Papa, familia și farfurii...
Când am auzit că vine în România papa Francisc, fără să vreau, m-a cuprins o emoție atât de mare, încât am început să plâng. N-aș putea să spun că îl cunosc prea bine, că l-am întâlnit și că m-a fascinat ceva anume la el. Simplul gând că un urmaș al lui Petru, papa de la Roma, vine în țara ta, în orașul tău, și că trece pe lângă blocul în care locuiești, nu doar că îți dă emoții foarte mari, ci efectiv te determină să te întrebi cum e posibil așa ceva sau dacă chiar e adevărat. Și totuși papa vine la noi!
Primele mele amintiri cu papa Francisc sunt chiar din seara alegerii sale, acea seară ploioasă și rece de martie, atunci când s-a înfățișat pentru prima dată la balconul bazilicii "Sfântul Petru", cerând ca mulțimile prezente să se roage pentru el. Câtă umilință! Eu știam că preoții, episcopii, papa, ei sunt cei care trebuie să se roage pentru credincioși, dar papa Francisc a ieșit din tipar. Și câtă umanitate transpare de pe chipul său!
Alături de emigranți, printre săraci, încurajând familia, spovedind și spovedindu-se, spălând picioarele celor închiși, întâlnind persoanele consacrate, pe seminariști și pe preoți, vizitându-i pe credincioșii de departe, propunând sinoade pentru familie și tineri, scriind documente magisteriale atât de simple și totuși profunde - acesta este papa Francisc: omul, preotul episcopul, papa.
Cel mai mult însă mi-au plăcut cele spuse în cadrul unei audiențe cu privire la momentele de ceartă dintre soți. Spunea papa: "Uneori în viața de căsătorie se întâmplă ca soții să se mai certe, uneori mai zboară și câte o farfurie, dar nu mergeți la culcare înainte să faceți pace". Cât de realist privește papa Francisc viața de familie! Știe că în familie nu e mereu paradisul, așa cum ar trebui să fie, că se mai întâmplă ca soții să se mai și certe, dar păstorul de suflete, papa Francisc, ca un tată plin de înțelegere, ne îndeamnă să nu mergem la culcare înainte să facem pace. El știe că nu se poate dormi bine atunci când nu este pace, când soții sunt agitați, când neînțelegerea ia locul iubirii.
Și, ca să fiu sinceră până la capăt, despre momentul cu farfuriile am auzit de la o prietenă. La rândul ei auzise de la o altă prietenă și i s-a părut interesat să împărtășească și cu mine cele auzite. Iar soțul meu atât a așteptat! "Vezi, până și papa ține cu noi, soții, cu bărbații. Știe că voi, femeile, uneori vă mai certați cu noi și tocmai de aceea v-a cerut să aveți umilința de a vă cere iertare. Aștept să înveți și tu ceva din ceea ce ne-a spus". Ca și cum doar noi, femeile, greșim! Dar timpul avea să demonstreze că omul în general este greșitor.
Nu la multe zile s-a întâmplat ca el însuși să greșească. Mi-a spart un set de pahare de cristal pe care le primisem de la părinții mei cu ocazia zilei de naștere. Și bineînțeles că m-am enervat! Așteptam să văd însă gestul lui de umilință! Dar el, nimic și nimic! A venit seara, am intrat în dormitor să ne culcăm, iar el, în continuare, nimic.
"Cum e cu cele spuse de către papa, i-am zis eu la un moment dat. Doar noi, femeile, greșim față de bărbați? Tu nu ai nimic de spus?" - "Ai dreptate, îmi pare rău că nu am fost atent la acele pahare, a continuat el. Și apoi, tu ești mult mai importantă decât acele pahare, așa cum cred că și eu sunt pentru tine. Pahare mai putem lua, dar relația dintre noi nu trebuie să sufere pentru un moment de neatenție din partea noastră. Avea dreptate papa Francisc că nu trebuie să ne culcăm fără să facem pace. Și de ce nu am face-o? Pentru niște pahare?!" Și m-a îmbrățișat! (Clara)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba