnezeu o propune prin sentimente, dorințe, visuri. Asupra acestei teme m-am oprit îndelung în exortația 'Amoris laetitia' și îi invit pe toți tinerii să citească îndeosebi capitolele 4 și 5. Îmi place să cred că 'doi creștini care se căsătoresc au recunoscut în istoria lor de iubire chemarea Domnului, vocația de a forma din doi, bărbat și femeie, un singur trup, o singură viață. Și sacramentul căsătoriei învăluie această iubire cu harul lui Dumnezeu, o înrădăcinează în Dumnezeu însuși. Cu acest dar, cu certitudinea acestei chemări, se poate pleca în siguranță, nu există frică de nimic, se poate înfrunta totul, împreună!'... Sinodul a subliniat că 'familia continuă să reprezinte principalul punct de referință pentru tineri. Copiii apreciază iubirea și grija din partea părinților,
au la inimă legăturile familiale și speră să reușească să formeze la rândul lor o familie. Fără îndoială, creșterea numărului de despărțiri, divorțuri, recăsătoriri și familii monoparentale pot provoca în tineri mari suferințe și crize de identitate. Uneori trebuie să ia asupra lor responsabilități care nu sunt proporționate cu vârsta lor și îi constrâng să devină adulți înainte de timp. Bunicii oferă adesea o contribuție decisivă în plan afectiv și în educația religioasă: cu înțelepciunea lor sunt o verigă decisivă în raportul dintre generații'. Aceste dificultăți întâlnite în familia de origine îi fac desigur pe mulți tineri să se întrebe dacă merită să formeze o nouă familie, să fie fideli, să fie generoși. Vreau să vă spun că da, că merită pariat pe familie și că în ea veți găsi stimulentele cele mai bune pentru a vă maturiza și bucuriile cele mai frumoase de împărtășit. Nu lăsați să vi se fure posibilitatea de a iubi în mod serios. Nu vă lăsați înșelați de cei care propun o viață de dezmăț individualist care ajunge să ducă la izolare și la singurătatea cea mai rea»".
Am primit e-mailul dv. și ne-am bucurat citind conținutul lui. V-am îndeplinit dorința, publicând aproape în întregime ceea ce ne-ați trimis. Avem speranța că tot mai mulți tineri o să vă urmeze exemplul, citind și punând în practică îndemnurile Sfântului Părinte papa Francisc, care are o grijă deosebită față de tineri, încurajându-i și spunându-le că sunt prezentul și viitorul Bisericii și al societății.