Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Nu mă simțeam bine când ne simțeam bine!

M-am căsătorit cu gândul că voi avea o viață fericită, că acela care avea să-mi fie soț și care îmi promisese fericirea se va ține de cuvânt, dar curând aveam să-mi dau seama că nu era așa și că totul era doar o iluzie a mea.

La acea vreme eram destul de tânără și poate chiar naivă. Credeam totul, mă implicam în toate și credeam că așa trebuie să fie. De fapt, nici n-aș fi văzut viața de familie altfel.

Ne-am căsătorit, avem trei copii, am construit împreună o casă și avem o mașină - un ideal pe care cred că și-l doresc cu toții. În schimb, ceea ce nu-și doresc este modalitatea în care le-am făcut pe toate acestea.

Am muncit mult, ne-am implicat în egală măsură în a avea ceea ce avem, și eu și soțul, dar au fost și multe momente de tensiune, zile când nervozitatea era atât de mare, încât ne uram, nu ne mai vorbeam și nu o dată s-a pus și problema divorțului. Fără să realizăm prea mult, făcusem un mod de a fi din asta. Ne certam, ne aruncam vorbe, sufeream și mergeam mai departe.

Și pentru că pe mine mă afecta mai mult, am început să vorbesc cu prietenele mele despre ceea ce se întâmpla între noi ca soți și în casa noastră. Nu știu dacă a rămas vreo zonă neexplorată, neîmpărtășită și nebârfită! Ba mai mult, suferințele mele deveniseră motiv de socializare! Nu mă simțeam bine când ne simțeam bine! Îmi era greu când ne simțeam bine pentru că nu mai aveam ce să împărtășesc cu prietenele. Făcusem din suferință o necesitate! Și, da, recunosc, la un moment dat, de teamă că nu mai aveam subiecte de discuție cu prietenele, provocam! Îl provocam pe soț să mă facă să sufăr, să-mi arunce vorbe grele, să mă ofenseze, așa încât, imediat după, plină de "răni", mergeam să împărtășesc prietenelor mele cele întâmplate. Simțeam nevoia să fiu ascultată și mângâiată! Iar ele, după ce mă ascultau și după ce le lăsam singure, începeau la rândul lor să mă bârfească, să mă facă incapabilă de a gestiona o situație, de a duce mai departe familia pe care mi-o doream atât de mult fericită.

Când am auzit toate acestea m-am simțit foarte prost. Îmi era rușine de mine și de soț. Îl provocasem de atâtea ori doar de dragul de a fi ascultată, mângâiată și înțeleasă în suferința mea! Credeam că prietenia dintre noi, ca soții care avem încercări comune, ne va uni și ne va ajuta să le depășim, dar nu a fost așa.

Mi-am propus să nu mai vorbesc cu nimeni despre problemele mele din familie, așa încât să nu mai fiu constrânsă să-mi fac "provizii" pentru a fi "mângâiată". Am înțeles că viața este ca un puzzle și că pentru a realiza imaginea finală este nevoie de o îmbinare de evenimente, și mai frumoase și mai puțin frumoase, că tot ceea ce apare la un moment dat are un scop și că nimic nu e întâmplător. Am început să văd momentele frumoase ca pe o încărcare în vederea celor mai puțin frumoase și pe cele urâte ca pe o dorință de a fi mai atentă astfel încât să nu se mai repete. Așa mi-am dat seama că trebuie să fiu mai răbdătoare, că trebuie să vorbesc mai puțin, că jigneam mult și că nu mă bucuram de prezența soțului în preajma mea. Mă deranja chiar și atunci când intra încălțat în casă, când nu știa să aprecieze curățenia și mâncarea pe care o pregăteam, mă deranja totul.

În realitate însă nu era nimic altceva decât dorința mea de a fi apreciată și mângâiată, gesturi pe care el nu le făcea pentru că eu le refuzam, având astfel motiv să mă plâng prietenelor mele. Acum înțeleg că viața e făcută din toate, și din bune și din grele, și că toate au rolul lor! (Cristina)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat