Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa - "fundamentul unității Bisericii"

Sunt multe definițiile date papei, dar, pentru a explica rolul Sfântului Părinte, cine este papa, sunt grăitoare cuvintele din Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, la nr. 182: "Papa, episcopul Romei și succesorul sfântului Petru, este principiul perpetuu și vizibil și fundamentul unității Bisericii. Este vicarul lui Cristos, capul colegiului episcopilor și păstorul întregii Biserici, asupra căreia, din orânduire divină, are putere deplină, supremă, nemijlocită și universală".

Din această definiție, expresia care oferă o explicație detaliată a rolului papei este aceea de "principiu perpetuu și vizibil și fundamentul unității Bisericii". Pentru ca Biserica să fie unită este nevoie de un ultim punct de referință, este necesară o singură autoritate supremă. Nu doar o idee sau o doctrină, ci o persoană "vizibilă". Papei îi este încredințată sarcina de a păstra Tradiția Bisericii. Are rolul de a ne asigura că nu sunt pierdute elementele esențiale ale credinței - un mare risc, deoarece suntem conștienți de diviziunile și neînțelegerile dintre noi, oamenii, și de modul nostru de a interpreta multe realități din jur. Așa ar fi și cu credința.

În Biserică există însă un punct ultim de referință: autoritatea papei. Dacă nu ar fi așa, fiecare ar proceda după cum îi trece prin cap, atât în interpretarea Sfintei Scripturi, cât și în interpretarea dogmelor. Și s-ar ajunge inevitabil la diviziune, ceea ce este un fapt real în toate religiile mari: musulmanii sunt împărțiți în sunniți și șiiți; evreii sunt distinși în ortodocși, ultraortodocși și liberali; chiar și creștinii sfârșesc să fie împărțiți în calviniști, luterani, adventiști etc. Acest lucru nu se întâmplă în catolicism. Pentru că papa este "fundamentul unității Bisericii", el este cel care are ultimul cuvânt și în acest cuvânt ne încredem noi, toți catolicii. Și nu suntem puțini. Ultimele date oferite de Vatican arată că, la o populație mondială de 7.408 milioane, catolicii sunt 1.313 milioane.

Cel care oferă astăzi unitate Bisericii Catolice este papa Francisc. În vizita pe care o va face între 31 mai și 2 iunie, când vine să ne întâlnească în special pe noi, românii catolici, avem marea șansă să îl întâlnim, să ne întărim împreună în credință și să fim ajutați "să mergem împreună".

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat